1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Brownie i blondie
  4. Brownie z nutą pomarańczy i kremem karmelowym

Brownie z nutą pomarańczy i kremem karmelowym

brownie z nutą pomarańczy i kremem karmelowym - Wszystkiego Słodkiego
brownie z nutą pomarańczy i kremem karmelowym - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wilgotne, mocno czekoladowe, wręcz rozpływające się w ustach - brownie🍫! Tym razem z dodatkiem karmelowego kremu i solonych orzeszków ziemnych 🥜 Połączenie słodyczy i słonej nuty fistaszków to idealna kombinacja dla fanów czekoladowych wypieków 🥰

Dodatek naturalnego ekstraktu Pomarańcza z Brazylii od Dr. Oetkera nadaje ciastu delikatnie cytrusowej nuty 🍊🍊🍊, a jego zapach przenosi nas w samo serce słonecznego Rio de Janeiro ☀️🎉

Brownie z nutą pomarańczy i kremem karmelowym poprawi humor nawet w najbardziej ponury dzień, a jego przygotowanie jest naprawdę proste👌🏻 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Brownie:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia 21x21 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170 °C.

    forma do pieczenia Retro 21x21 cm Dr. Oetkera, wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Kwadratowa forma idealna dla miłośników brownie, w modnym różowym kolorze, który doda uroku Twoim wypiekom i będzie modnym dodatkiem w każdej kuchni.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Czekoladę i masło rozpuść stopniowo, dodaj ekstrakt z pomarańczy, wymieszaj i przestudź.

    masło rozpuszczone z czekolada, ekstrakt naturalny pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, następnie wmiksuj na wolniejszych obrotach rozpuszczoną czekoladę.

    jajka ubite z cukrem pudrem, rozpuszczona masa czekoladowa
  • Krok 4

    Na koniec dodaj przesianą mąkę i krótko wymieszaj do połączenia składników.

    masa czekoladowa , mąka pszenna
  • Krok 5

    Masę czekoladową wyłóż równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz około 25 minut. Po upieczeniu wystudź.

    ciasto czekoladowe w formie do pieczenia
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Krem karmelowy:

  • Krok 6

    Do cukru dodaj wodę i podgrzewaj całość w rondelku, aż cukier skarmelizuje się na bursztynowy kolor.

    karmel
  • Krok 7

    Następnie powoli wlewaj ciepłą śmietankę, wymieszaj i gotuj przez chwilę na średnim ogniu, aż sos karmelowy nieco zgęstnieje.

    Odstaw do wystudzenia.

    sos karmelowy
  • Krok 8

    Mascarpone zmiksuj z cukrem z wanilią i wystudzonym sosem karmelowym.

    krem karmelowy z cukrem z wanilią
  • Krok 9

    Krem karmelowy wyłóż na wystudzone brownie, posyp orzeszkami i udekoruj skórką pomarańczową.

    brownie z kremem karmelowym , orzeszkami i skórką pomarańczową
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/brownie-i-blondie/brownie-z-nuta-pomaranczy-i-kremem-karmelowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej