1. Strona główna
  2. Popularne przepisy
  3. Bez cukru

Ciasta i desery bez cukru

Unikanie cukru wcale nie musi być trudne! Poniżej znajdziesz przepisy na  ciasta i desery, które przygotowaliśmy bez dodatku cukru. Zdrowsze, a równie smaczne!

Czym zastąpić biały cukier w ciastach i deserach?

Istnieje kilka sposobów na zastąpienie cukru w ciastach i deserach. W sklepach możesz kupić coraz więcej naturalnych substancji słodzących. Jedną z nich jest syrop klonowy, który oprócz wspaniałych właściwości smakowych, posiada szereg korzyści dla zdrowia. Syrop ten jest źródłem cynku, fosforu, mangezu, wielu witamin z grupy B. Ma właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. Najczęściej kojarzy nam się z amerykańskimi pancakes z syropem klonowym. Nie można zapomnieć także o bananach i daktylach, które również dobrze sprawdzą się dla osób unikających białego cukru w wypiekach.

Biały cukier można również zastąpić syropem z agawy w niektórych przepisach na ciasta i desery m.in. w przepisie na kokosową panna cottę. Syrop ten jest często stosowany w przepisach wegańskich i ma niski indeks glikemiczny, bo zaledwie 15. Czym właściwie jest ten indeks? Jest to wskaźnik, który pokazuje jak gwałtownie wzrasta stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Wysoki indeks to indeks powyżej 70, średni pomiędzy 56 a 69, a niski poniżej 55. Niski indeks glikemiczny ma również cukier brzozowy zwany również ksylitolem (IG=8). Świetnie sprawdzi się w ciastach i deserach dla diabetyków.

Jak przygotować spód do ciasta bez cukru?

Spód do ciasta bez cukru można przygotować z dodatkiem daktyli. Są one najczęściej mieszane z orzechami i wiórkami kokosowymi lub z olejem kokosowym i płatkami owsianymi. Sposób na przygotowanie spodu do ciasta z daktylami znajdziesz w tym przepisie na tofurnik czekoladowy.

Przepisy na ciasta i desery bez cukru

Wśród naszych przepisów na ciasta bez cukru znajdziesz pyszną tartę dyniową z dodatkiem daktyli i syropu z agawy. Dla wielbicieli orzechów przygotowaliśmy aksamitny sernik z orzechów nerkowca z syropem klonowym. Z kolei na śniadanie idealnie sprawdzi się chlebek kukurydziany. 

  1. Proteinowe ciasto marchewkowe z waniliowym kremem i orzechami na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:35
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Proteinowe ciasto marchewkowe
  2. Pieczony skyrnik bez cukru z wanilią na marmurowej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:55
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pieczony skyrnik
  3. Nocna owsianka z jabłkami i jogurtem naturalnym w słoiczku - Wszystkiego Slodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:10
    Ilość porcji:
    1
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Nocna owsianka
  4. Owsianka na mleku z jogurtem i owocami - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:10
    Ilość porcji:
    1
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Owsianka na mleku
  5. Upieczony sernik proteinowy z odżywką białkową i skyrem, na dużym talerzu - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:40
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik proteinowy
  6. Rozkrojony fit sernik z dynią na bazie skyrów - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Fit sernik z dynią
  7. Ciasto marchewkowe fit z polewą z serka śmietankowego, z dodatkiem orzechów włoskich - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:35
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto marchewkowe fit
  8. Skyrnik z mango i malinami z waflowymi motylkami - Dr. Oetker
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    05:20
    Ilość porcji:
    18
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Skyrnik z mango i malinami
  9. puree z dyni w słoiczkach, a obok na desce drewnianej pokrojona dynia - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Puree (mus) z dyni
  10. lody bananowo-czekoladowe z blendera posypane kawałkami czekolady w drewnianej miseczce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody bananowo-czekoladowe z blendera
  11. czekoladowe ciasto z fasoli z kremem z awokado i borówkami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowe ciasto z fasoli
  12. wegański czekoladowy mus z tofu podany z ubitą śmietanką kokosową
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    2
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegański mus czekoladowy z tofu
  13. tarta czekoladowa na bazie kakao be mleka, cukru, jajek i mąki posypana orzechami laskowymi na brązowej kratce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, cukru, jajek i mąki)
  14. wegańskie muffinki dyniowe bez cukru z czekoladą i orzechami pekan na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Muffinki dyniowe bez cukru
  15. wegańska tarta banoffee pie z kawałkiem na złotej łopatce do ciasta na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańska tarta banoffee pie
  16. lody czekoladowo-kokosowe z syropem klonowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody czekoladowo-kokosowe z syropem klonowym
  17. Jaglane kulki mocy kokosowe obtoczone w wiórkach kokosowych. Na talerzyku jedna kulka kokosowa na złotej łyżeczce. Część kulek do obtoczenia w misce z wiórkami kokosowymi.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    25
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Jaglane kulki mocy kokosowe

Ciasta i desery bez cukru

Unikanie cukru wcale nie musi być trudne! Poniżej znajdziesz przepisy na  ciasta i desery, które przygotowaliśmy bez dodatku cukru. Zdrowsze, a równie smaczne!

Czym zastąpić biały cukier w ciastach i deserach?

Istnieje kilka sposobów na zastąpienie cukru w ciastach i deserach. W sklepach możesz kupić coraz więcej naturalnych substancji słodzących. Jedną z nich jest syrop klonowy, który oprócz wspaniałych właściwości smakowych, posiada szereg korzyści dla zdrowia. Syrop ten jest źródłem cynku, fosforu, mangezu, wielu witamin z grupy B. Ma właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. Najczęściej kojarzy nam się z amerykańskimi pancakes z syropem klonowym. Nie można zapomnieć także o bananach i daktylach, które również dobrze sprawdzą się dla osób unikających białego cukru w wypiekach.

Biały cukier można również zastąpić syropem z agawy w niektórych przepisach na ciasta i desery m.in. w przepisie na kokosową panna cottę. Syrop ten jest często stosowany w przepisach wegańskich i ma niski indeks glikemiczny, bo zaledwie 15. Czym właściwie jest ten indeks? Jest to wskaźnik, który pokazuje jak gwałtownie wzrasta stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Wysoki indeks to indeks powyżej 70, średni pomiędzy 56 a 69, a niski poniżej 55. Niski indeks glikemiczny ma również cukier brzozowy zwany również ksylitolem (IG=8). Świetnie sprawdzi się w ciastach i deserach dla diabetyków.

Jak przygotować spód do ciasta bez cukru?

Spód do ciasta bez cukru można przygotować z dodatkiem daktyli. Są one najczęściej mieszane z orzechami i wiórkami kokosowymi lub z olejem kokosowym i płatkami owsianymi. Sposób na przygotowanie spodu do ciasta z daktylami znajdziesz w tym przepisie na tofurnik czekoladowy.

Przepisy na ciasta i desery bez cukru

Wśród naszych przepisów na ciasta bez cukru znajdziesz pyszną tartę dyniową z dodatkiem daktyli i syropu z agawy. Dla wielbicieli orzechów przygotowaliśmy aksamitny sernik z orzechów nerkowca z syropem klonowym. Z kolei na śniadanie idealnie sprawdzi się chlebek kukurydziany. 

  1. Proteinowe ciasto marchewkowe z waniliowym kremem i orzechami na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:35
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Proteinowe ciasto marchewkowe

    Szukasz przepisu na zdrowy deser bez cukru, który naprawdę smakuje? To...

  2. Pieczony skyrnik bez cukru z wanilią na marmurowej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:55
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pieczony skyrnik
  3. Nocna owsianka z jabłkami i jogurtem naturalnym w słoiczku - Wszystkiego Slodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:10
    Ilość porcji:
    1
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Nocna owsianka
  4. Owsianka na mleku z jogurtem i owocami - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:10
    Ilość porcji:
    1
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Owsianka na mleku
  5. Upieczony sernik proteinowy z odżywką białkową i skyrem, na dużym talerzu - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:40
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik proteinowy
  6. Rozkrojony fit sernik z dynią na bazie skyrów - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Fit sernik z dynią
  7. Ciasto marchewkowe fit z polewą z serka śmietankowego, z dodatkiem orzechów włoskich - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:35
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto marchewkowe fit

    Fit ciasto, ale nadal bajecznie pyszne i pełne smaku? Nie ma rzeczy...

  8. Skyrnik z mango i malinami z waflowymi motylkami - Dr. Oetker
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    05:20
    Ilość porcji:
    18
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Skyrnik z mango i malinami
  9. puree z dyni w słoiczkach, a obok na desce drewnianej pokrojona dynia - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Puree (mus) z dyni
  10. lody bananowo-czekoladowe z blendera posypane kawałkami czekolady w drewnianej miseczce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody bananowo-czekoladowe z blendera
  11. czekoladowe ciasto z fasoli z kremem z awokado i borówkami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowe ciasto z fasoli
  12. wegański czekoladowy mus z tofu podany z ubitą śmietanką kokosową
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    2
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegański mus czekoladowy z tofu
  13. tarta czekoladowa na bazie kakao be mleka, cukru, jajek i mąki posypana orzechami laskowymi na brązowej kratce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, cukru, jajek i mąki)

    Moja wegańska tarta z nadzieniem czekoladowym na bazie kakao jest najlepszym dowodem na to,...

  14. wegańskie muffinki dyniowe bez cukru z czekoladą i orzechami pekan na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Muffinki dyniowe bez cukru
  15. wegańska tarta banoffee pie z kawałkiem na złotej łopatce do ciasta na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańska tarta banoffee pie
  16. lody czekoladowo-kokosowe z syropem klonowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody czekoladowo-kokosowe z syropem klonowym
  17. Jaglane kulki mocy kokosowe obtoczone w wiórkach kokosowych. Na talerzyku jedna kulka kokosowa na złotej łyżeczce. Część kulek do obtoczenia w misce z wiórkami kokosowymi.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    25
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Jaglane kulki mocy kokosowe
Bez cukru
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej