Torcik lodowy śmietankowo-porzeczkowy
🍰 Przepyszny torcik lodowy o aksamitnie śmietankowym smaku złamanym lekko kwaskową porzeczką. Wyraziste w smaku warstwy torciku zachwycą wszystkich. Prosty w przygotowaniu, bardzo efektowny, a co najważniejsze smakuje jak najprawdziwsze lody! Koniecznie wypróbuj mój przepis na torcik lodowy śmietankowo-porzeczkowy! 💜
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast i deserów. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Herbatniki drobno pokrusz i połącz z roztopionym masłem tak, aby powstał z nich „mokry piasek”.
-
Krok 3
Następnie wyłóż równomiernie na dno tortownicy, dociśnij mocno tworząc w ten sposób spód. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do ostudzenia.
Mus porzeczkowy:
-
Krok 4
Owoce opłucz i umieść w rondelku. Następnie zasyp je trzema łyżkami cukru i ustaw na średniej mocy palnika.
-
Krok 5
Podgrzej je i mieszając co jakiś czas, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż owoce zaczną się rozpadać, a woda nieco odparuje. Następnie całość przetrzyj przez sito, aby pozbyć się skórek i otrzymać mus. Gotowy mus odstaw do wystudzenia.
Masa śmietankowa:
-
Krok 6
Gdy mus i spód wystygną, przygotuj masę śmietankową. W wysokim naczyniu umieść serek mascarpone, ucieraj go za pomocą miksera, dodając stopniowo mleko skondensowane (wystarczy zmiksować do połączenia się składników).
-
Krok 7
W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę, a następnie dodaj ją do mleka i mascarpone. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
-
Może się przydać
Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.
Przełożenie torcika lodowego śmietankowo-porzeczkowego:
-
Krok 8
Masę śmietankową podziel na dwie części - większą i mniejszą (nieco ponad 1/3 ). Do mniejszej części dodaj mus porzeczkowy (około 2 łyżek zostaw do polania pomiędzy warstwami) i delikatnie wymieszaj szpatułką, do połączenia składników.
-
Krok 9
Następnie porzeczkową masę śmietankową przełóż na spód z ciasteczek. Polej ją pozostałym musem porzeczkowym, a następnie wyłóż białą masę śmietankową. Wierzch wyrównaj i wstaw do zamrażarki.
-
Krok 10
Po około godzinie, kiedy masa nieco zamarznie, wyjmij tortownicę i owiń ją szczelnie folią spożywczą, aby torcik nie nabrał „smaku zamrażarki”. Po zawinięciu odstaw na 10-12 godzin do całkowitego zamrożenia.
-
Krok 11
Przed podaniem torcik wyjmij z zamrażarki i odstaw na 10-15 minut (w zależności od temperatury otoczenia), aby nieco odtajał i lepiej się kroił.
Dla zwieńczenia efektu podaj torcik z sosem owoce leśne i świeżymi owocami, np. malinami i borówkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lody/torcik-lodowy-smietankowo-porzeczkowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze