Tort na komunię dla dziewczynki
Maj to czas pierwszych nowalijek, intensywnie pachnącego bzu i... komunijnych przyjęć🕊️ Zwieńczeniem każdego komunijnego obiadu jest tort, z naszym przepisem krok po kroku możesz przygotować go samodzielnie.
Tort na komunię dla dziewczynki w jasnych kolorach, udekorowałam figurką oraz żywymi kwiatami - wygląda elegancko, nieco rustykalnie i spodoba się każdej małej księżniczce. W środku skrywa jasny, delikatny biszkopt przełożony waniliowym kremem. Słodycz ciasta idealnie komponuje się z frużeliną i malinową żelką!
Tort na komunię wcale nie musi być z najlepszej cukierni - zobacz nasz przepis na tort komunijny dla dziewczynki i zabaw się w cukiernika!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt:
-
Krok 1
Przygotuj dwie tortownice o średnicy 24 cm. Dno każdej z nich wyłóż papierem do pieczenia. Składniki podziel na 2 i przygotuj 2 biszkopty. Piecz je 1 po drugim. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
Białka ubij z cukrem. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo żółtka. Na samym końcu wlewaj cienkim strumieniem olej oraz pastę waniliową.
-
Krok 2
Wymieszaj razem mąkę oraz proszek do pieczenia. Za pomocą szpatuły wmieszaj suche składniki w 3 turach.
-
Krok 3
Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy i piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 170°C. Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika. Postaw na kratce do wystudzenia, a po 10 minutach odwróć go do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Tak samo przygotuj drugi biszkopt.
Żelka malinowa:
-
Krok 4
Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
-
Krok 5
Do garnka wsyp maliny. Dodaj cukier oraz sok z cytryny. Zagotuj.
-
Krok 6
Do jeszcze gorącej masy dodaj żelatynę i zblenduj. Przelej do formy silikonowej o średnicy 20 cm. Pozostaw żelkę do wystudzenia, a następnie przełóż ją do zamrażarki.
Krem waniliowy:
-
Krok 7
Do misy miksera z końcówką do ubijania przelej schłodzoną śmietankę oraz dodaj mascarpone. Ubijaj przez kilka minut do uzyskania sztywnej i gęstej konsystencji. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz pastę waniliową.
Składanie tortu:
-
Krok 8
Z obu biszkoptów zetnij wierzch. Każdy biszkopt podziel na 2 blaty. Jeden biszkopt umieść w rancie cukierniczym. Nasącz go ponczem.
-
Krok 9
Blat posmaruj cienką warstwą kremu śmietankowego i ułóż na nim zamrożoną żelkę malinową. Przykryj ją warstwą kremu śmietankowego i nalóż drugi biszkopt. Również go nasącz.
-
Krok 10
Nałóż warstwę kremu śmietankowego i wyrównaj. Przykryj krem 3 biszkoptem. Nasącz go.
-
Krok 11
Zrób tamę z kremu śmietankowego, a na środek wyłóż dżem maliny lub frużelinę malinową (maliny podgrzej, dodaj rozrobioną w niewielkiej ilości wody skrobię i zagotuj, aż otrzymasz kisiel. Przestudź). Nałóż cienką warstwę kremu śmietankowego i przykryj ostatnim blatem biszkoptowym. Tak przygotowany tort wstaw do lodówki.
Krem maślany z białą czekoladą:
-
Krok 12
Do garnka przełóż białą czekoladę i śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do całkowtego wystudzenia.
-
Krok 13
Do misy miksera z końcówką do ucierania przełóż miękkie masło.
-
Krok 14
Do masła dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i ubijaj masę do momentu powstania gęstego kremu maślanego.
-
Krok 15
Schłodzony tort otynkuj kremem dwa razy. Udekoruj świeżymi kwiatami, białymi cukrowymi perełkami i figurką na tort.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-na-komunie-dla-dziewczynki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze