1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Czy wiesz, że keks to jedno z ulubionych ciast członków brytyjskiej rodziny królewskiej, a jego historia sięga starożytnego Rzymu?! W Polsce nie wyobrażamy sobie bez niego świąt i uwielbiamy za wilgotną konsystencję wypełnioną ogromną ilością bakalii i orzechów.

Bożonarodzeniowy keks z bakaliami przygotujesz w ekspresowym tempie, a za sprawą trwałości ciasta, jego smakiem możesz cieszyć się przez kilka świątecznych dni!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na keks:

  • Krok 1

    Do miski przesyp bakalie, zalej je wrzątkiem z likierem.

    w misce bakalie, na blacie likier migdałowy
  • Krok 2

    Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem  i ekstraktem na lekki, puszysty krem. 

    i misie robota kuchennego bosch utarty krem maślany
  • Krok 3

    Oddziel żółtka od białek i dodawaj je stopniowo do utartego kremu. Białka odstaw.

    W misie robota kuchennego utarty krem maślany z żółtkami
  • Krok 4

    Migdały posekaj na drobniutkie kawałki, najwygodniej przy użyciu malaksera. Możesz użyć migdałów w płatkach i pokruszyć je na drobne części.

    w malakserze posiekane migdały
  • Krok 5

    Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i wmiksuj do masy.

    w misce mąka pszenna z proszkiem do pieczenia dr. oetkera
  • Krok 6

    Namoczone bakalie posiekaj na  małe kawałki.

    na desce pokrojone bakalie
  • Krok 7

    Bakalie oprósz mąką i wymieszaj z migdałami. Foremkę o długości 30 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką, zsypując jej nadmiar.

    na blacie oprószona mąką keksówka
  • Keksówka 30 cm

    Wykonana z wysokiej jakości blachy. Pokryta specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu. Musisz ją mieć!

    Keksówka 30 cm
  • Krok 8

    Białka ubij na sztywną pianę.

    w misie ubite białka
  • Krok 9

    Ubite białka dodawaj partiami do masy.

    w misce ciasto na keks, obok forma do pieczenia
  • Krok 10

    Dodaj wszystkie bakalie, delikatnie wymieszaj i przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz około 50 minut. Do suchego patyczka.

    nieupieczony keks w foremce
  • Krok 11

    Upieczony keks z bakaliami odstaw do wystudzenia. 

    upieczony keks w foremce Dr. Oetkera

Porada:

Do ciasta możesz użyć zamiennie innych orzechów lub dodać innego aromatu.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/keks-z-bakaliami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej