1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Torcik lodowy śmietankowo-porzeczkowy

Torcik lodowy śmietankowo-porzeczkowy

torcik lodowy śmietankowo-porzeczkowy na spodzie ciasteczkowym z warstwą śmietankowo-porzeczkową z czarnych porzeczek oraz śmietankową, podany ze świeżymi owocami malinami i borówkami oraz sosem owoce leśne dr. oetkera - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🍰 Przepyszny torcik lodowy o aksamitnie śmietankowym smaku złamanym lekko kwaskową porzeczką. Wyraziste w smaku warstwy torciku zachwycą wszystkich. Prosty w przygotowaniu, bardzo efektowny, a co najważniejsze smakuje jak najprawdziwsze lody! Koniecznie wypróbuj mój przepis na torcik lodowy śmietankowo-porzeczkowy! 💜


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast i deserów. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Herbatniki drobno pokrusz i połącz z roztopionym masłem tak, aby powstał z nich „mokry piasek”.

  • Krok 3

    Następnie wyłóż równomiernie na dno tortownicy, dociśnij mocno tworząc w ten sposób spód. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do ostudzenia.

Mus porzeczkowy:

  • Krok 4

    Owoce opłucz i umieść w rondelku. Następnie zasyp je trzema łyżkami cukru i ustaw na średniej mocy palnika.

  • Krok 5

    Podgrzej je i mieszając co jakiś czas, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż owoce zaczną się rozpadać, a woda nieco odparuje. Następnie całość przetrzyj przez sito, aby pozbyć się skórek i otrzymać mus. Gotowy mus odstaw do wystudzenia.

Masa śmietankowa:

  • Krok 6

    Gdy mus i spód wystygną, przygotuj masę śmietankową. W wysokim naczyniu umieść serek mascarpone, ucieraj go za pomocą miksera, dodając stopniowo mleko skondensowane (wystarczy zmiksować do połączenia się składników).

  • Krok 7

    W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę, a następnie dodaj ją do mleka i mascarpone. Delikatnie wymieszaj szpatułką.

  • Może się przydać

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.

    Może się przydać

Przełożenie torcika lodowego śmietankowo-porzeczkowego:

  • Krok 8

    Masę śmietankową podziel na dwie części - większą i mniejszą (nieco ponad 1/3 ). Do mniejszej części dodaj mus porzeczkowy (około 2 łyżek zostaw do polania pomiędzy warstwami) i delikatnie wymieszaj szpatułką, do połączenia składników.

  • Krok 9

    Następnie porzeczkową masę śmietankową przełóż na spód z ciasteczek. Polej ją pozostałym musem porzeczkowym, a następnie wyłóż białą masę śmietankową. Wierzch wyrównaj i wstaw do zamrażarki.

  • Krok 10

    Po około godzinie, kiedy masa nieco zamarznie, wyjmij tortownicę i owiń ją szczelnie folią spożywczą, aby torcik nie nabrał „smaku zamrażarki”. Po zawinięciu odstaw na 10-12 godzin do całkowitego zamrożenia.

  • Krok 11

    Przed podaniem torcik wyjmij z zamrażarki i odstaw na 10-15 minut (w zależności od temperatury otoczenia), aby nieco odtajał i lepiej się kroił.

    Dla zwieńczenia efektu podaj torcik z sosem owoce leśne i świeżymi owocami, np. malinami i borówkami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lody/torcik-lodowy-smietankowo-porzeczkowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej