Keks z bakaliami
Czy wiesz, że keks to jedno z ulubionych ciast członków brytyjskiej rodziny królewskiej, a jego historia sięga starożytnego Rzymu?! W Polsce nie wyobrażamy sobie bez niego świąt i uwielbiamy za wilgotną konsystencję wypełnioną ogromną ilością bakalii i orzechów.
Bożonarodzeniowy keks z bakaliami przygotujesz w ekspresowym tempie, a za sprawą trwałości ciasta, jego smakiem możesz cieszyć się przez kilka świątecznych dni!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na keks:
-
Krok 1
Do miski przesyp bakalie, zalej je wrzątkiem z likierem.
-
Krok 2
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i ekstraktem na lekki, puszysty krem.
-
Krok 3
Oddziel żółtka od białek i dodawaj je stopniowo do utartego kremu. Białka odstaw.
-
Krok 4
Migdały posekaj na drobniutkie kawałki, najwygodniej przy użyciu malaksera. Możesz użyć migdałów w płatkach i pokruszyć je na drobne części.
-
Krok 5
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i wmiksuj do masy.
-
Krok 6
Namoczone bakalie posiekaj na małe kawałki.
-
Krok 7
Bakalie oprósz mąką i wymieszaj z migdałami. Foremkę o długości 30 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką, zsypując jej nadmiar.
-
Keksówka 30 cm
Wykonana z wysokiej jakości blachy. Pokryta specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu. Musisz ją mieć!
-
Krok 8
Białka ubij na sztywną pianę.
-
Krok 9
Ubite białka dodawaj partiami do masy.
-
Krok 10
Dodaj wszystkie bakalie, delikatnie wymieszaj i przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz około 50 minut. Do suchego patyczka.
-
Krok 11
Upieczony keks z bakaliami odstaw do wystudzenia.
Porada:
Do ciasta możesz użyć zamiennie innych orzechów lub dodać innego aromatu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/keks-z-bakaliami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze