Sernik pistacjowy
Wydawać się może, że o serniku zostało już powiedziane wszystko. Na ciepło, zimno, amerykański i po wiedeńsku- każdy z nich jest przepyszny i ma grono swoich zwolenników! Proponuję dziś niebanalne, lecz jakże niebiańskie połączenie smaków w moim serniku pistacjowym! Kremowy, aromatyczny, po prostu pyszny! 🥰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Masa serowa do sernika pistacjowego:
-
Krok 1
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Tortownica o standardowej średnicy 26 cm sprawdzi się nie tylko przy sernikach, ale wykorzystasz ją również do przygotowania szarlotki i innych ulubionych ciast. Świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu ciasto jest równomiernie wypieczone. Specjalna powłoka sprawia, że wypieki nie przywierają i z łatwością wyjmiesz je z formy.
-
Krok 2
Pistacje obierz z łupin i na ile to możliwe ze skórek, odważ 100 g.
-
Krok 3
Pistacje zmiksuj na gładką pastę.
-
Krok 4
Ser, żółtka i cukier przełóż do miski, mąkę ziemniaczaną przesiej.
-
Krok 5
Wymieszaj do połączenia składników.
-
Krok 6
Dodaj pastę pistacjową i przesianą mąkę i zmiksuj na gładką masę.
-
Krok 7
Masło rozpuść i dodaj do masy.
-
Krok 8
Boki tortownicy wysmaruj masłem i przelej masę serową. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 160˚C i od razu zmniejsz do 150˚C. Piecz przez 90 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki.
Sos Karmelowy do sernika:
-
Krok 9
Sernik posmaruj przygotowanym wcześniej sosem karmelowym.
Do dekoracji sernika pistacjowego:
-
Krok 10
Posiekaj drobno pistacje i posyp nimi sernik. Ciasto udekoruj złotą posypką.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-pistacjowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze