1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy

sorbet truskawkowy w rożkach waflowych - wszystkiego słodkiego
sorbet truskawkowy w rożkach waflowych - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 24 oceny

W upalne dni ☀️ poszukujemy deserów, które podarują nam kilka chwil orzeźwienia.

Pierwsza i najbardziej słuszna myśl to dające ochłodę lody. 🍦 Uwielbiają je chyba wszyscy, bez względu na wiek.

Coraz popularniejszą alternatywą dla klasycznych lodów na bazie mleka są sorbety. Lekkie, pyszne, a przede wszystkim przygotowane ze świeżych owoców. Na mojej liście wakacyjnych MUST HAVE znajduje się sorbet truskawkowy. 🍓🍓

Przygotowany samodzielnie, stanowi alternatywę dla sorbetowych lodów sprzedawanych w sklepach. Przepis na deser oparty jest zaledwie na kilku prostych składnikach, w tym oczywiście polskich, sezonowych, najlepszych na świecie truskawkach.

Moja rada: Choć sam proces przygotowania sorbetu zajmuje dosłownie kwadrans, lody muszą spędzić około 6 godzin w zamrażarce. Dlatego najlepiej przygotuj go wieczorem, odstaw w chłodne miejsce na całą noc, dzięki czemu następnego dnia możesz cieszyć się ich smakiem.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie sorbetu truskawkowego:

  • Krok 1

    Cukier i wodę zagotuj w rondelku do rozpuszczenia się cukru, aż powstanie syrop cukrowy.

    syrop cukrowy do sorbetu
  • Krok 2

    Truskawki umieść w wysokim naczyniu, dodaj syrop cukrowy, pastę waniliową i łyżkę soku z cytryny jesli lubisz. 

    Zblenduj całość dokładnie na jednolitą konsystencję. Możesz przetrzeć przez duże sito jeśli nie lubisz pestek, ja tego nie robiłam.

     

    * Do blendowania użyj ręcznego blendera lub blendera kielichowego.

    truskawki z syropem cukrowym, pasta waniliowa Dr. Oetkera, blender ręczny bosch MaxoMixx  MS8CM61X1
  • Krok 3

    Gotową masę na sorbet przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki, w której temperatura ustawiona jest na -16°C. W międzyczasie szpatułą mieszaj co około 1-2 h, aby mrożenie było równomierne.

    Zbyt niska temperatura chłodzenia spowoduje, że sorbet stwardnieje na kamień i trzeba będzie dłużej czekać, aż zmięknie aby nałożyć porcję.

     

    masa truskawkowa na sorbet
  • Krok 4

    Do zrobienia sorbetu możesz skorzystać także z maszynki do lodów.

    Jeśli jednak jej nie masz, dla lepszej konsystencji polecam przed podaniem zmiksować kawałki sorbetu w malakserze. Dzięki temu będzie miał idealną konsystencję do jedzenia.

    zamrożona masa truskawkowa zblendowana na sorbet
  • Krok 5

    Gotowy sorbet nałóż do wafelków. 

     

    Do wygodnego podawania lodów w wafelkach świetnie sprawdzi się składany stojak na lody Wilton

    sorbet w rożkach waflowych, stojak na lody Wilton
  • Baw się dekoracjami!

    Ze słodkimi oczkami w trzech rozmiarach od Wilton możesz zmienić sorbet w wesołe stworki. Dzieci będą zachwycone!

    Baw się dekoracjami!
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lody/sorbet-truskawkowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej