Waniliowa, chrupiąca kruszonka, idealnie kruche ciasto i aksamitny crème pâtissière – co łączy te cukiernicze klasyki? Z pozoru prosty składnik ze sklepowej półki, nad wyborem którego być może nie zastanawiasz się zbyt długo, czyli masło, to nieodłączny element wielu wypieków i deserów. Nadaje potrawom nie tylko wyjątkowy smak, ale spełnia również określone funkcje w samym procesie przygotowania przepisów.
Popisowa drożdżówka babci, którą piekła podczas każdych odwiedzin, nie byłaby tym samym najmilszym wspomnieniem, gdyby nie masło. Mówi się, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, ale masło to coś więcej – to serce włożone w przygotowane potrawy, miłość do gotowania i dzielenia się pysznym jedzeniem z najbliższymi.
Zobacz, jakie masło wybrać i jak wykorzystać je w słodkich przepisach.
Jak powstaje masło?
Mleko krowie przechodzi proces odwirowania – w jego trakcie powstaje śmietanka, która następnie poddana jest starannemu procesowi fizycznego dojrzewania. Tak przygotowana śmietanka ubijana jest do momentu, aż tłuszcz wyraźnie się oddzieli – to właśnie nasze masło. Dodatek kultur kwasu mlekowego nadaje masłu świeży smak, delikatny aromat i niezwykłą kremowość, tak charakterystyczną dla smaku masła LURPAK®. Najwyższej jakości produkt nie potrzebuje zbędnych dodatków, a w przypadku masła solonego wystarczy jedynie odrobina soli.
Które masło jest prawdziwe?
Nazewnictwo obowiązujące w UE mówi, że nazwa ‘masło’ zarezerwowana jest dla tłuszczów mlecznych o zawartości 80–90% tłuszczu. Dobre, prawdziwe masło powinno zawierać przynajmniej 82% tłuszczu. Podczas zakupów należy uważnie czytać etykiety i sprawdzać, czy masło na sklepowych półkach nie zawiera dodatków roślinnych, sztucznych barwników, emulgatorów i zagęszczaczy. Wybieraj masło najwyższej jakości, które daje gwarancję smaku i powodzenia przepisu.
Dlaczego dodajemy masło do ciasta?
Masło w cukiernictwie spełnia różne funkcje. W przypadku kruchych ciast dodatek masła otacza cząsteczki glutenu, nie pozwalając im łatwo się połączyć. Dzięki temu ciasto pozostaje kruche i delikatne. Przygotowując różnego rodzaju tarty pamiętaj, aby masło było zimne i nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, żeby nie ogrzewać tłuszczu.
Babki, ciasta ucierane, drożdżowe czy biszkoptowe również lubią towarzystwo tłuszczu. Podczas ucierania masło otacza kryształki cukru napowietrzając masę, dzięki czemu po upieczeniu ciasto jest puszyste. Również dzięki dodatkowi tłuszczu ciasta dłużej zachowują świeżość i są wilgotne.
Masło to także główny składnik niektórych kremów cukierniczych. Z jego użyciem przygotujesz krem maślany na bezie szwajcarskiej, budyniowy pâtissière czy maślany ganache do dekoracji tortów. Masło sprawia, że krem po schłodzeniu gęstnieje i nabiera odpowiedniej konsystencji, a także nadaje niepowtarzalny smak.

Kiedy masło jełczeje? Jak przechowywać masło?
O zjełczałym maśle mówimy, kiedy w wyniku nieodpowiedniego przechowywania powstaje wolny kwas masłowy, dający charakterystyczny, nieprzyjemny zapach. Zjełczałe masło nie nadaje się do spożycia, ponieważ takie tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia.
Masło należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku lub maselniczce. Dostęp powietrza i jasnego światła znacznie skróci żywotność masła i spowoduje jełczenie.
Dlaczego warto wybrać masło LURPAK®?
Wybierając masło przede wszystkim zwróć uwagę na zawartość tłuszczu mlecznego – powinna wynosić co najmniej 82%. Masło powstałe wyłącznie ze śmietanki, zawierające jedynie dodatek kultur bakterii kwasu mlekowego – to doskonały wybór. Masło LURPAK® charakteryzuje się mleczną, jasną barwą i starannym procesem produkcji. Świeże i aromatyczne, idealnie sprawdzi się do gotowania, pieczenia i smarowania, nadając serwowanym daniom wyjątkowy smak. Niezwykła kremowość to coś, co zdecydowanie wyróżnia LURPAK® spośród innych marek.
Sprawdź, jakie produkty oferuje marka LURPAK® i wybierz swoje ulubione masło.

Co należy wiedzieć o marce LURPAK®?
Marka LURPAK®to ponad 100-letnia tradycja – duńskie masło zawsze było cenione za wyjątkowy smak i nieprzeciętną jakość. Zastrzeżony od 1901 roku znak towarowy LURMARK stał się także miarą do oceny innych producentów masła. Jedynie mleczarnie uczestniczące w systemie kontroli i poddające swoje wyroby regularnym degustacjom mogły korzystać z tego znaku.
Produkcja masła dzisiaj łączy tradycyjne metody i najwyższe standardy z nowoczesnymi technologiami. Bezkompromisowe podejście do jakości daje Ci gwarancję najlepszego masła na świecie. Masło LURPAK®podkręca smak każdej potrawy i nadaje jej głębi. Smaczne i jakościowe jedzenie zasługuje na LURPAK® w Twojej kuchni.
*Artykuł powstał we współpracy z marką LURPAK®.

Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/lurpak |
Komentarze