1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez jajek
  4. Deser czekoladowy (lava cake) bez jajek i mleka

Deser czekoladowy (lava cake) bez jajek i mleka

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Popularne programy kulinarne sprawiły, że na czekoladowy deser lava cake patrzymy niczym na deser, który wymaga od nas wprawy oraz kunsztu najlepszego mistrza cukiernictwa. Nic podobnego!


Najważniejszy jest tu czas pieczenia, ponieważ dosłownie każda minuta w piekarniku może przesądzić o finalnej konsystencji deseru. Optymalny czas to około 9-10 minut. Wtedy wierzch ciastka jest chrupiący, zaś środek… wypełniony ciepłą, płynną masą czekoladą. Po prostu miłość od pierwszego kęsa! 💘


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekoladowe ciasto:

  • Krok 1

    Nagrzej piekarnik do 200°C. 5 foremek silikonowych wysmaruj odrobiną oleju kokosowego, a następnie oprósz kakao.

    Foremki wysmarowane olejem kokosowym i oprószone kakao ciemnym Dr. Oetkera. Obok Ciemne kakao Dr. Oetkera i olej kokosowy w miseczce.
  • Krok 2

    Rozpuść razem czekoladę z olejem kokosowym i ekstraktem z wanilii. Odstaw do przestudzenia.

    Czekolada gorzka i ekstrakt waniliowy z garnku. Obok olej kokosowy w miseczce i buteleczka Ekstraktu naturalnego wanillia Bourbon Dr. Oetker.
  • Krok 3

    W misce wymieszaj mąkę pszenną z sodą, solą, kakao oraz cukrem. Wymieszaj.

    W miseczkach mąka pszenne, kakao i cukier kokosowy. Na łyżeczkach szczypta soli i soda oczyszczona Dr. Oetkera.
  • Krok 4

    Dodaj napój sojowy i wymieszaj ciasto trzepaczką. 

    W misce wymieszane suche składniki, obok rozpuszczona czekolada z olejem kokosowym i ekstraktem i napój sojowy w szklance.
  • Krok 5

    Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym.

    Masa czekoladowa w jednej misie. Obok rozpuszczona
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do 5 foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 9-10 minut. Po upieczeniu środek ciastka powinien być jeszcze płynny.

    Napełnione foremki silikonowe ciastem czekoladowym.

Gorąca polewa z owoców:

  • Krok 7

    Zamrożone owoce przełoż do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, do ich odmrożenia.

    Zamrożone owoce leśne.
  • Krok 8

    Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dokładnie z wodą, a następnie przelej do odmrożonych owoców. Podgrzewaj ciągle mieszając owoce, aż sos stanie się gęstszy. Ciepłe ciastko przełóż na talerz i polej gorącym sosem owocowym.😍

    Sos z owoców leśnych.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej