Niskokaloryczne, zdrowe, a równie pyszne! Wśród nich znajdziesz trufle, puddingi czy kokosowe kulki. Daj się zainspirować naszymi przepisami na dietetyczne desery FIT o niższej zawartości kalorii.
Przepisy na niskokaloryczne desery w wersji fit kojarzą nam się głównie ze słodkościami z dodatkiem owoców, oraz zamiennikami białego cukru np. z ksylitolem, erytrolem, syropem klonowym, z agawy, miodem, a także z deserem z kaszy jaglanej, komosy ryżowej czy po prostu ryżu. W tego rodzaju przepisach często spotykanym składnikiem są również banany, daktyle lub figi, które nadają naturalnej słodyczy. Nie zapomnij również o jabłkach. Ze słodkich odmian tego owocu możesz przygotować smaczny mus, który stanowi znakomity dodatek do naleśników czy placuszków.
Deser kojarzy się zazwyczaj ze sporą ilością cukru, wysoką zawartością kalorii i czymś niekoniecznie zdrowym. Wcale nie musi tak być! Szczególnie proste jest to w przypadku dietetycznych deserów fit bez pieczenia, które można przygotować również w wersji niskokalorycznej. Z pomocą przychodzą nam fit kulki jaglane, które pomogą naładować nasze „akumulatory", a jednocześnie nie zawierają cukru. Popularne,znane i lubiane przez wszystkich lody przyrządzisz na bazie daktyli lub syropu klonowego. Sosy do deserów również możesz przygotować bez użycia cukru. Jeśli zdecydujesz się na słodkie truskawki czy śliwki węgierki to okaże się, że cukier jest w ogóle niepotrzebny! Panna cottę możesz osłodzić syropem z agawy, a dodatkowej słodyczy nada temu szybkiemu i niskokalorycznemu deserowi sos malinowy! Jak widzisz, istnieje wiele sposobów, żeby wyczarować coś słodkiego bez konieczności dodania białego cukru.
Mleko kokosowe i nasiona chia cieszą się sporą popularnością i zyskują coraz więcej zwolenników nie tylko wśród wegan. Mleko kokosowe świetnie sprawdza się do przyrządzenia kremów do ciast czy lodów, a w połączeniu z tapioką lub nasionami chia tworzy smaczny pudding. Taki fit deser z chia to idealne rozwiązanie dla osób nietolerujących laktozy czy unikających składników pochodzenia odzwierzęcego.
Fit desery z bananem lub daktylami to idealne rozwiązanie dla osób mających ochotę na coś słodkiego, a zarazem niekoniecznie chętnie sięgających po biały cukier. Zarówno daktyle jak i banany możesz wykorzystać do posłodzenia deserów. Te pierwsze świetnie sprawdzą się do przygotowania trufli z dodatkiem kakao i oleju kokosowego, a także trufli na bazie zdrowego awokado. Daktyle można również wykorzystać do przygotowania zarówno kremu, jak i spodu tarty czekoladowej. Z kolei banany to świetne owoce do posłodzenia m.in. fit deseru z kaszy jaglanej w formie budyniu. Nie tylko osłodzą śniadanie, ale również będą dobrym zastrzykiem energii i nadadzą kremowej konsystencji.
Zdrowy deser, który przygotujesz w oka mgnieniu. Tylko 25 minut wystarczy, żeby zaskoczyć domowników i gości wyjątkowymi amarantuskami. Do ich przygotowania potrzebujesz 4 składników: amarantusa ekspandowanego, oleju kokosowego, syropu klonowego i jajka. Wymieszaj je wszystkie, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 16 minut. Łatwe, prawda? Znakowicie sprawdzą się również sezamki z liofilizowanymi owocami w których cukier możesz zastąpić erytrolem.
Twaróg to idealny składnik na śniadanie, obiad, kolację, ale również na deser! Z jego pomocą możesz przygotować sernik, leniwe kluski, ale także pyszne placuszki twarogowe z bananem. Połączenie twarogu, budyniu śmietankowego i banana smakuje wyśmienicie! Dzięki ostatniemu składnikowi nie musisz już dodawać cukru.
Niskokaloryczne, zdrowe, a równie pyszne! Wśród nich znajdziesz trufle, puddingi czy kokosowe kulki. Daj się zainspirować naszymi przepisami na dietetyczne desery FIT o niższej zawartości kalorii.
Przepisy na niskokaloryczne desery w wersji fit kojarzą nam się głównie ze słodkościami z dodatkiem owoców, oraz zamiennikami białego cukru np. z ksylitolem, erytrolem, syropem klonowym, z agawy, miodem, a także z deserem z kaszy jaglanej, komosy ryżowej czy po prostu ryżu. W tego rodzaju przepisach często spotykanym składnikiem są również banany, daktyle lub figi, które nadają naturalnej słodyczy. Nie zapomnij również o jabłkach. Ze słodkich odmian tego owocu możesz przygotować smaczny mus, który stanowi znakomity dodatek do naleśników czy placuszków.
Deser kojarzy się zazwyczaj ze sporą ilością cukru, wysoką zawartością kalorii i czymś niekoniecznie zdrowym. Wcale nie musi tak być! Szczególnie proste jest to w przypadku dietetycznych deserów fit bez pieczenia, które można przygotować również w wersji niskokalorycznej. Z pomocą przychodzą nam fit kulki jaglane, które pomogą naładować nasze „akumulatory", a jednocześnie nie zawierają cukru. Popularne,znane i lubiane przez wszystkich lody przyrządzisz na bazie daktyli lub syropu klonowego. Sosy do deserów również możesz przygotować bez użycia cukru. Jeśli zdecydujesz się na słodkie truskawki czy śliwki węgierki to okaże się, że cukier jest w ogóle niepotrzebny! Panna cottę możesz osłodzić syropem z agawy, a dodatkowej słodyczy nada temu szybkiemu i niskokalorycznemu deserowi sos malinowy! Jak widzisz, istnieje wiele sposobów, żeby wyczarować coś słodkiego bez konieczności dodania białego cukru.
Mleko kokosowe i nasiona chia cieszą się sporą popularnością i zyskują coraz więcej zwolenników nie tylko wśród wegan. Mleko kokosowe świetnie sprawdza się do przyrządzenia kremów do ciast czy lodów, a w połączeniu z tapioką lub nasionami chia tworzy smaczny pudding. Taki fit deser z chia to idealne rozwiązanie dla osób nietolerujących laktozy czy unikających składników pochodzenia odzwierzęcego.
Fit desery z bananem lub daktylami to idealne rozwiązanie dla osób mających ochotę na coś słodkiego, a zarazem niekoniecznie chętnie sięgających po biały cukier. Zarówno daktyle jak i banany możesz wykorzystać do posłodzenia deserów. Te pierwsze świetnie sprawdzą się do przygotowania trufli z dodatkiem kakao i oleju kokosowego, a także trufli na bazie zdrowego awokado. Daktyle można również wykorzystać do przygotowania zarówno kremu, jak i spodu tarty czekoladowej. Z kolei banany to świetne owoce do posłodzenia m.in. fit deseru z kaszy jaglanej w formie budyniu. Nie tylko osłodzą śniadanie, ale również będą dobrym zastrzykiem energii i nadadzą kremowej konsystencji.
Zdrowy deser, który przygotujesz w oka mgnieniu. Tylko 25 minut wystarczy, żeby zaskoczyć domowników i gości wyjątkowymi amarantuskami. Do ich przygotowania potrzebujesz 4 składników: amarantusa ekspandowanego, oleju kokosowego, syropu klonowego i jajka. Wymieszaj je wszystkie, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 16 minut. Łatwe, prawda? Znakowicie sprawdzą się również sezamki z liofilizowanymi owocami w których cukier możesz zastąpić erytrolem.
Twaróg to idealny składnik na śniadanie, obiad, kolację, ale również na deser! Z jego pomocą możesz przygotować sernik, leniwe kluski, ale także pyszne placuszki twarogowe z bananem. Połączenie twarogu, budyniu śmietankowego i banana smakuje wyśmienicie! Dzięki ostatniemu składnikowi nie musisz już dodawać cukru.
Szukasz przepisu na zdrowy deser bez cukru, który naprawdę smakuje? To...
Sernik proteinowy to doskonała alternatywa dla tradycyjnych serników, idealny dla...
Śniadanie to MUST HAVE wśród posiłków, jednak o poranku nie zawsze mamy...