Pieguski
Popularne ciasteczka pieguski z kawałkami czekolady. 🍪 Chętnie dorzucam je do śniadaniówek moich dzieci jako słodki dodatek, który umili im czas spędzony w szkole. Są idealne również do leniwej kawy w środku dnia, kiedy mam chwilę tylko dla siebie.
Połączenie mlecznej czekolady 🍫 z kruchym, rozpływającym się w ustach ciastem to duet, który mocno uzależnia. Złapiesz się na tym, że sięgasz po kolejne ciasteczka i nie możesz im się oprzeć. Prawdziwym łasuchom polecam upiec pieguski z podwójnej porcji ciasta. 😉
Pieguski przygotujesz w łatwy i szybki sposób, a formowanie ciasteczek może okazać się świetną zabawą, w którą zaangażuje się cała rodzina. Lepienie zgrabnych kuleczek, które w piekarniku zamienią się w maślane cuda, to czysty relaks!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasteczek piegusków:
-
Krok 1
Masło utrzyj z cukrem. Następnie dodaj dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz jajka i ponownie wymieszaj.
Na koniec dodaj suche składniki, a po wymieszaniu także drobno posiekaną mleczną czekoladę. Delikatnie wmieszaj ją do masy.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
-
Krok 2
Ciasto nabieraj łyżeczką, formuj w kulki, po czym lekko je splaszczaj na blasze.
Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 12 minut do zrumienienia.
-
Krok 3
Upieczone ciasteczka przełóż na kratkę. Kiedy całkowicie wystygną, włóż je do szczelnego pojemnika.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Mleczna czekolada 823 Callebaut oferuje intensywnie kakaowy smak ze słodkimi, karmelowymi i owocowymi nutami w doskonałej harmonii. Doskonała do robienia różnorodnych wyrobów cukierniczych.Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) oraz niesamowicie aksamitnie gładką i kremową konsystencję.
Warto wiedzieć:
⭐ 5 kolorów czekolady - użyj innego smaku i koloru czekolady, aby zachwycić nowym smakiem i barwą Twoich ciasteczek!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/pieguski |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze