Lody czekoladowe
Dziś zapraszam na pyszne lody czekoladowe z drobinkami czekolady. 🍦 🍫 Takie domowe smakują najlepiej - gwarantuję! Aksamitne, śmietankowe, rozpływają się w ustach. Zasmakują każdemu, kto kocha lody i czekoladę! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie domowych lodów czekoladowych:
-
Krok 1
100 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej (w misce ustawionej nad garnkiem z gotujacą się wodą).
-
Krok 2
Mleko ze śmietanką, mascarpone i cukrem wanilinowym umieść w większym garnku, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania.
-
Krok 3
W międzyczasie mikserem żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel.
-
Krok 4
Kiedy mleko ze śmietanką i mascarpone zacznie się gotować, zdejmij je natychmiast z ognia. Do utartych z cukrem żółtek dodaj część gorącego płynu, jednocześnie miksując całość przez chwilę.
-
Krok 5
Następnie zawartość miski przelej z powrotem do garnka, dodaj czekoladę, ustaw na palniku i podgrzewaj na średniej mocy, delikatnie mieszając
-
Krok 6
Masę doprowadź do lekkiego zgęstnienia, ale uważaj aby jej nie zagotować, wówczas się zważy. Masa jest dobra, gdy nie spływa zupełnie z łyżki, ale nieco ją oblepia (nadal jest płynna, ale osadza się na łyżce).
-
Krok 7
Całość dobrze schłodź, następnie umieść w maszynie do lodów* i dodaj drobno posiekaną czekoladę. Lody powinny mieszać się około 30 minut. Po tym czasie przełóż je do pojemniczka i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
Porada:
⭐ Masę możesz również od razu przelać do foremek do lodów na patyku, włożyć do zamrażarki, a po godzinie wetknąć w nie patyczki i dalej zamrażać. Lub możesz umieścić masę na lody w pojemniku, kilka razy zamieszać w czasie mrożenia, a gotowe nakładać do rożków. 🍦
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lody/lody-czekoladowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze