Kompot rabarbarowy z nutą wanilii
Kompot to tradycyjny napój podawany przede wszystkim do letnich obiadów i deserów. Jego przygotowanie to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych owoców, jakich nadwyżka zostanie nam w kuchni. :) Wczesnym latem popularny jest przede wszystkim kompot rabarbarowy oraz kompot z truskawek. Kompoty ze świeżych owoców możesz robić od początku lata aż do późnej jesieni! 🍓🍎
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kompotu rabarbarowego z nutą wanilii:
-
Krok 1
Rabarbar umyj, odetnij końce i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki (nie obieraj). Wrzuć do garnka i wymieszaj z cukrem, po czym ustaw na dużej mocy palnika. Podgrzewaj, jednocześnie mieszając, aż rabarbar puści sok i nieco zmięknie (około 3-4 minuty).
-
Krok 2
Następnie dodaj wodę i cukier z wanilią. Całość zagotuj i na koniec dodaj sok z cytryny.
-
Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!
-
Krok 3
Jeśli kompot będzie wydawał się jeszcze za kwaśny, dodaj cukru do smaku.
-
Krok 4
Po zagotowaniu kompot wystudż, odcedź z rabarbaru i schłodź. Do dzbanka przed podaniem wrzuć kostki lodu. W zależności od upodobań możesz dodać do kompotu także plastry cytryny, pomarańczy, kawałki truskawek lub listki mięty.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/napoje/kompot-rabarbarowy-z-nuta-wanilii |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze