Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce, które przygotowuje się na przełomie lata oraz jesieni. 🍂 Dziś w naszej kuchni z okazji DNIA ŚLIWKI, zagościły właśnie KNEDLE z tymi pysznymi owocami! Możesz przygotować je zarówno na obiad jak i na deser.
Jeżeli nigdy nie robiłaś knedli, wybierz mój łatwy i sprawdzony przepis, a na pewno się nie zawiedziesz!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie knedli ze śliwkami:
-
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, przestudź a nastepnie przeciśnij przez praskę lub maszynkę do mielenia.
-
Krok 2
Śliwki umyj, nacinaj wzdłuż i usuń pestki tak aby nie rozdzielić połówek od siebie.
-
Krok 3
Do ziemniaków dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli. Zagnieć na jednolite ciasto.
-
Krok 4
Do środka każdej śliwki dodaj około pół łyżeczki cukru.
-
Krok 5
W szerokim garnku zagotuj wodę, posól do smaku.
Odetnij kawałek ciasta, rozpłaszcz w dłoni , połóż śliwkę i zawiń ją w ciasto. Uformuj kształt knedla i odkładaj na blat oprószony mąką.
Z podanych proporcji otrzymasz około 25-30 knedli, w zależności od wielkości śliwek.
-
Krok 6
Knedle ze śliwkami gotuj w osolonej wodzie przez około 4-5 minut od wypłyniecia. Woda powinna być gorąca ale nie powinna wrzeć.
Po ugotowaniu odcedź i wykładaj na talerz.
Podawaj z kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem z wanilią.
-
Może się przydać
Cukier, który zawiera aromatyczne ziarenka wanilii. Doskonały do deserów i wypieków.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/gofry-nalesniki-placki/knedle-ze-sliwkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze