1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Lifestyle
  4. Masło - z miłości do dobrego smaku

Masło - z miłości do dobrego smaku

chleb na drożdżach posmarowany masłem
chleb na drożdżach posmarowany masłem
Zaktualizowano:

Waniliowa, chrupiąca kruszonka, idealnie kruche ciasto i aksamitny crème pâtissière – co łączy te cukiernicze klasyki? Z pozoru prosty składnik ze sklepowej półki, nad wyborem którego być może nie zastanawiasz się zbyt długo, czyli masło, to nieodłączny element wielu wypieków i deserów. Nadaje potrawom nie tylko wyjątkowy smak, ale spełnia również określone funkcje w samym procesie przygotowania przepisów.

Popisowa drożdżówka babci, którą piekła podczas każdych odwiedzin, nie byłaby tym samym najmilszym wspomnieniem, gdyby nie masło. Mówi się, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, ale masło to coś więcej – to serce włożone w przygotowane potrawy, miłość do gotowania i dzielenia się pysznym jedzeniem z najbliższymi.

Zobacz, jakie masło wybrać i jak wykorzystać je w słodkich przepisach.


Jak powstaje masło?

Mleko krowie przechodzi proces odwirowania – w jego trakcie powstaje śmietanka, która następnie poddana jest starannemu procesowi fizycznego dojrzewania. Tak przygotowana śmietanka ubijana jest do momentu, aż tłuszcz wyraźnie się oddzieli – to właśnie nasze masło. Dodatek kultur kwasu mlekowego nadaje masłu świeży smak, delikatny aromat i niezwykłą kremowość, tak charakterystyczną dla smaku masła LURPAK®. Najwyższej jakości produkt nie potrzebuje zbędnych dodatków, a w przypadku masła solonego wystarczy jedynie odrobina soli.


Które masło jest prawdziwe?

Nazewnictwo obowiązujące w UE mówi, że nazwa ‘masło’ zarezerwowana jest dla tłuszczów mlecznych o zawartości 80–90% tłuszczu. Dobre, prawdziwe masło powinno zawierać przynajmniej 82% tłuszczu. Podczas zakupów należy uważnie czytać etykiety i sprawdzać, czy masło na sklepowych półkach nie zawiera dodatków roślinnych, sztucznych barwników, emulgatorów i zagęszczaczy. Wybieraj masło najwyższej jakości, które daje gwarancję smaku i powodzenia przepisu.


Dlaczego dodajemy masło do ciasta?

Masło w cukiernictwie spełnia różne funkcje. W przypadku kruchych ciast dodatek masła otacza cząsteczki glutenu, nie pozwalając im łatwo się połączyć. Dzięki temu ciasto pozostaje kruche i delikatne. Przygotowując różnego rodzaju tarty pamiętaj, aby masło było zimne i nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, żeby nie ogrzewać tłuszczu.

Babki, ciasta ucierane, drożdżowe czy biszkoptowe również lubią towarzystwo tłuszczu. Podczas ucierania masło otacza kryształki cukru napowietrzając masę, dzięki czemu po upieczeniu ciasto jest puszyste. Również dzięki dodatkowi tłuszczu ciasta dłużej zachowują świeżość i są wilgotne.

Masło to także główny składnik niektórych kremów cukierniczych. Z jego użyciem przygotujesz krem maślany na bezie szwajcarskiej, budyniowy pâtissière czy maślany ganache do dekoracji tortów. Masło sprawia, że krem po schłodzeniu gęstnieje i nabiera odpowiedniej konsystencji, a także nadaje niepowtarzalny smak.

tarta galette z rabarbarem

Kiedy masło jełczeje? Jak przechowywać masło?

O zjełczałym maśle mówimy, kiedy w wyniku nieodpowiedniego przechowywania powstaje wolny kwas masłowy, dający charakterystyczny, nieprzyjemny zapach. Zjełczałe masło nie nadaje się do spożycia, ponieważ takie tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia.

Masło należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku lub maselniczce. Dostęp powietrza i jasnego światła znacznie skróci żywotność masła i spowoduje jełczenie.


Dlaczego warto wybrać masło LURPAK®?

Wybierając masło przede wszystkim zwróć uwagę na zawartość tłuszczu mlecznego – powinna wynosić co najmniej 82%. Masło powstałe wyłącznie ze śmietanki, zawierające jedynie dodatek kultur bakterii kwasu mlekowego – to doskonały wybór. Masło LURPAK® charakteryzuje się mleczną, jasną barwą i starannym procesem produkcji. Świeże i aromatyczne, idealnie sprawdzi się do gotowania, pieczenia i smarowania, nadając serwowanym daniom wyjątkowy smak. Niezwykła kremowość to coś, co zdecydowanie wyróżnia LURPAK® spośród innych marek.

Sprawdź, jakie produkty oferuje marka LURPAK® i wybierz swoje ulubione masło.


Co należy wiedzieć o marce LURPAK®?

Marka LURPAK®to ponad 100-letnia tradycja – duńskie masło zawsze było cenione za wyjątkowy smak i nieprzeciętną jakość. Zastrzeżony od 1901 roku znak towarowy LURMARK stał się także miarą do oceny innych producentów masła. Jedynie mleczarnie uczestniczące w systemie kontroli i poddające swoje wyroby regularnym degustacjom mogły korzystać z tego znaku.

Produkcja masła dzisiaj łączy tradycyjne metody i najwyższe standardy z nowoczesnymi technologiami. Bezkompromisowe podejście do jakości daje Ci gwarancję najlepszego masła na świecie. Masło LURPAK®podkręca smak każdej potrawy i nadaje jej głębi. Smaczne i jakościowe jedzenie zasługuje na LURPAK® w Twojej kuchni.

*Artykuł powstał we współpracy z marką LURPAK®.

 

masło Lurpak klasyczne
Zobacz tę inspirację na WS.pl


Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/lurpak

Komentarze


  1. ptysie z bezową cytrynową pianką - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Ptysie

    Ptysie to przepis na ciastka parzone wypełnione dużą ilością cytrynowej bezowej pianki. ❤️ Klasyka z cukierni do wykonania w domu. Pycha! Spróbuj!

  2. pieguski ciasteczka z kawałkami czekolady - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    40
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pieguski
  3. ciasto Pszczółka z masą sernikową i pszczółkami z brzoskwiń - Wszystkiego  Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Pszczółka
  4. sernik z mlekiem w proszku z polewą czekoladową, udekorowany świeżymi malinami, podany na paterze - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik z mlekiem w proszku
  5. Jabłka pod kruszonką podane z lodami waniliowymi na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:15
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Jabłka pod kruszonką
  6. ciasto krówka na biszkopcie toffi przełożonym kremem budyniowym toffi, z masą krówkową i kremem śmietankowym, posypane prażonymi płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto krówka
  7. szarlotka z budyniem śmietankowym, jabłkami prażonymi z wanilią oraz z kruszonką serwowana na talerzyku - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Szarlotka z budyniem
  8. bułeczki cynamonowe (tzw. cynamonki) rollsy na papierze do pieczenia - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Bułeczki cynamonowe (rollsy)
  9. drożdżówka ze śliwkami i kruszonką na talerzyku - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto drożdżowe ze śliwkami
  10. tort malinowy pokrojony na kawałki na talerzykach wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort malinowy
  11. Sernik z białą czekoladą i truskawkami bez pieczenia położony na białym talerzu
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik bez pieczenia z białą czekoladą i truskawkami
  12. Torcik mascarpone z cynamonem bez pieczenia na paterze
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Torcik mascarpone z cynamonem bez pieczenia
  13. kokosowe ciasto z kremem budyniowym i prażonymi migdałami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Kokosowe ciasto z kremem budyniowym
  14. Sernik bezglutenowy ozdobiony porzeczkami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik bezglutenowy
  15. croissant francuski rogalik z konfiturą i owocami na słodkie śniadanie
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Croissant
  16. na talerzyku sernik Izaura z wiórkami kokosowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik Izaura
  17. kawałek sernika nowojorskiego na talerzyku, obok laski wanilii - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik nowojorski
  18. Sernik zebra na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Sernik Zebra
  19. sernik na dużą blachę z pyszną czekoladową polewą, udekorowany truskawkami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:10
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę
  20. idealne klasyczne pączki nadziewane czekoladą i posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Klasyczne pączki z czekoladą
  21. kawowe ciasto mokka na kakaowo-kawowym biszkopcie biszkopcie z kremem budyniowym i śmietankowym kremem kawowym, udekorowane posypką czekoladową i brązowymi różyczkami z opłatka - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Kawowe ciasto Mokka
  22. kawałek sernika kokosowego na kakaowym spodzie na talerzyku w niebieskie kwiaty - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kokosowy sernik królewski
  23. ciasto orzech włoski z miodem, orzechami włoskimi, kremem budyniowym i czekoladą - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto Orzech Włoski
  24. Makowiec zawijany wykwintny polany lukrem i posypany domową kandyzowaną skórką pomarańczową - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Makowiec zawijany wykwintny
  25. sernik bez spodu z polewą czekoladową - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik z polewą czekoladową
  26. raffaello czarna porzeczka bez pieczenia, na herbatnikach przełożonych budyniowym kremem kokosowym i dżemem z czarnej porzeczki, posypane wiórkami kokosowymi uprażonymi z cukrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Raffaello czarna porzeczka bez pieczenia
  27. sernik na zimno na spodzie z ciasteczek oreo, z warstwą sernikową na jogurcie greckim z truskawkami oraz musem truskawkowym na wierzchu - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik na zimno z truskawkami na jogurcie
  28. kruchy placek z wiśniami i bezową pianką - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Kruchy placek z wiśniami i bezową pianką
  29. ciasto łabędzi puch na biszkopcie przełożonym kremem kokosowym i dżemem z czarnej porzeczki, posypane prażonymi z masłem i cukrem wiórkami kokosowymi - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Łabędzi puch
  30. ciasto pani walewska na kruchym cieście przełożonym waniliowym kremem budyniowym, dżemem z czarnej porzeczki, bezą i płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Pani Walewska
  31. ciasto pijana śliwka na biszkopcie czekoladowym nasączonym rumem, przełożonym kremem budyniowym wymieszanym z pokrojonymi suszonymi śliwkami gotowanymi w rumie oraz polanym polewą czekoladową - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pijana śliwka
  32. kawałek sernika z rosą na kruchym spodzie, ze śmietankową masą serową i bezową pianką, sernik złota rosa na talerzyku - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik z rosą
  33. Szarlotka z kruszonką posypana cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka z kruszonką – prosty przepis
  34. ciasto wiśniowa fantazja na makowym biszkopcie, z kremem budyniowym, wiśniową galaretką z wiśniami z kompotu i polewą z czekolady - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Wiśniowa fantazja
  35. tradycyjny sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście, z bezową pianką, przykryty startą na tarce drugą warstwą ciasta - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tradycyjny sernik z brzoskwiniami
  36. sernik gotowany na herbatnikach z polewą czekoladową - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    08:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik gotowany
  37. ciasto ucierane z owocami malinami i borówkami i kruszonką - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto ucierane z owocami
  38. ciasto bajka na biszkopcie z konfiturą owoce leśne, kremem budyniowym, nasączonymi biszkoptami i posypane płatkami migdałowymi - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto Bajka
  39. ciasto kubanka na kawowym biszkopcie przełożonym kremem, herbatnikami i dżemem porzeczkowym - wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto Kubanka
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej