Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to znany i lubiany przepis na pyszny deser. Jego główny składnik stanowi tytułowa marchew, która dzięki naturalnej słodyczy doskonale sprawdza się w wersjach „na słodko”. Marchewka to wręcz produkt idealny. Jest pełna witamin, zdrowa, dostępna przez cały rok, zaś jej cena nigdy nie przekracza kilku złotych. 😊
Carrot cake jest puszyste, delikatnie wilgotne i bardzo proste w przygotowaniu. Co ciekawe warzywny smak nie jest praktycznie wcale wyczuwalny, ustępując miejsca przyjemnej słodyczy, łączącej się z lekkim kremem na bazie serka mascarpone lub śmietankowego serka kanapkowego. Palce lizać!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta marchewkowego:
-
Krok 1
Prostokątną formę o wymiarach 38x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatuy 180°C.
-
Marta poleca
Dzięki formie z odpinanym rantem łatwo wyciągniesz ciasto z formy.
-
Krok 2
Do misy miksera dodaj jajka oraz cukier. Ucieraj do momentu uzyskania jasnego koloru i puszystej konsytencji.
-
Krok 3
Cienkim strumieniem dolewaj olej cały czas mieszając.
-
Krok 4
Gdy składniki się połączą, dodaj startą marchewkę.
-
Krok 5
Osobno wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
-
Krok 6
Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie.
-
Krok 7
Przełóż ciasto do formy i piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Polewa z serka kanapkowego do ciasta marchewkowego:
-
Krok 8
Serek kanapkowy, miękkie masło i cukier puder przełóż do misy robota kuchennego.
-
Krok 9
Utrzyj do uzyskania puszystej, jednolitej konsystencji.
-
Krok 10
Krem przełóż na wystudzone ciasto marchewkowe.
-
Krok 11
Posyp posiekanymi orzechami i wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-marchewkowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze