1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak upiec idealny biszkopt?

Jak upiec idealny biszkopt?

Biszkopt idealny
Biszkopt idealny
Zaktualizowano:

Puszysty, wysoki i równy biszkopt to idealna podstawa ciast przekładanych kremami, tortów czy letnich ciast z owocami i galaretką. Co zatem zrobić, aby za każdym razem wychodził udany? Mam dla Was kilka porad, które ułatwią Wam jego przygotowanie.


O czym należy pamiętać?

W pierwszej kolejności należy pamiętać o przygotowaniu kilku rzeczy zanim zaczniesz zabierać się do ubijania masy na biszkopt: formę do upieczenia biszkoptu wyłóż papierem do pieczenia tylko na dnie, boków formy niczym nie smaruj, gdyż rosnący biszkopt będzie się po nich „wspinał” i dzięki temu jego boki nie zapadną się, a środek nie wybrzuszy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury podanej w przepisie,

Przygotuj i odmierz wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy biszkoptowej.

Kroki opisane powyżej mają duże znaczenie, ponieważ w trakcie ubijania białka  (jak również już gotowa masa biszkoptowa) nie mogą czekać. To najkrótsza droga do tego aby piana opadła a biszkopt się nie udał.


Metody przygotowywania biszkoptu:

Są dwie metody przygotowywania biszkoptu: na zimno (ubijanie piany z białek, stopniowe dodawanie cukru pod koniec ubijania, a następnie dodanie pozostałych składników) i na ciepło (ubijanie jajek z cukrem nad parą wodną, następnie dodawanie suchych składników).

Bez względu na to z jakiego przepisu i metody skorzystamy to co najistotniejsze w całym procesie, to odpowiednie napowietrzenie masy. Dzięki temu biszkopt pięknie rośnie, jest delikatny i puszysty. W przypadku bardziej popularnej metody na zimno, należy dokładnie oddzielić białka od żółtek. Naczynie jak i mieszadło, którym będziemy ubijać pianę musi być idealnie czyste (bez śladów tłuszczu i wody) w przeciwnym razie piana się nie ubije. Pod koniec ubijania, powoli i stopniowo dodawaj cukier stale ubijając (nie dodajemy całego cukru na raz, piana nagle obciążona tak dużym ciężarem straci na puszystości). Następnie kolejno dodawaj żółtka, miksując po każdym dodaniu.

Przygotuj jasny lub ciemny biszkopt w wersji bezglutenowej! 


Mieszanie suchych składników:

Suche składniki dodaje się na samym końcu, w 2-3 turach mieszając delikatnie (nie miksować) najlepiej rózgą lub szpatułką do połączenia składników, tak aby napowietrzona masa nadmiernie nie opadła. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że biszkopt nie wyrośnie dostatecznie i będzie miał zbitą konsystencję.


Przekładanie do formy i pieczenie:

Gotową masę biszkoptową przełóż delikatnie do formy, wyrówaj i wstaw jak najszybciej do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piecze według wskazanego w przepisie czasu, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest już dobrze upieczony. Jeśli patyczek jest suchy, nieoklejony ciastem można zakończyć pieczenie.


Studzenie biszkoptu:

Upieczony biszkopt wyciągnij z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Odcięcie go od boków formy zanim zdąży wystygnąć spowoduje skurczenie jego brzegów i zapadnięcie.


Jak uzyskać ładny, równy biszkopt?

Ładny równy biszkopt można uzyskać na dwa sposoby:

Sposób numer 1.

Odwracając formę z biszkoptem do góry dnem i studzić w ten sposób na kratce.

 

Sposób numer 2.

Drugą popularną w ostatnim czasie metodą stało się rzucenie go świeżo po upieczeniu, jeszcze w formie, z wysokości ok. 50 cm na podłogę czy blat. Ma to na celu gwałtowne odprowadzenie nadmiaru pary wodnej i niedopuszczenie do jej skroplenia w pęcherzykach wewnątrz ciasta. Bezpieczniejszym wariantem tej metody jest po prostu uderzenie formą ze świeżo upieczonym biszkoptem o blat (nie koniecznie z powyżej podanej wysokości), a to dlatego że nie użyjemy do tego zbyt dużej siły co dałoby efekt odwrotny od zamierzonego. Zbyt mocne uderzenie spowoduje, że biszkopt w bardzo szybkim tempie po prostu się zapadnie.

Sprawdź nasze przepisy na pyszne biszkopty i rolady! 🍰

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-upiec-idealny-biszkopt

Komentarze


  1. biszkopt kakaowy (czekoladowy) z olejem - Wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Biszkopt kakaowy z olejem

    Biszkopt kakaowy (czekoladowy) z olejem. Idealnie wilgotny! Z 4,5,6, 7 i 8 jajek)🍰 Idealny do tortu i do tynkowania. Poznaj prosty i sprawdzony przepis!

  2. waniliowy biszkopt jasny z olejem do tortu - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Biszkopt z olejem (wilgotny)
  3. biszkopt waniliowy, jasny, bez mąki ziemniaczanej - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Biszkopt bez mąki ziemniaczanej (idealny do tortu)
  4. biszkopt kakaowy, czekoladowy z wodą - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Biszkopt kakaowy z wodą
  5. biszkopt czekoladowy na tort - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Biszkopt czekoladowy
  6. Biszkopt jasny do tortu - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Biszkopt
  7. Czekoladowy biszkopt z owocami, galaretką i kremem czekoladowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowy biszkopt z owocami i galaretką
  8. tort ombre z różami z kremu maślanego na białej ceramicznej paterze
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:10
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Tort ombre z różami z kremu maślanego - Ombre rose cake
  9. Podłużne biszkopty bez glutenu posypane cukrem pudrem położone na talerzyku
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:25
    Ilość porcji:
    80
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Biszkopty bez glutenu
  10. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowy biszkopt kokosowy z malinami
  11. lekki biszkopt z kremem śmietankowym, czarnymi i czerwonymi porzeczkami i galaretką krystaliczną o smaku truskawka-wanilia od dr. oetkera - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lekki biszkopt z kremem śmietankowym i porzeczkami
  12. biszkopt bezglutenowy jasny na papierze do pieczenia - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Biszkopt bezglutenowy jasny
  13. biszkopt bezglutenowy kakaowy - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Biszkopt bezglutenowy ciemny
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej