Brownie z nutą pomarańczy i kremem karmelowym
Wilgotne, mocno czekoladowe, wręcz rozpływające się w ustach - brownie🍫! Tym razem z dodatkiem karmelowego kremu i solonych orzeszków ziemnych 🥜 Połączenie słodyczy i słonej nuty fistaszków to idealna kombinacja dla fanów czekoladowych wypieków 🥰
Dodatek naturalnego ekstraktu Pomarańcza z Brazylii od Dr. Oetkera nadaje ciastu delikatnie cytrusowej nuty 🍊🍊🍊, a jego zapach przenosi nas w samo serce słonecznego Rio de Janeiro ☀️🎉
Brownie z nutą pomarańczy i kremem karmelowym poprawi humor nawet w najbardziej ponury dzień, a jego przygotowanie jest naprawdę proste👌🏻
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Brownie:
-
Krok 1
Formę do pieczenia 21x21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 °C.
-
Może się przydać
Kwadratowa forma idealna dla miłośników brownie, w modnym różowym kolorze, który doda uroku Twoim wypiekom i będzie modnym dodatkiem w każdej kuchni.
-
Krok 2
Czekoladę i masło rozpuść stopniowo, dodaj ekstrakt z pomarańczy, wymieszaj i przestudź.
-
Krok 3
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, następnie wmiksuj na wolniejszych obrotach rozpuszczoną czekoladę.
-
Krok 4
Na koniec dodaj przesianą mąkę i krótko wymieszaj do połączenia składników.
-
Krok 5
Masę czekoladową wyłóż równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 25 minut. Po upieczeniu wystudź.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Krem karmelowy:
-
Krok 6
Do cukru dodaj wodę i podgrzewaj całość w rondelku, aż cukier skarmelizuje się na bursztynowy kolor.
-
Krok 7
Następnie powoli wlewaj ciepłą śmietankę, wymieszaj i gotuj przez chwilę na średnim ogniu, aż sos karmelowy nieco zgęstnieje.
Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Mascarpone zmiksuj z cukrem z wanilią i wystudzonym sosem karmelowym.
-
Krok 9
Krem karmelowy wyłóż na wystudzone brownie, posyp orzeszkami i udekoruj skórką pomarańczową.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/brownie-i-blondie/brownie-z-nuta-pomaranczy-i-kremem-karmelowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze