Ciasto Trzech Króli
Ciasto Trzech Króli, nazywane również gallette des Rois, to tradycyjny wypiek pochodzący z Francji, przygotowywany z okazji święta Trzech Króli. Płaty ciasta francuskiego wypełnione są delikatną, migdałową masą, a na cieście przed pieczeniem rysuje się wzory nożykiem lub drewnianym patyczkiem.
Dawniej, zgodnie z tradycją piekarz umieszczał wewnątrz ciasta ziarno bobu, a obecnie zastąpione ono zostało porcelanową figurką. Podczas dzielenia się ciastem osoba, której przypadnie ukryty skarb zostaje "królem" lub "królową" i zakłada symboliczną koronę👑
Moim ukrytym skarbem jest... migdał! Mam nadzieję, że każdy z Was, kto odnajdzie go w swoim kawałku ciasta Trzech Króli, będzie miał przed sobą fantastyczny, szczęśliwy rok!🎉
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto Trzech Króli:
-
Krok 1
Z obu schłodzonych płatów ciasta francuskiego wytnij okręgi (ja odrysowałam jae od tortownicy) o średnicy 20 cm i 24 cm.
Każdy kawałek przełóż na papier do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia migdałowego.
-
Krok 2
Masło o temperaturze pokojowej przełóż do misy robota kuchennego. Dodaj cukier puder i ucieraj przez kilka minut do uzyskania jasnej i puszystej masy.
-
Krok 3
Do utartego masła z cukrem dodaj jajka, zmielone migdały, mąkę, ekstrakt migdałowy i szczyptę soli. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 4
Na środek schłodzonej mniejszej części ciasta francuskiego rozłóż nadzienie migdałowe. W losowym miejscu wciśnij jednego migdała. Pozostaw około 2 cm wolnego brzegu. Delikatnie posmaruj brzegi żółtkiem rozmieszanym z wodą i przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego.
Delikatnie dociśnij brzegi.
-
Krok 5
Na brzegach wykonaj nacięcia i posmaruj ciasto roztrzepanym żółtkiem z wodą. Następnie wstaw ciasto do lodówki na około 10 minut i ponownie posmaruj.
-
Krok 6
Schłodzone ciasto ozdób delikatnymi nacięciami wykonanymi nożem.
Zacznij od podzielenia ciasta na 4 części. Następnie do każdej dorysuj listek, tak żeby się ze sobą stykały. Na pozostałej powierzchni dorysuj nacięcia, które mają przypominać listki.
Za pomocą patyczka w każdej z 4 części zrób po 2 otwory, które podczas pieczenia, pomogą parze się wydostać.
-
Krok 7
Ciasto piecz w piekarniku z ustawionym trybem góra- dół, nagrzanym do 200°C przez około 40 minut (do momentu zarumienienia ciasta).
Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton o wymiarach 40,6 x 25,4 cm to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Wykonana z wysokogatunkowej stali, odpornej na zniszczenia. Po wyjęciu wypieków z pieca umieszczamy je bezpośrednio na kratce – zapewnia to równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta. Dzięki temu nasze wypieki szybko stygną i nie tracą na jakości.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/ciasto-trzech-kroli |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze