Babka z kakao i skórką pomarańczową
Babka z kakao i skórką pomarańczową to sprawdzony przepis, który można przygotować nie tylko od święta. Ciemna, aromatyczna babka kakaowa, która jest alternatywą dla drożdżowych ciast, z dodatkiem zapachu skórki pomarańczowej z Włoch z serii Ze Świata Natury od Dr. Oetkera. Babka z kakao jest wyjątkowo puszysta, pięknie wyrasta i bardzo zachęcająco wygląda.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie babki z kakao i skórką pomarańczową:
-
Krok 1
Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz równomiernie kaszą manną. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Krok 2
Masło przełóż do miski i utrzyj z cukrem na jasny, puszysty krem. Stopniowo, cały czas miksując, dodawaj kolejno jajka.
-
Krok 3
W osobnej misce przesiej mąki i kakao, wymieszaj z cukrem ze skórką pomarańczową i proszkiem do pieczenia.
-
Krok 4
Składniki suche stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej, miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 5
Ciasto przełóż do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut, do suchego patyczka.
-
Formy do babek
Szeroki wybór form z kominem do pieczenia babek znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 6
Upieczoną babkę wystaw z piekarnika, odstaw na 10 minut, po czym ostrożnie wyciągnij z formy i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Po wystudzeniu babkę oprósz kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-z-kakao-i-skorka-pomaranczowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze