1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Czekoladowe szyszki

Czekoladowe szyszki

Czekoladowe szyszki obsypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Czekoladowe szyszki obsypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Prawdopodobnie to najbardziej urocze ciastka, jakie zobaczycie w grudniu🐿️🎄Czekoladowe szyszki, które z łatwością wyczarujecie z czekoladowego ciasta i... płatków śniadaniowych!🥣

Czekoladowe szyszki to rodzaj świątecznych cake popsów - upieczone i pokruszone ciasto mieszamy z serkiem mascarpone. Masa jest plastyczna jak modelina - wystarczy uformować stożki i delikatnie wbić płatki, tworząc jadalne szyszki! 

Szyszki czekoladowe to świetna alternatywa dla świątecznych pierniczków🎅 Jeśli kochacie grudniową, świąteczną krzątaninę w kuchni - koniecznie wypróbujcie ten przepis 🥰

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka, Kerrygold oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekoladowe szyszki:

  • Krok 1

    W garnku rozpuść masło z wodą, cukrem, kakao, czekoladą, cukrem  oraz ekstratem z wanilii.

    Na blacie kuchennym przygotowane składniki do masy czekoladowej.
  • Krok 2

    Ubij białka.

    W miseczce białka. obok mikser ręczny.
  • Krok 3

    Do wystudzonej masy dodaj żółtka.

    W miseczce żółtka. Obok masa czekoladowa.
  • Krok 4

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj je do masy czekoladowej.

    W garnku masa czekoladowa. Obok mąka pszenna.
  • Krok 5

    Do masy czekoladowej delikatnie wmieszaj białka.

    W miseczce ubite białka.
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piecz przez około 35 minut180°C do suchego patyczka.

    Ciasto czekoladowe przed pieczeniem.
  • Krok 7

    Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczone ciast czekoladowe.
  • Krok 8

    Następnie rozkrusz ciasto i dokładnie wymieszaj z mascarpone.

    Pokruszone ciasto w misie. Obok serek mascarpone.
  • Krok 9

    Podziel ciasto na 10 części i z każdej uformuj okrągły stożek. Zaczynając od góry, delikatnie wbijaj czekoladowe płatki w ciasto, tworząc szyszkę.

    Przed podaniem możesz dodatkowo posypać czekoladowe szyszki cukrem pudrem.

    Tworzenie czekoladowych szyszek.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/czekoladowe-szyszki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej