Tarta z karmelizowanymi śliwkami
Tarta z karmelizowanymi śliwkami to deser, który koniecznie musi się znaleźć na Twoim stole tej jesieni! 🍁 Delikatne ciasto, kremowy budyń i aromatyczne śliwki w cynamonowym karmelu. Przyjemność, której nie sposób sobie odmówić, zwłaszcza w chłodne, jesienne popołudnie. Jeśli szukasz czegoś pysznego, co można łatwo przygotować w weekend czy w ciągu tygodnia - to ciasto jest zdecydowanie dla Ciebie! 💜
Zajrzyj przy okazji do naszego poradnika, jak zrobić idealny spód na tartę? :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód kakaowy na tartę z karmelizowanymi śliwkami:
-
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieć, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
-
Kakao ciemne Dr. Oetker
Oryginalne i intensywnie czekoladowe ciemne kakao od Dr. Oetkera sprawdzi się w wielu przepisach na ciasta, desery, polewy, a także do picia.
-
Krok 2
Formę do tarty o średnicy 25 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek nieco większy niż forma.
-
Krok 3
Wyłóż ciastem formę i zetnij ewentualny nadmiar z brzegów, nakłuj ciasto widelcem i włóż do lodówki na kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Po tym czasie na ciasto wyłóż papier do pieczenia, obciąż go kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym ściągnij papier z obciążeniem i piecz kolejne 15 minut.
Budyń waniliowy:
-
Krok 4
Połowę śmietanki rozmieszaj z zawartością opakowania budyniu, a pozostałą część zagotuj razem z cukrem.
-
Krok 5
Odsuń śmietankę z palnika, dodaj rozrobiony budyń i dokładnie wymieszaj rózgą, doprowadzając do ponownego zagotowania. Gotowy budyń przełóż do miski, przykryj folią i odstaw do wystudzenia.
Karmelizowane śliwki:
-
Krok 6
Owoce umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Na umiarkowanie rozgrzaną patelnię wysyp cukier. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i lekko brązowieć, dodaj masło i delikatnie przemieszaj, a następnie dodaj śliwki i cynamon.
Smaż na średnim ogniu, delikatnie mieszając, aby śliwki nieco zmiękły, ale zachowały kształt i się nie rozpadły (przez ok. 3 minuty). Przełóż śliwki na duży płaski talerz, aby wystygły.
-
Krok 7
Na gotowy spód włóż równomiernie wystudzony budyń, a na wierzch karmelizowane śliwki i koniecznie polej powstałym sosem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-karmelizowanymi-sliwkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze