1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Panna Cotta z galaretką z granata

Panna Cotta z galaretką z granata

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Panna cotta z galaretką z granata czerpie inspirację z jednego z najbardziej popularnych, włoskich deserów. Klasyczna panna cotta najczęściej podawana jest z musem truskawkowym, jednak ja postanowiłam odrobinę "zaszaleć" i przygotować ją w nieco odmienionej wersji - z galaretką z granata, który swą kwaśną nutą idealnie przełamuje jej słodki smak. :) Lubicie panna cottę? Jeśli tak to zdecydowanie pokochacie to połączenie. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Panna Cotta:

  • Krok 1

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie zanurzając jeden po drugim. Po 5 minutach odsącz listki w dłoni.

    Listki żelatyny Dr. Oetkera zamoczone w wodzie
  • Krok 2

    Umieść w garnku śmietankę, mleko, cukier i ekstrakt. Całość zagotuj i odstaw.

    Śmietanka, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy Dr. Oetkera w garnuszku
  • Krok 3

    Dodaj odsączone listki żelatyny i wymieszaj. Masę odstaw do wystudzenia, co jakiś czas mieszając.

    Żelatyna Dr. Oetkera dodana do śmietanki
  • Krok 4

    Gdy zacznie się żelować, przełóż ją do 4 szklanek i odstaw na kilka godzin do lodówki.

    Masa przełożona do przezroczystych szklanek

Galaretka:

  • Krok 5

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie zanurzając jeden po drugim. Po 5 minutach odsącz listki w dłoni.

    Listki żelatyny Dr. Oetkera zamoczone w wodzie
  • Krok 6

    Obierz owoc granatu i przełóż wszystkie pestki do wysokiego pojemnika. Za pomocą blendera zmiksuj owoc. Zblendowane owoce przetrzyj przez sitko. Otrzymany sok wymieszaj z wodą i schłódź w lodówce

    Sok z granatu w wysokiej misce
  • Krok 7

    Gdy galaretka zacznie tężeć rozlej ją równomiernie na deserze i wstaw do lodówki na jeszcze około 2 godziny do schłodzenia.

    Tężejąca galaretka z granatu wylana na panna cotta

Dekorowanie:

  • Krok 8

    Przed podaniem posyp deser pestkami granatu.

    Owoce granatu wyłożone na deser

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej