Faworki z piekarnika
Jeśli liczycie kalorie nawet w Tłusty Czwartek, zapewne uratuje Was przepis na faworki z piekarnika 😉 Bez smażenia na głębokim tłuszczu i wszechobecnego zapachu, który nazbyt długo utrzymuje się w kuchni 😜
Kruche faworki z piekarnika przygotujesz tak samo, jak ich tradycyjną wersję. Cienko rozwałkowane ciasto tniemy na prostokąty, nacinamy każdy po środku i przeplatamy tworząc tzw. kokardkę. Wystarczy 10 minut w nagrzanym piekarniku i gotowe! Doskonale smakują także na kilka dni po pieczeniu, oprószone cukrem pudrem 🤍
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na faworki z piekarnika:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.
Dwie blachy z wyposażenia piekanika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Wszystkie składniki zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto.
Ciasto powinno być gładkie, miękkie i nie kleić się do rąk.
-
Krok 3
Podziel ciasto na 4 części i każdą rozwałkuj na grubość ok 2 mm (muszą być grubsze niż smażone, wtedy będą bąble).
Podziel ciasto na paski, natnij w środku i przewiń. Układaj na blasze i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 10 minut do lekkiego zarrumienienia.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/faworki-z-piekarnika |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze