1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Czekoladowo-kokosowa kostka

Czekoladowo-kokosowa kostka

kostka czekoladowo-kokosowa czyli czekoladowe ciasto przełożone kokosowym kremem z wiórkami kokosowymi i oblane polewą czekoladową - Wszystkiego Słodkiego
kostka czekoladowo-kokosowa czyli czekoladowe ciasto przełożone kokosowym kremem z wiórkami kokosowymi i oblane polewą czekoladową - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

🍫 Czekoladowo-kokosowa kostka to ciemne, aromatyczne ciasto przełożone delikatną, kremową masą kokosową. Ciasto nasączyłam kokosowym ponczem i przełożyłam masą z serka mascarpone i mleczka kokosowego, dzięki czemu ciasto pięknie pachnie i smakuje kokosem! Dodatek wiórków kokosowych nadał masie wspaniałej konsystencji. Gotowe ciasto polałam polewą czekoladową.🍫


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na czekoladowo-kokosową kostkę:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę o średnicy 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

    Może się przydać
  • Krok 2

    Czekoladę i masło umieść w garnuszku i rozpuść na małej mocy palnika. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 4

    Na końcu ubij białka na sztywna pianę i wmieszaj delikatnie do ciasta.

  • Krok 5

    Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Masa kokosowa:

  • Krok 6

    Składniki na masę kokosową wyjmij wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.

  • Krok 7

    Serek mascarpone przełóż do miski, krótko zmiksuj i stopniowo dodawaj mleczko kokosowe, cały czas miksując. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji, zwracając uwagę, czy nie pozostały grudki.

     

  • Krok 8

    Na końcu dodaj jogurt naturalny oraz cukier puder, ekstrakt migdałowy i wiórki kokosowe, zmiksuj.

  • Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker

    Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!

    Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker
  • Krok 9

    Żelatynę zalej około pół szklanki wrzątku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się. Lekko przestudź.

  • Krok 10

    Do szklanki z żelatyną dodaj kilka łyżek masy i dokładnie wymieszaj. Następnie żelatynę przelej do masy jogurtowo-kokosowej i szybko i dokładnie wymieszaj.

Przełożenie kostki czekoladowo-kokosowej:

  • Krok 11

    Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Przygotuj poncz (wymieszaj ze sobą wodę i Malibu).

  • Krok 12

    Czekoladowy biszkopt nasącz ponczem, po czym przełóż kokosowym kremem. Przykryj drugim blatem ciasta.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 13

    Czekoladę umieść w garnuszku, dodaj śmietankę. Mieszając od czasu do czasu, podgrzewaj na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Na końcu wmieszaj wiórki kokosowe, odstaw do lekkiego przestudzenia.

  • Krok 14

    Ciasto polej polewą i wstaw na kilka godzin do lodówki, do całkowitego stężenia masy kokosowej.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/czekoladowo-kokosowa-kostka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej