1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Pieguski

Pieguski

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Popularne ciasteczka pieguski z kawałkami czekolady. 🍪 Chętnie dorzucam je do śniadaniówek moich dzieci jako słodki dodatek, który umili im czas spędzony w szkole. Są idealne również do leniwej kawy w środku dnia, kiedy mam chwilę tylko dla siebie.

Połączenie mlecznej czekolady 🍫 z kruchym, rozpływającym się w ustach ciastem to duet, który mocno uzależnia. Złapiesz się na tym, że sięgasz po kolejne ciasteczka i nie możesz im się oprzeć. Prawdziwym łasuchom polecam upiec pieguski z podwójnej porcji ciasta. 😉

Pieguski przygotujesz w łatwy i szybki sposób, a formowanie ciasteczek może okazać się świetną zabawą, w którą zaangażuje się cała rodzina. Lepienie zgrabnych kuleczek, które w piekarniku zamienią się w maślane cuda, to czysty relaks!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasteczek piegusków:

  • Krok 1

    Masło utrzyj z cukrem. Następnie dodaj dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz jajka i ponownie wymieszaj.

    Na koniec dodaj suche składniki, a po wymieszaniu także drobno posiekaną mleczną czekoladę. Delikatnie wmieszaj ją do masy.

    na blacie składniki do przygotowania ciasteczek piegusków: posiekana czekolada mleczna na drewnianej desce, dwa jajka w miseczce, mąka z proszkiem do pieczenia w szklanej misce, cukier w kubku, opakowanie ekstraktu waniliowego taylor and colledge oraz utarte masło w misie robota bosch
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
  • Krok 2

    Ciasto nabieraj łyżeczką, formuj w kulki, po czym lekko je splaszczaj na blasze.

    Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 12 minut do zrumienienia.

     

     

    na blasze wilton do pieczenia ciasteczek przygotowane pieguski przed pieczeniem
  • Krok 3

    Upieczone ciasteczka przełóż na kratkę. Kiedy całkowicie wystygną, włóż je do szczelnego pojemnika.

    na kratce upieczone ciasteczka pieguski z czekoladą
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Mleczna czekolada 823 Callebaut oferuje intensywnie kakaowy smak ze słodkimi, karmelowymi i owocowymi nutami w doskonałej harmonii. Doskonała do robienia różnorodnych wyrobów cukierniczych.Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) oraz niesamowicie aksamitnie gładką i kremową konsystencję.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Warto wiedzieć:

⭐ 5 kolorów czekolady - użyj innego smaku i koloru czekolady, aby zachwycić nowym smakiem i barwą Twoich ciasteczek!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/pieguski

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej