1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

sernik pistacjowy z sosem karmelowym
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 8 ocen

Wydawać się może, że o serniku zostało już powiedziane wszystko. Na ciepło, zimno, amerykański i po wiedeńsku- każdy z nich jest przepyszny i ma grono swoich zwolenników! Proponuję dziś niebanalne, lecz jakże niebiańskie połączenie smaków w moim serniku pistacjowym! Kremowy, aromatyczny, po prostu pyszny! 🥰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa serowa do sernika pistacjowego:

  • Krok 1

    Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

    tortownica wyłożona papierem do pieczneia
  • Może się przydać

    Tortownica o standardowej średnicy 26 cm sprawdzi się nie tylko przy sernikach, ale wykorzystasz ją również do przygotowania szarlotki i innych ulubionych ciast. Świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu ciasto jest równomiernie wypieczone. Specjalna powłoka sprawia, że wypieki nie przywierają i z łatwością wyjmiesz je z formy.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Pistacje obierz z łupin i na ile to możliwe ze skórek, odważ 100 g.

    pistacje na stole
  • Krok 3

    Pistacje zmiksuj na gładką pastę.

    pasta z pistacji w miseczce
  • Krok 4

    Ser, żółtka i cukier przełóż do miski, mąkę ziemniaczaną przesiej.

    twaróg z żółtakami i cukrem w misce
  • Krok 5

    Wymieszaj do połączenia składników.

    masa twarogowa z pastą pistacjową
  • Krok 6

    Dodaj pastę pistacjową i przesianą mąkę i zmiksuj na gładką masę.

    masa twarogowa w misce z mikserem
  • Krok 7

    Masło rozpuść i dodaj do masy.

    masa twarogowa obok miseczka z rozpuszczonym masłem
  • Krok 8

    Boki tortownicy wysmaruj masłem i przelej masę serową. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 160˚C i od razu zmniejsz do 150˚C. Piecz przez 90 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki.

    sernik nieupieczony w tortownicy

Sos Karmelowy do sernika:

Do dekoracji sernika pistacjowego:

  • Krok 10

    Posiekaj drobno pistacje i posyp nimi sernik. Ciasto udekoruj złotą posypką.

    pokrojone pistacje na desce do krojenia
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-pistacjowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej