1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie
  4. Ciastka z ciasta francuskiego z borówkami

Ciastka z ciasta francuskiego z borówkami

Ciasta z ciasta francuskiego z borówkami z budyniem, posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Ciasta z ciasta francuskiego z borówkami z budyniem, posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Szukasz prostego przepisu na ciastka z ciasta francuskiego?🫐 Kruche ciasto francuskie w połączeniu z budyniem i soczystymi borówkami tworzy harmonijną kompozycję smakową.

Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu i ciesz się pysznym deserem w krótkim czasie. Spróbuj już dziś i odkryj, jak łatwo możesz przygotować ten wyjątkowy deser!💙

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kubeczki z ciasta francuskiego:

  • Krok 1

    Rozwiń gotowe ciasto francuskie i powycinaj kółka. Ja zrobiłam to za pomocą tantu cukierniczego o szerokości 8 cm. W połowie wytnij mniejsze kółka o średnicy 4-5 cm. Na duże kółko delikatnie połóż drugi kawałek ciasta (z dziurką) i delikatnie dociśnij.

    Formowanie kubeczków z ciasta francuskiego.
  • Krok 2

    Roztrzep jajko i posmaruj pędzelkiem każde ciastko. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C.

    Na blasze do pieczenia ciasto francuskie posmarowane jajkiem.
  • Blacha wentylowana do ciasteczek

    Blacha z systemem Recipe Right Air. To właśnie dzięki niemu ciepło na blaszce jest równomiernie rozprowadzone, a ciasteczka dobrze wypieczone w każdym miejscu.

    Blacha wentylowana do ciasteczek
  • Krok 3

    Piecz przez około 18-20 minut do zrumienienia.

    Upieczone ciasto francuskie.
  • Krok 4

    Upieczone ciastka pozostaw do wystudzenia, a następnie delikatnie usuń wierzch ciastka ze środka.

    Upieczone kubeczki z ciasta francuskiego.

Krem budyniowy:

  • Krok 5

    Połowę mleka zagotuj, a w połowie rozmieszaj budyń z cukrem. Do gotującego się mleka dodaj rozmieszany proszek i mieszaj do zgęstnienia.

    Mleko w garnku. Obok budyń i miarka z cukrem.
  • Krok 6

    Do ugotowanego budyniu dodaj masło i wymieszaj. Przykryj budyń folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. 

    Następnie przełóż budyń do rękawa cukierniczego.

    W garnku ugotowany budyń i kawałki masła.

Dekorowanie:

  • Krok 7

    Do kubeczków z ciasta francuskiego nałóż budyń i jagody.

    Kubeczki z ciasta francuskiego wypełnione budyniem i borówkami.
  • Krok 8

    Oprósz całość cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.

    Gotowe ciastka z ciasta francuskiego z borówkami.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/ciastka-z-ciasta-francuskiego-z-borowkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej