Czekoladowe szyszki
Prawdopodobnie to najbardziej urocze ciastka, jakie zobaczycie w grudniu🐿️🎄Czekoladowe szyszki, które z łatwością wyczarujecie z czekoladowego ciasta i... płatków śniadaniowych!🥣
Czekoladowe szyszki to rodzaj świątecznych cake popsów - upieczone i pokruszone ciasto mieszamy z serkiem mascarpone. Masa jest plastyczna jak modelina - wystarczy uformować stożki i delikatnie wbić płatki, tworząc jadalne szyszki!
Szyszki czekoladowe to świetna alternatywa dla świątecznych pierniczków🎅 Jeśli kochacie grudniową, świąteczną krzątaninę w kuchni - koniecznie wypróbujcie ten przepis 🥰
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Czekoladowe szyszki:
-
Krok 1
W garnku rozpuść masło z wodą, cukrem, kakao, czekoladą, cukrem oraz ekstratem z wanilii.
-
Krok 2
Ubij białka.
-
Krok 3
Do wystudzonej masy dodaj żółtka.
-
Krok 4
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj je do masy czekoladowej.
-
Krok 5
Do masy czekoladowej delikatnie wmieszaj białka.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez około 35 minut w 180°C do suchego patyczka.
-
Krok 7
Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 8
Następnie rozkrusz ciasto i dokładnie wymieszaj z mascarpone.
-
Krok 9
Podziel ciasto na 10 części i z każdej uformuj okrągły stożek. Zaczynając od góry, delikatnie wbijaj czekoladowe płatki w ciasto, tworząc szyszkę.
Przed podaniem możesz dodatkowo posypać czekoladowe szyszki cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/czekoladowe-szyszki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze