1. Strona główna
  2. Popularne przepisy
  3. Makowce i ciasta z makiem

Makowce i ciasta z makiem

Wspaniałe makowce tradycyjne (strucle), makowce japońskie i inne ciasta z makiem - autorskie przepisy od Wszystkiego Słodkiego. Sprawdź!

Mak – co o nim wiemy? 

Znamy kilka rodzajów maku. Najbardziej popularnym jest mak niebieski, który wykorzystuje się w kuchni. Masa makowa, którą mieli się z dodatkiem miodu, cukru czy bakalii to podstawowy składnik świątecznych wypieków. Do ciast można użyć zarówno tej masy, ale są także przepisy z wykorzystaniem niemielonego maku. W piekarniach używa się go dekoracji chlebów, bułek, czy rogali. Mak biały z kolei kojarzony jest głównie z rogalami marcińskimi z Poznania. Są one główną atrakcją cukierniczą w dniu 11 Listopada z okazji Dnia Niepodległości.

Mak posiada również właściwości lecznicze, które znane są od czasów starożytności, gdzie stosowano go jako pomoc w dolegliwościach ze snem. Zawiera on wiele witamin takich jak A, C, D, E i B3 oraz makroelementów: wapń, potas oraz magnez. Innym rodzajem jest mak lekarski, którego używa się przy produkcji leków (morfiny, kodeiny na bazie wytwarzanego z niego opium).

Latem na łąkach czerwieni się mak polny, który obecnie spotkać można w kosmetyce. Wykorzystuje się zarówno ziarna, ale także płatki kwiatów oraz olej makowy, głównie stosowany jako składnik szamponów, odżywek czy masek do włosów.

Dlaczego makowce pękają? 

Zastanawiasz się, dlaczego Twój makowiec lub strucla makowa pękły? Należy pamiętać, że masa makowa przygotowana do wypieku, podczas nakładania na ciasto musi mieć temperaturę pokojową. Nie może być schłodzona.

Dlaczego makowce często są „dziurawe”? 

Masa makowa waży dużo, dlatego podczas zawijania ciasta należy pozostawić luz. W czasie pieczenia w wysokiej temperaturze masa zwiększa swoją objętość i rozsadza ciasto, które powoduje powstawanie dziur w naszym wypieku.

Przepisy z makiem

Przepisy na ciasta i desery z wykorzystaniem maku niewątpliwie kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem i Wielkanocą. To właśnie podczas tych świąt najczęściej pieczemy wszelkiego rodzaju makowce i strucle makowe. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz m.in prosty przepis na makowiec zawijany, w wersji z bogatym nadzieniem i domową kandyzowaną skórką, który w mgnieniu oka zniknie z świątecznego stołu. Poszukujesz klasycznego przepisu na ciasto z makiem? Sprawdź makowiec na kruchym spodzie, który jest absolutnym "must have" bożonarodzeniowego stołu. Ten aromattyczny i przede wszystkim smaczny przepis na makowiec przypadnie do gustu każdemu!

  1. makowiec z bezą na kruchym cieście wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Makowiec z bezą
  2. strucla makowa wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Strucla makowa
  3. ciasto makowa krówka wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Makowa krówka
  4. makosernik na kruchym spodzie z lukrem i posypką
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:10
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Makosernik
  5. Seromakowiec wegański z polewą czekoladową na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Seromakowiec wegański
  6. dwa kawałki ciasta seromak na talerzykach polane lukrem i posypane posypką Biała fantazja - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    0
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Seromak
  7. Makowa panienka czyli ciasto przekładane na makowych blatach z kremem budyniowym i konfiturą z żurawiny, posypane wiórkami kokosowymi, pokrojone w kostkę i podane na białej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:35
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Makowa panienka
  8. Kutia z migdałami, rodzynkami i orzechami włoskimi w miseczce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:40
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kutia
  9. makowiec japoński na kratce do studzenia ciast, pokrojony w kostkę i posypany cukrem pudrem, inaczej makowiec z jabłkami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Makowiec japoński
  10. makowiec na kruchym cieście z lukrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Makowiec na kruchym cieście
  11. domowa masa makowa z bakaliami w miseczce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    1
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Domowa masa makowa
  12. seromakowiec z musem brzoskwiniowym wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Seromakowiec z musem brzoskwiniowym
  13. wieniec bożonarodzeniowy drożdżowy z czekoladą, makiem i orzechami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Wieniec bożonarodzeniowy
  14. wegański makowiec na świątecznym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Wegański makowiec
  15. kruche ciasto, masa makowa, orzechy włoskie
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:40
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Makowiec bezglutenowy
  16. Ciasto migdałowe z gruszkami posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto migdałowe z gruszkami
  17. seromakowiec z migdałami na kruchym cieście z warstwą makową i serową, polany czekoladą i posypany uprażonymi płatkami migdałów, kawałek na talerzyku i większa część seromakowca w tle - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Seromakowiec z migdałami

Makowce i ciasta z makiem

Wspaniałe makowce tradycyjne (strucle), makowce japońskie i inne ciasta z makiem - autorskie przepisy od Wszystkiego Słodkiego. Sprawdź!

Mak – co o nim wiemy? 

Znamy kilka rodzajów maku. Najbardziej popularnym jest mak niebieski, który wykorzystuje się w kuchni. Masa makowa, którą mieli się z dodatkiem miodu, cukru czy bakalii to podstawowy składnik świątecznych wypieków. Do ciast można użyć zarówno tej masy, ale są także przepisy z wykorzystaniem niemielonego maku. W piekarniach używa się go dekoracji chlebów, bułek, czy rogali. Mak biały z kolei kojarzony jest głównie z rogalami marcińskimi z Poznania. Są one główną atrakcją cukierniczą w dniu 11 Listopada z okazji Dnia Niepodległości.

Mak posiada również właściwości lecznicze, które znane są od czasów starożytności, gdzie stosowano go jako pomoc w dolegliwościach ze snem. Zawiera on wiele witamin takich jak A, C, D, E i B3 oraz makroelementów: wapń, potas oraz magnez. Innym rodzajem jest mak lekarski, którego używa się przy produkcji leków (morfiny, kodeiny na bazie wytwarzanego z niego opium).

Latem na łąkach czerwieni się mak polny, który obecnie spotkać można w kosmetyce. Wykorzystuje się zarówno ziarna, ale także płatki kwiatów oraz olej makowy, głównie stosowany jako składnik szamponów, odżywek czy masek do włosów.

Dlaczego makowce pękają? 

Zastanawiasz się, dlaczego Twój makowiec lub strucla makowa pękły? Należy pamiętać, że masa makowa przygotowana do wypieku, podczas nakładania na ciasto musi mieć temperaturę pokojową. Nie może być schłodzona.

Dlaczego makowce często są „dziurawe”? 

Masa makowa waży dużo, dlatego podczas zawijania ciasta należy pozostawić luz. W czasie pieczenia w wysokiej temperaturze masa zwiększa swoją objętość i rozsadza ciasto, które powoduje powstawanie dziur w naszym wypieku.

Przepisy z makiem

Przepisy na ciasta i desery z wykorzystaniem maku niewątpliwie kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem i Wielkanocą. To właśnie podczas tych świąt najczęściej pieczemy wszelkiego rodzaju makowce i strucle makowe. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz m.in prosty przepis na makowiec zawijany, w wersji z bogatym nadzieniem i domową kandyzowaną skórką, który w mgnieniu oka zniknie z świątecznego stołu. Poszukujesz klasycznego przepisu na ciasto z makiem? Sprawdź makowiec na kruchym spodzie, który jest absolutnym "must have" bożonarodzeniowego stołu. Ten aromattyczny i przede wszystkim smaczny przepis na makowiec przypadnie do gustu każdemu!

  1. makowiec z bezą na kruchym cieście wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Makowiec z bezą

    Domowa masa makowa jest prostsza w przygotowaniu, niż Ci się wydaje! Pełna...

  2. strucla makowa wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Strucla makowa
  3. ciasto makowa krówka wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Makowa krówka
  4. makosernik na kruchym spodzie z lukrem i posypką
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:10
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Makosernik
  5. Seromakowiec wegański z polewą czekoladową na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Seromakowiec wegański
  6. dwa kawałki ciasta seromak na talerzykach polane lukrem i posypane posypką Biała fantazja - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    0
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Seromak
  7. Makowa panienka czyli ciasto przekładane na makowych blatach z kremem budyniowym i konfiturą z żurawiny, posypane wiórkami kokosowymi, pokrojone w kostkę i podane na białej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:35
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Makowa panienka

    Mak to nieodłączny element bożonarodzeniowych deserów. Jego spożycie ma nam...

  8. Kutia z migdałami, rodzynkami i orzechami włoskimi w miseczce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:40
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kutia
  9. makowiec japoński na kratce do studzenia ciast, pokrojony w kostkę i posypany cukrem pudrem, inaczej makowiec z jabłkami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Makowiec japoński
  10. makowiec na kruchym cieście z lukrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Makowiec na kruchym cieście
  11. domowa masa makowa z bakaliami w miseczce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    1
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Domowa masa makowa
  12. seromakowiec z musem brzoskwiniowym wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Seromakowiec z musem brzoskwiniowym
  13. wieniec bożonarodzeniowy drożdżowy z czekoladą, makiem i orzechami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Wieniec bożonarodzeniowy

    Wieniec bożonarodzeniowy 🎄 to drożdżowe ciasto z czekoladą, orzechami i makiem. Z...

  14. wegański makowiec na świątecznym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Wegański makowiec
  15. kruche ciasto, masa makowa, orzechy włoskie
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:40
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Makowiec bezglutenowy
  16. Ciasto migdałowe z gruszkami posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto migdałowe z gruszkami
  17. seromakowiec z migdałami na kruchym cieście z warstwą makową i serową, polany czekoladą i posypany uprażonymi płatkami migdałów, kawałek na talerzyku i większa część seromakowca w tle - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Seromakowiec z migdałami
Makowce i ciasta z makiem
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej