1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Miodownik z konfiturą z suszonych moreli

Miodownik z konfiturą z suszonych moreli

miodownik z konfiturą z suszonych moreli, ciasto miodownik nasączone wódką orzechówką, przełożone waniliowym kremem budyniowym i konfiturą z suszonych moreli, wykończone orzechami włoskimi karmelizowanymi w miodzie i maśle - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Miodownik na Święta 🎄 zawsze przygotowywała moja Babcia. Jego smak kojarzy mi się z dzieciństwem i beztroską. A z racji tego, że chcę dzielić się z Wami tym, co najlepsze - nie mogło tu zabraknąć tego jedynego w swoim rodzaju ciasta. Tym razem zamiast kajmaku wykorzystałam suszone morele. Delikatne miodowe ciasto, krem budyniowy oraz konfitura z suszonych moreli to połączenie, które zapamiętasz na długo. Nie zabrakło też dodatku alkoholu! Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🍑

To może Ciebie zainteresować:

Krem budyniowy - przepis i porady

Jak uniknąć warzenia sie kremu budyniowego?

Ciasta i desery z budyniem - najlepsze przepisy


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na miodownik z konfiturą z suszonych moreli:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C. Formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Prostokątna forma do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • Marta poleca

    Szeroki wybór prostokątnych form do ciasta znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

    Marta poleca
  • Krok 2

    Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i pokrojone w kostkę masło wymieszaj na kruszonkę. Dodaj jajka, miód i mleko.

    Mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona i pokrojone  w kostkę masło w misce, obok jajka, miód i mleko w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Ciasto zagnieć i podziel na 3 części.

    Zagniecione ciasto miodowe podzielone na 3 części w miseczkach
  • Krok 4

    Jedną część ciasta rozłóż w formie i piecz przez około 10 minut. Tak samo postępuj z dwoma kolejnymi częściami ciasta.

    forma z nieupieczonym ciastem na miodownik
  • Krok 5

    Gdy upieczone blaty się wystudzą, nasącz je wódką orzechową.

    forma z upieczonym ciastem miodowym oraz miseczka z wódką orzechową

Krem budyniowy:

  • Krok 6

    Odlej około 200 ml mleka, dodaj cukier i wymieszaj w nim budynie.

    miska z mlekiem. cukrem i budyniem, ubijaczka (rózga) kuchenna
  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

    Może się przydać
  • Krok 7

    Do garnka przelej pozostałe mleko, dodaj kawałki masła i zagotuj.

    garnuszek z mlekiem i masłem pokrojonym w kostkę na palniku
  • Krok 8

    Pod koniec gotowania przelej wymieszany z cukrem budyń i ponownie zagotuj, energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu.

    mieszanka budyniowa w miseczce i mieszanka mleka z masłem w garnuszku

Konfitura z suszonych moreli:

  • Krok 9

    Suszone morele, sok pomarańczowy i miód przełóż do garnka. Całość podgrzewaj, aż morele będą miękkie, a następnie dokładnie zblenduj.

    garnuszek z suszonymi morelami, sokiem pomarańczowym i miodem na palniku kuchenki, osok końcówka od blendera

Przełożenie miodownika:

  • Krok 10

    Pierwszy blat ciasta przełóż do formy. Przelej na niego ciepły budyń, rozprowadź go równomiernie i przykryj drugim blatem.

    forma z ciastem i miseczka z konfiturą morelową
  • Krok 11

    Konfiturę rozsmaruj na drugim blacie. 

    forma z miodownikiem częściowo posmarowanym konfiturą i miseczka z konfiturą z suszonych moreli
  • Krok 12

    Przykryj ostatnią częścią ciasta. Miód i masło podgrzej do połączenia się składników. Dodaj orzechy i podgrzewaj przez kilka minut do dokładnego obtoczenia orzechów w masie.

    forma z przełożonym miodownikiem i garnek z orzechami włoskimi wymieszanymi z roztopionym miodem i masłem
  • Krok 13

    Jeszcze ciepłe orzechy rozłóż równomiernie na ostatnim blacie. Ciasto pozostaw do schłodzenia. Miodownik najlepszy jest następnego dnia po przygotowaniu.

    forma z miodownikiem pokrytym słodkimi orzechami włoskimi
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/miodownik-konfitura-suszonych-moreli

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej