Szybkie ciasto czekoladowe
Jak zamienić pyszne, ale z pozoru zwyczajne ciasto, w nowoczesny deser? Nadając mu zupełnie nową formę i tworząc deserowy talerzyk jak z najlepszej restauracji👩🍳
Szybkie ciasto czekoladowe - wilgotne, o intensywnym smaku kakao, przygotuj w prostokątnej formie i po upieczeniu podziel na zgrabne prostokąty. Za pomocą wykrawaczki możesz wyciąc dowolne kształty - decyzja zależy od Twojej wyobraźni!
I teraz zaczyna się najlepsza zabawa! Wybierz efektowny talerzyk i dobierz dodatki do swojego czekoladowego ciasta. Ja postawiłam na klasyczne połączenia, czyli śmietankowe lody na chrupiącej prażynce i dla kontrastu kwaskowate maliny i jeżyny.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto czekoladowe na maślance:
-
Krok 1
Masło rozpuść i odstaw do przesudzenia. Piekranik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 2
Mąkę z kakao przesiej do miski, dodaj cukier i wymieszaj razem z sodą i szczyptą soli.
-
Krok 3
Dodaj mokre składniki i z miksuj do połączenia. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 4
Ciasto przełóż do formy, wyrównaj.
-
Krok 5
Piecz w rozgrzanym piekarniku około 45 minut (do suchego patyczka).
Ciasto podałam na ciepło z porcją śmietankowych lodów wyłożonych na chrupce, w towarzystwie pasty z wanilii oraz puree z malin i świeżych jeżyn.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/szybkie-ciasto-czekoladowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze