Sorbet truskawkowy
W upalne dni ☀️ poszukujemy deserów, które podarują nam kilka chwil orzeźwienia.
Pierwsza i najbardziej słuszna myśl to dające ochłodę lody. 🍦 Uwielbiają je chyba wszyscy, bez względu na wiek.
Coraz popularniejszą alternatywą dla klasycznych lodów na bazie mleka są sorbety. Lekkie, pyszne, a przede wszystkim przygotowane ze świeżych owoców. Na mojej liście wakacyjnych MUST HAVE znajduje się sorbet truskawkowy. 🍓🍓
Przygotowany samodzielnie, stanowi alternatywę dla sorbetowych lodów sprzedawanych w sklepach. Przepis na deser oparty jest zaledwie na kilku prostych składnikach, w tym oczywiście polskich, sezonowych, najlepszych na świecie truskawkach.
Moja rada: Choć sam proces przygotowania sorbetu zajmuje dosłownie kwadrans, lody muszą spędzić około 6 godzin w zamrażarce. Dlatego najlepiej przygotuj go wieczorem, odstaw w chłodne miejsce na całą noc, dzięki czemu następnego dnia możesz cieszyć się ich smakiem.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie sorbetu truskawkowego:
-
Krok 1
Cukier i wodę zagotuj w rondelku do rozpuszczenia się cukru, aż powstanie syrop cukrowy.
-
Krok 2
Truskawki umieść w wysokim naczyniu, dodaj syrop cukrowy, pastę waniliową i łyżkę soku z cytryny jesli lubisz.
Zblenduj całość dokładnie na jednolitą konsystencję. Możesz przetrzeć przez duże sito jeśli nie lubisz pestek, ja tego nie robiłam.
* Do blendowania użyj ręcznego blendera lub blendera kielichowego.
-
Krok 3
Gotową masę na sorbet przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki, w której temperatura ustawiona jest na -16°C. W międzyczasie szpatułą mieszaj co około 1-2 h, aby mrożenie było równomierne.
Zbyt niska temperatura chłodzenia spowoduje, że sorbet stwardnieje na kamień i trzeba będzie dłużej czekać, aż zmięknie aby nałożyć porcję.
-
Krok 4
Do zrobienia sorbetu możesz skorzystać także z maszynki do lodów.
Jeśli jednak jej nie masz, dla lepszej konsystencji polecam przed podaniem zmiksować kawałki sorbetu w malakserze. Dzięki temu będzie miał idealną konsystencję do jedzenia.
-
Krok 5
Gotowy sorbet nałóż do wafelków.
Do wygodnego podawania lodów w wafelkach świetnie sprawdzi się składany stojak na lody Wilton.
-
Baw się dekoracjami!
Ze słodkimi oczkami w trzech rozmiarach od Wilton możesz zmienić sorbet w wesołe stworki. Dzieci będą zachwycone!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lody/sorbet-truskawkowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze