1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia

rafaello bez pieczenia, kokosowe ciasto z kremem na herbatnikach
rafaello bez pieczenia, kokosowe ciasto z kremem na herbatnikach
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Rafaello - po prostu pyszne, nic dodać, nic ująć. Ciasto stosunkowo szybkie w przygotowaniu, bez pieczenia. Przełożone herbatnikami, z kremem budyniowym, bitą śmietaną i kokosem. Wzbogaciłam je białą czekoladą. Jeśli planujesz przygotować ciasto na zbliżający się weekend, proponuję przygotować je w piątek wieczorem (herbatniki muszą zmięknąć, a krem zgęstnieć).  Serdecznie polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta rafaello:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nim pierwszą warstwę herbatników.

    spód prostokątnej formy wyłożony papierem do pieczenia oraz herbatnikami
  • Krok 2

    Zagotuj 750 ml mleka, w pozostałym mleku wymieszaj budynie z cukrem.

    na kuchence garnek z mlekiem
  • Krok 3

    Do gotującego się mleka dodaj połamaną białą czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia i do ponownego zagotowania się mleka. Dolej do mleka budyń wymieszany z cukrem i mlekiem i ponownie zagotuj.

    na blacie garnek z mlekiem obok miseczka z pokrojoną białą czekoladą
  • Krok 4

    Połowę gorącego budyniu przelej na wyłożone herbatniki.

    na spodzie z herbatników wylana połowa masy budyniowej
  • Krok 5

    Na budyń wyłóż drugą warstwę herbatników oraz drugą warstwę budyniu. Na wierzch poukładaj kolejną warstwę ciasteczek. Odstaw do wystudzenia.

    w formie rafaello bez pieczenia z herbatników przełożonych budyniem
  • Krok 6

    Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Miksuj jeszcze przez chwilę do uzyskania sztywnej konsystencji.

    w szklanej misce ubita śmietanka i mikser ręczny
  • Śmietan-fix Dr. Oetker

    Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!

  • Krok 7

    Ubitą śmietankę przełóż na warstwę herbatników.

    bita śmietanka przełożona na warstwę herbatników
  • Krok 8

    Posyp płatkami kokosowymi. Ciasto odstaw na 3 godziny do lodówki.

    w foremce na blacie rafaello bez pieczenia z płatkami kokosowymi na wierzchu
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/rafaello-bez-pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej