1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 16 ocen

Ciasto marchewkowe to znany i lubiany przepis na pyszny deser. Jego główny składnik stanowi tytułowa marchew, która dzięki naturalnej słodyczy doskonale sprawdza się w wersjach „na słodko”. Marchewka to wręcz produkt idealny. Jest pełna witamin, zdrowa, dostępna przez cały rok, zaś jej cena nigdy nie przekracza kilku złotych. 😊

Carrot cake jest puszyste, delikatnie wilgotne i bardzo proste w przygotowaniu. Co ciekawe warzywny smak nie jest praktycznie wcale wyczuwalny, ustępując miejsca przyjemnej słodyczy, łączącej się z lekkim kremem na bazie serka mascarpone lub śmietankowego serka kanapkowego. Palce lizać!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

  • Krok 1

    Prostokątną formę o wymiarach 38x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatuy 180°C.

    forma prostokątna wyłożona papierem do pieczenia z odpinanym rantem Dr. Oetkera
  • Marta poleca

    Dzięki formie z odpinanym rantem łatwo wyciągniesz ciasto z formy.

    Marta poleca
  • Krok 2

    Do misy miksera dodaj jajka oraz cukier. Ucieraj do momentu uzyskania jasnego koloru i puszystej konsytencji.

    Ubijanie jajek z cukrem w misie robota kuchennego firmy Bosch.
  • Krok 3

    Cienkim strumieniem dolewaj olej cały czas mieszając.

    Ubite jajka z cukrem w misie robota kuchennego firmy Bosch. Obok olej rzepakowy w szklance.
  • Krok 4

    Gdy składniki się połączą, dodaj startą marchewkę.

    Ubite jajka z cukrem i olejem, w misie miksera kuchennego firmy Bosch. Obok w miseczce starta marchewka.
  • Krok 5

    Osobno wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

    Na stole miska z mąką pszenną. Obok cynamon mielony i proszek do pieczenia firmy Dr. Oetker.
  • Krok 6

    Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie.

    W misce wymieszane suche składniki. Obok w misie wymieszane mokre składniki.
  • Krok 7

    Przełóż ciasto do formy i piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

    Upieczone ciasto marchewkowe w prostokątnej formie Back Trend.

Polewa z serka kanapkowego do ciasta marchewkowego:

  • Krok 8

    Serek kanapkowy, miękkie masło i cukier puder przełóż do misy robota kuchennego. 

    W miseczce serek kanapkowy.
  • Krok 9

    Utrzyj do uzyskania puszystej, jednolitej konsystencji.

    Utarta masa z serka kanapkowego w misie miksera kuchennego firmy Bosch. Obok upieczone ciasto marchewkowe.
  • Krok 10

    Krem przełóż na wystudzone ciasto marchewkowe.

    Krem z serka kanapkowego rozsmarowany na cieście marchewkowym.
  • Krok 11

    Posyp posiekanymi orzechami i wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę.

    Ciasto marchewkowe posypane posiekanymi orzechami włoskimi.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-marchewkowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej