Roślinna szarlotka alpejska
Ciasto tak piękne, że żal je kroić, i tak pyszne, że nie chciałam się nim dzielić 😋 Postanowiłam połączyć tradycję z XXI wiekiem 😜i tak oto powstała szarlotka alpejska 🍎🍏 w nowoczesnym, eleganckim wydaniu. I, co najważniejsze, jest to wersja wegańska 🌿
Roślinna szarlotka alpejska to waniliowe kruche ciasto, prażone jabłka z karmelem i orzechami włoskimi oraz cynamonowy krem śmietankowy 😋 Przecież już z samego opisu brzmi to jak deser stulecia!
Do przygotowania roślinnej szarlotki alpejskiej wykorzystałam zestaw do tarty - czyli perforowany ring, dzięki któremu kruche ciasto jest idealnie równo wypieczone, oraz silikonowa forma, którą wypełniłam musem - tak właśnie powstała ta geometryczna, oprószona cynamonem jodełka.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Roślinne ciasto kruche:
-
Krok 1
Do misy robota kuchennego wsyp cukier, margarynę roślinną oraz cukier z wanillią. Szybko utrzyj. Następnie dodaj mąkę pszenną oraz sól i szybko zagnieć, tylko do połączenia składników.
-
Krok 2
Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do schłodzenia na minimum 30 minut.
-
Krok 3
Rant cukierniczy ułóż na macie silikonowej i rozwałkuj schłodzone ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełóż delikatnie rozwałkowane ciasto, wypełniając nim rant cukierniczy. Delikatnie dociśnij brzegi, a nadmiar odkrój ostrym nożem.
-
Krok 4
Tak przygotowane ciasto przełóż do zamrażarki na około godzinę. Następnie schłodzone ciasto wstaw do rozgrzanego do 210°C piekarnika i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz przez kolejne 8-10 minut, do zrumienienia ciasta. Upieczony spód tarty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Marta poleca
Stwórz tartę w nowoczesnej i oryginalnej odsłonie. Zestaw składa się z perforowanego rantu do spodu z kruchego ciasta, który pozwoli Ci przygotować, idealnie wypieczoną bazę do deseru, a także z silikonowej formy, którą możesz wypełnić wybranym kremem lub nadzieniem i połączyć z kruchym spodem.
Masa jabłkowo-karmelowa:
-
Krok 5
Jabłka pokrój na drobne kawałki i podpraż przez kilka minut z sokiem cytryny.
-
Krok 6
Następnie przygotuj sos karmelowy.
Agar zalej zimną wodą i wymieszaj. Na patelnię przesyp cukier i podgrzewaj, aż zacznie zmieniać kolor na jasnobrązowy. W tym momencie dodaj śmietankę i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
-
Krok 7
Dodaj posiekane orzechy włoskie.
-
Krok 8
A następnie agar i gotuj jeszcze przez około 2 minuty.
-
Krok 9
Przełóż jabłka do sosu i dobrze wymieszaj.
-
Krok 10
Jeszcze ciepłą masę jabłowo-karmelową przełóż na wystudzony kruchy spód. Dobrze wyrównaj i odstaw do przestudzenia, a następnie schłodzenia.
Śmietanka cynamonowa:
-
Krok 11
Do garnka przelej 100 ml śmietanki. Dodaj agar i cukier z wanilią. Podgrzej do wrzenia, a następnie gotuj przez jeszcze około 2 minuty, ciągle mieszając. Odstaw.
-
Krok 12
Pozostałą część schłodzonej śmietanki ubij z cukrem pudrem i szczyptą cynamonu. 3 łyżki ubitej śmietanki dodaj do jeszcze ciepłej podgrzanej śmietanki z agarem i szybko wymieszaj.
-
Krok 13
Przełóż masę do ubitej śmietanki i zmiksuj do połączenia składników. Przełóż masę do silikonowej formy. Wygładź krem oraz potrząśnij formą kilka razy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
-
Krok 14
Silikonową część z kremem włóż do zamrażarki do całowitego zamrożenia. Następnie delikatnie umieść silikonową część na tarcie i delikatnie wyciągnij masę śmietankową. Tak żeby znajdowała się na górze tarty.
-
Krok 15
Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem oprósz cynamonem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/roslinna-szarlotka-alpejska |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze