1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Fale Dunaju

Fale Dunaju

przepis na ciasto fale dunaju wszystkiego słodkiego
przepis na ciasto fale dunaju wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Na fali słodkich uniesień sięgnij po kawałek... faj Dunaju! Ciemne i jasne ciasto (jakże przyjemnie wilgotne i puszyste!) przeplata się i piętrzy niczym fale wzburzonej rzeki. 

Fale Dunaju w klasycznej wersji z wiśniami i aksamitnym kremem budyniowym - to najlepsze, co możesz zjeść w nadchodzący weekend! Przepis dla tych, którzy ciasto dobrze znają i uwielbiają, a także dla - zapewne nielicznej - grupy, która sięgnie po pierwszy kawałek w swoim życiu!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Mąka Polka oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto fale dunaju

  • Krok 1

    Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.

    w misie robota kuchennego bosch ubijane jajka, na blacie rozpuszczone masło Kerrygold
  • Krok 2

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

    w miseczce mąka Polka i proszek do pieczenia dr. oetker
  • Krok 3

    Do ubitych jajek przlej masło, a na końcu wymieszaj suche składniki.

    W robocie kuchennym piana z jajek obok miseczka z mąką
  • Krok 4

    Jedną trzecią porcji ciasta przełóż do miski, dodaj do niej kakao i wodę. Wymieszaj delikatnie.

    w miseczce surowe ciasto fale dunaju z dodatkiem
  • Krok 5

    Do formy o wymiarach 22 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełóż jasne ciasto.

    w formie jasne ciasto do fal dunaju
  • Krok 6

    Na wierzch wyłóż porcjami ciasto kakowe, delikatnie je wyrównując.

    w formie do pieczenia nieupieczone ciasto fale dunaju
  • Krok 7

    Na ciasto wyłóż wiśnie. Piecz w 170°C około 45 minut.

    ciasto fale dunaju przed pieczeniem

Krem budyniowy

  • Krok 8

    Z porcji mleka odlej niewielką ilość na wymieszanie proszku budyniowego, pozostałą zagotuj z pastą waniliową. Do gotującego się mleka przelej wymieszany budyń z cukrem i ponowanie zagotuj.

    na płycie rondelek z mlekiem do gotowania kremu budyniowego obok budynie Dr. Oetker
  • Krok 9

    Ugotowany bydyń przykryj folią na styk. Odstaw do wystudzenia. Masło wyciągnij z lodówki do uzyskania temperatury pokojowej. Kiedy masło będzie miekkie, a budyń wystudzony zmiksuj je na krem i wyłóż na ciasto.

    w miseczce ugotowany budyń obok masło Kerrygold

Polewa czekoladowa

  • Krok 10

    Kaletki czekolady zalej gorącą śmietanką. Kiedy czekolada się rozpuści dokładnie wymieszaj polewę i przelej ją równomiernie na ciasto. 

    Gotowe ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki. 

    w miseczce kaletki czeloady Callebaut obok śmietanka w miseczce
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/fale-dunaju

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej