Szarlotka migdałowa z bezą
Szarlotka migdałowa z bezą to nasz wspólny eksperyment. Uwielbiamy szarlotki pod każdą postacią, Marta zaproponowała, aby zamiast tradycyjnego ciasta, przygotować spód bezglutenowy. Duża ilość migdałów powoduje, że zapach i smak ciasta jest po prostu niebiański! Zapraszamy do wypróbowania. 🍏❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta migdałowego na szarlotkę:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Za pomocą miksera wymieszaj razem zmielone migdały, mąkę kokosową, jaglaną, sól, cukier i żółtka.
-
Krok 3
Na końcu dolewaj stopniowo rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 4
Ciasto przełóż do tortownicy i dobrze dociśnij.
-
Krok 5
Spód piecz przez około 20 minut. Upieczone, rumianie ciasto pozostaw do przestudzenia.
Nadzienie jabłkowe:
-
Krok 6
Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i przełóż do garnka.
-
Krok 7
Dodaj do nich mielony cynamon, cukier i sok z cytryny.
-
Krok 8
Dokładnie wymieszaj i podprażaj na średnim ogniu do momentu, aż część jabłek się rozpadnie. Jabłka przestudź, a następnie przełóż je na wystudzony spód migdałowy i delikatnie wyrównaj.
Beza:
-
Krok 9
Białka ubijaj z cukrem do momentu otrzymania jasnej, błyszczącej i sztywnej bezy. Pod koniec delikatnie wmieszaj ekstrakt migdałowy i rozłóż bezę za jabłkach.
-
Krok 10
Posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz godzinę. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-migdalowa-z-beza |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze