Czekoladowo-kokosowa kostka
🍫 Czekoladowo-kokosowa kostka to ciemne, aromatyczne ciasto przełożone delikatną, kremową masą kokosową. Ciasto nasączyłam kokosowym ponczem i przełożyłam masą z serka mascarpone i mleczka kokosowego, dzięki czemu ciasto pięknie pachnie i smakuje kokosem! Dodatek wiórków kokosowych nadał masie wspaniałej konsystencji. Gotowe ciasto polałam polewą czekoladową.🍫
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na czekoladowo-kokosową kostkę:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę o średnicy 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 2
Czekoladę i masło umieść w garnuszku i rozpuść na małej mocy palnika. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 4
Na końcu ubij białka na sztywna pianę i wmieszaj delikatnie do ciasta.
-
Krok 5
Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Masa kokosowa:
-
Krok 6
Składniki na masę kokosową wyjmij wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.
-
Krok 7
Serek mascarpone przełóż do miski, krótko zmiksuj i stopniowo dodawaj mleczko kokosowe, cały czas miksując. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji, zwracając uwagę, czy nie pozostały grudki.
-
Krok 8
Na końcu dodaj jogurt naturalny oraz cukier puder, ekstrakt migdałowy i wiórki kokosowe, zmiksuj.
-
Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker
Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!
-
Krok 9
Żelatynę zalej około pół szklanki wrzątku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się. Lekko przestudź.
-
Krok 10
Do szklanki z żelatyną dodaj kilka łyżek masy i dokładnie wymieszaj. Następnie żelatynę przelej do masy jogurtowo-kokosowej i szybko i dokładnie wymieszaj.
Przełożenie kostki czekoladowo-kokosowej:
-
Krok 11
Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Przygotuj poncz (wymieszaj ze sobą wodę i Malibu).
-
Krok 12
Czekoladowy biszkopt nasącz ponczem, po czym przełóż kokosowym kremem. Przykryj drugim blatem ciasta.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 13
Czekoladę umieść w garnuszku, dodaj śmietankę. Mieszając od czasu do czasu, podgrzewaj na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Na końcu wmieszaj wiórki kokosowe, odstaw do lekkiego przestudzenia.
-
Krok 14
Ciasto polej polewą i wstaw na kilka godzin do lodówki, do całkowitego stężenia masy kokosowej.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/czekoladowo-kokosowa-kostka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze