1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Pani Walewska (Pychotka)

Pani Walewska (Pychotka)

ciasto pani walewska na kruchym cieście przełożonym waniliowym kremem budyniowym, dżemem z czarnej porzeczki, bezą i płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
ciasto pani walewska na kruchym cieście przełożonym waniliowym kremem budyniowym, dżemem z czarnej porzeczki, bezą i płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Pani Walewska to kruche ciasto, warstwa dżemu z czarnej porzeczki, puszysta beza z płatkami migdałów, a w środku smaczny waniliowy krem budyniowy. Jest hitem każdej rodzinnej imprezy! 🎈

Czy wiesz, jak uniknąć warzenia się kremu budyniowego? Sprawdź nasze wskazówki!

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta Pani Walewska:

  • Krok 1

    Składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę.

    Mąka, proszek do pieczenia, cukier puder, masło pokrojone w kostkę i żółtka w osobnych miseczkach
  • Krok 2

    Uformuj kulę i podziel na pół. Każdą z części zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.

    Zagniecione ciasto uformowane w kulę i przekrojone na pół
  • Krok 3

    Przygotuj formę o wymiarach 25x33 cm. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Jedną część ciasta rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż wraz z jednym arkuszem papieru do formy (papierem do dołu).

    Rozwałkowane ciasto pomiędzy papierami do pieczenia
  • Krok 4

    Składniki na bezę podziel na pół (3 białka i 150 g cukru i pół łyżki mąki ziemniaczanej). Białka ubij na sztywną pianę, następnie wsypuj stopniowo małymi porcjami cukier. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę ziemniaczaną.

    Białka ubite na pianę
  • Krok 5

    Na pierwszym spodzie ciasta rozsmaruj połowę porcji dżemu z czarnej porzeczki. 

    Dżem rozsmarowany ma spodzie ciasta.
  • Krok 6

    Następnie wyłóż masę bezową, na wierzch wysyp połowę płatków migdałowych Bakal.

    Ubite białko i płatki migdałów na cieście
  • Może się przydać

    Migdały w płatkach są gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania. Świetnie sprawdzą się do deserów i ciast.

    Może się przydać
  • Krok 7

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. W ten sam sposób przygotuj drugi blat ciasta.

    Ciasto z dżemem, pianą z białek i płatkami migdałowymi przed pieczeniem

Krem budyniowy:

  • Krok 8

    Z porcji mleka odmierz 100 ml i rozprowadź w nim budyń.

    Budyń rozprowadzony w mleku
  • Krok 9

    Pozostałą część mleka przelej do garnka i zagotuj. Gdy mleko się zagotuje, odstaw je z ognia i wlej do niego rozprowadzony proszek budyniowy. Dokładnie wymieszaj i wstaw z powrotem na palnik. 

    Mleko zagotowane z budyniem na palniku
  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

    Może się przydać
  • Krok 10

    Ciągle mieszając doprowadź do zgęstnienia, na koniec dodaj kawałki masła i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia

    Przygotowany budyń z masłem w misce, przykryty folią

Przełożenie ciasta Pani Walewska:

  • Krok 11

    Na paterze ułóż pierwszy placek ciasta i wyłóż na niego cały krem budyniowy, wyrównaj i przykryj drugim blatem.

    Krem budyniowy wyłożony na upieczone ciasto
  • Krok 12

    Całość odstaw do schłodzenia na około 2 godziny. Ciasto smakuje najlepiej, gdy nieco postoi, krem się schłodzi, a blaty nieco zmiękną.

    Upieczone ciasto Pani Walewska z dżemem i migdałami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/pani-walewska

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej