1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort na komunię dla dziewczynki

Tort na komunię dla dziewczynki

Tort na komunię dla dziewczynki ozdobiony kwiatami z figurką - Przepis Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Maj to czas pierwszych nowalijek, intensywnie pachnącego bzu i... komunijnych przyjęć🕊️ Zwieńczeniem każdego komunijnego obiadu jest tort, z naszym przepisem krok po kroku możesz przygotować go samodzielnie.

Tort na komunię dla dziewczynki w jasnych kolorach, udekorowałam figurką oraz żywymi kwiatami - wygląda elegancko, nieco rustykalnie i spodoba się każdej małej księżniczce. W środku skrywa jasny, delikatny biszkopt przełożony waniliowym kremem. Słodycz ciasta idealnie komponuje się z frużeliną i malinową żelką!

Tort na komunię wcale nie musi być z najlepszej cukierni - zobacz nasz przepis na tort komunijny dla dziewczynki i zabaw się w cukiernika!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Przygotuj dwie tortownice o średnicy 24 cm. Dno każdej z nich wyłóż papierem do pieczenia. Składniki podziel na 2 i przygotuj 2 biszkopty. Piecz je 1 po drugim. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    Białka ubij z cukrem. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo żółtka. Na samym końcu wlewaj cienkim strumieniem olej oraz pastę waniliową.

     

    Robot kuchenny na blacie. A obok w miseczce żółtka, olej oraz pasta waniliowa.
  • Krok 2

    Wymieszaj razem mąkę oraz proszek do pieczenia. Za pomocą szpatuły wmieszaj suche składniki w 3 turach.

    Na blacie kuchennym mąka pszenna oraz opakowanie proszku do pieczenia.
  • Krok 3

    Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy i piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 170°C. Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika. Postaw na kratce do wystudzenia, a po 10 minutach odwróć go do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Tak samo przygotuj drugi biszkopt.

    Biszkopt w formie przed upieczeniem.

Żelka malinowa:

  • Krok 4

    Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.

    Opakowanie żelatyny uniwersalnej, a obok w miseczce napęczniała żelatyna z wodą.
  • Krok 5

    Do garnka wsyp maliny. Dodaj cukier oraz sok z cytryny. Zagotuj.

    W garnku maliny. Obok połówka cytryny i cukier w miseczce.
  • Krok 6

    Do jeszcze gorącej masy dodaj żelatynę i zblenduj. Przelej do formy silikonowej o średnicy 20 cm. Pozostaw żelkę do wystudzenia, a następnie przełóż ją do zamrażarki.

    Żelka malinowa w formie silikonowej.

Krem waniliowy:

  • Krok 7

    Do misy miksera z końcówką do ubijania przelej schłodzoną śmietankę oraz dodaj mascarpone. Ubijaj przez kilka minut do uzyskania sztywnej i gęstej konsystencji. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz pastę waniliową.

    W misie miksera śmietanka oraz mascarpone. Obok cukier puder oraz opakowanie pasty waniliiowej.

Składanie tortu:

  • Krok 8

    Z obu biszkoptów zetnij wierzch. Każdy biszkopt podziel na 2 blaty. Jeden biszkopt umieść w rancie cukierniczym. Nasącz go ponczem.

    Blat biszkoptu w rancie cukierniczym.
  • Krok 9

    Blat posmaruj cienką warstwą kremu śmietankowego i ułóż na nim zamrożoną żelkę malinową. Przykryj ją warstwą kremu śmietankowego i nalóż drugi biszkopt. Również go nasącz.

    W misie miksera krem śmietankowy z mascarpone. Obok żelka malinowa na cieście.
  • Krok 10

    Nałóż warstwę kremu śmietankowego i wyrównaj. Przykryj krem 3 biszkoptem. Nasącz go.

    W misie krem śmietankowy. Obok biszkopt przełożony kremem.
  • Krok 11

    Zrób tamę z kremu śmietankowego, a na środek wyłóż dżem maliny lub frużelinę malinową (maliny podgrzej, dodaj rozrobioną w niewielkiej ilości wody skrobię i zagotuj, aż otrzymasz kisiel. Przestudź). Nałóż cienką warstwę kremu śmietankowego i przykryj ostatnim blatem biszkoptowym. Tak przygotowany tort wstaw do lodówki.

    W rancie cukierniczym frużelina malinowa i tama z kremu śmietankowego.

Krem maślany z białą czekoladą:

  • Krok 12

    Do garnka przełóż białą czekoladę i śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do całkowtego wystudzenia.

    W garnku biała czekolada ze śmietanką, a obok opakowanie białej czekolady.
  • Krok 13

    Do misy miksera z końcówką do ucierania przełóż miękkie masło.

    W misie miksera miękkie masło.
  • Krok 14

    Do masła dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i ubijaj masę do momentu powstania gęstego kremu maślanego.

    W misie miksera ubity krem maślany z białą czekoladą.
  • Krok 15

    Schłodzony tort otynkuj kremem dwa razy. Udekoruj świeżymi kwiatami, białymi cukrowymi perełkami i figurką na tort.

    Otynkowany tort na komunię. Obok kwiaty, figurka na tort oraz mix dekoracji cukrowych.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-na-komunie-dla-dziewczynki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej