Ciasta z owocami

Domowe ciasto śliwkowe

domowe ciasto ze śliwkami

Domowe ciasto śliwkowe

  • 02:00
  • 24
  • Łatwy
Zaktualizowano:
02:00
24
Łatwy

Nie macie pomysłu, co zrobić ze śliwek? Podpowiadam, że domowe ciasto będzie najlepszą opcją. ;-) Mój sekretny składnik, który dodaje zupełnie nowego smaku, to kisiel o smaku malinowym.

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Proszek do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
  • 100 g cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • Otarta skórka z 1 cytryny
  • 200 g miękkiego masła
  • 5 łyżek mleka
Masa śliwkowa:
  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 100 g rodzynek
  • 200 g cukru
  • 1 Kisiel o smaku malinowym Dr. Oetkera
Do posypania:
  • Cukier puder
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier, cukier wanilinowy, sól, otartą skórkę z cytryny.

Krok 2

Dodaj miękkie masło oraz mleko i zagnieć wszystko na gładkie ciasto, a następnie podziel je na połowę. Wstaw do schłodzenia na 30 minut.

Krok 3

Blachę o wymiarach 24 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno foremki, a następnie wstaw do pieczenia na około 20 minut w temperaturze 190°C. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Nadzienie:

Krok 4

Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na połówki, po czym wsyp je do garnka, dolałaj ½ szklanki wody i gotuj około 10 minut.

Krok 5

Gdy śliwki lekko się rozgotują, wylej je na sito, odlej osobno sok.

Krok 6

Śliwki z powrotem włóż do garnka, dodaj rodzynki, cukier i wszystko razem zagotuj.

Krok 7

W ½ szklanki soku ze śliwek rozpuść kisiel i przelej do garnka, cały czas mieszając zagotuj. Masę odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Przełożenie:

Krok 8

Na wystudzony spód ciasta wyłóż masę śliwkową i wyrównaj łyżką.

Krok 9

Drugą część ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia, a następnie, odwracając papier do góry nogami – przełóż na masę śliwkową. Tak przygotowane ciasto ponownie wstaw do pieczenia na około 40 minut w temperaturze 180°C.

Krok 10

Na koniec, wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Składniki
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Proszek do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
  • 100 g cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • Otarta skórka z 1 cytryny
  • 200 g miękkiego masła
  • 5 łyżek mleka
Masa śliwkowa:
  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 100 g rodzynek
  • 200 g cukru
  • 1 Kisiel o smaku malinowym Dr. Oetkera
Do posypania:
  • Cukier puder
Ciasta z owocami ->

Przepisy z kategorii Ciasta z owocami

Wszystkiego słodkiego
04:00
24
Średni
Wiosenne trio