Niedbałe i nieprzemyślane krojenie tortu może zepsuć nawet najpiękniej udekorowane ciasto. Chyba każdy z nas otrzymał kiedyś na deserowym talerzyku mało apetyczną porcję czegoś, co jeszcze przed chwilą cieszyło oko i zaostrzało apetyt na deser.
Krojenie tortów, zwłaszcza tych wysokich i o większej średnicy, nie raz powoduje stres, a rozlatujące się podczas dzielenia porcje nie zachęcają do jedzenia.
Sprawdź, o czym pamiętać podczas krojenia tortu. Podpowiadamy też dwa sposoby na porcjowanie ciasta - tak, aby każdy z gości otrzymał równy, estetyczny kawałek. Metody te pozwalają na uzyskanie nawet niewielkich porcji, które nadal wyglądają zgrabnie i powodują wzmożony ruch ślinianek! 🍰🍰🍰
1. Przygotuj tort do krojenia
Temperatura tortu przy krojeniu jest bardzo istotna! Zwłaszcza tortu otynkowanego kremem maślanym - po kilku godzinach w lodówce robi się twardy niczym kostka masła i każdy ruch nożem powoduje kruszenie i łamanie tynku. W efekcie, kawałki ciasta rozlatują się i wyglądają mało estetycznie.
Aby krojenie poszło gładko, wyjmij tort z lodówki około 30 minut przed planowanym krojeniem. Krem, którym pokryty jest tort delikatnie się ociepli i będzie zdecydowanie lepiej współpracować.
Warto zdjąć z tortu wszystkie dekoracje które nie są jadalne lub mogą utrudniać krojenie, np. figurki z masy cukrowej.
2. Przygotuj niezbędne akcesoria do krojenia tortu
Najważniejszy jest nóż! Im dłuższy, tym łatwiej pokroisz nawet sporej wielkości tort jednym płynnym ruchem. Idealny będzie ostry, gładki nóż - bez ząbków, aby nie piłować biszkoptu i nie pokruszyć go.
Do krojenia przygotuj także wysokie, wąskie naczynie wypełnione gorącą wodą. Zanużone w niej ostrze noża ociepli się i łatwiej przekroi warstwy tortu.
Pod ręką warto mieć także papierowe ręczniki, aby wycierać nóż po każdym przekrojeniu tortu. Opłukany w gorącej wodzie nóż i wytarty do sucha nie będzie pozostawiać śladów na kolejnych porcjach ciasta.
Dodatkowo, zaopatrz się w deskę do krojenia lub płaski talerz/tacę bez rantów. Poniżej zobaczysz, w jaki sposób ją wykorzystać podczas krojenia tortu.
Krojenie tortu w paski
Sposób krojenia "w paski" to świetna metoda dla wysokich tortów o dużej średnicy. Przy tej metodzie jesteśmy w stanie wykroić niewielkie, estetycznie wyglądające porcje w kształcie prostokątów, a sam tort podczas dzielenia nie rozlatuje się. To także świetna metoda jeśli na przyjęciu mamy niespodziewaną lub nadprogramową liczbę gości - pozwala ona na wykrojenie mniejszych, ale nadal zgrabnych kawałków tortu.
Mamy też pewność, że porcje są tej samej wielkości i ładnie prezentują się na talerzyku.
-
Krok 1
Zaczynamy od krojenia tortu na "plasterki". Jednym sprawnym ruchem noża, zaczynając od wbicia ostrego czubka w krawędź tortu, odkrajamy pierwszy plaster. Przykładamy deskę do krojenia, na którą delikatnie kładziemy odkrojoną część.
-
Krok 2
Nasz plaster dzielimy na równe części, w zależności od tego, na ile porcji ostatecznie chcemy podzielić ciasto. Otrzymane kawałki ostrożnie przekładamy na talerzyki.
Tak samo postępujemy z pozostałą częścią tortu - odkrajamy kolejny plaster i dzielimy na porcje.
Krojenie tortu "z koła"
Druga metoda, również idealna przy większych i wyższych tortach, polega na wycięciu w środku tortu niewielkiego koła, a następnie podzielenie zewnętrzego okręgu na równe prostokątne kawałki. Okrągłą część, która zostanie po podzieleniu "brzegów" kroimy tradycyjnie w trójkątne porcje.
Kawałki tortu o dużym promieniu bardzo łatwo się rozwarstwiają i w efekcie wyglądają mało estetycznie. Metoda "z koła" pozwala na podzielenie okrągłego tortu na zgrabne porcje.
-
Krok 1
Na środku tortu, w równych odległościach od jego brzegu, odrysuj okrąg. Możesz do tego wykorzystać np. rant szklanki lub kieliszka do wina. Ostrym, zanurzonym w gorącej wodzie nożem wytnij delikatnie koło.
Powstały dookoła okrąg podziel na równe części, przekładajać kolejno każdą porcję na talerzyk deserowy.
Pozostałe środkowe koło pokrój nożem na tradycyjne trójkątne porcje.
| Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/porady/jak-kroic-tort |
Komentarze