1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pączki

Pączki

pączki wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Najlepsze pączki od teraz przygotujesz samodzielnie w domu z moim przepisem 🍩🍩🍩 Idealnie pulchne, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach 🥰

Ciasto z użyciem samych żółtek jest bardzo delikatne. Podczas wyrabiania staraj się jak najmniej podysypywać je mąką, aby zachowało swoją strukturę, a pączki po usmażeniu pozostały puszyste. Gotowe, wystudzone pączki nadziałam kajmakiem z serkiem mascarpone i odrobiną soli.

Zachęcam do przygotowania pączków samodzielnie - mój przepis przełamuje mit, że to trudne i skomplikowane wyzwanie 😉

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe na pączki:

  • Krok 1

    Jajka utrzyj z cukrem na jasny, puszysty krem.

    w misie robota kuchennego bosch utarte żółtka z cukrem obok mleko w szklanym naczyniu
  • Krok 2

    Dodaj ciepłe mleko. Mąkę przesiej, wymieszja z drożdzami i solą.

    w misie utarte żółtka obok miska z mąką i drożdżami suszonymi Dr.Oetkera
  • Krok 3

    Zagnieć na jednolite ciasto, dodaj miękkie masło.

    w robocie kuchennym bosch zagniatane ciasto  drożdżowe obok masło
  • Krok 4

    Kiedy składniki się połączą, na końcu dodaj spirytus.

    w robocie kuchennym bosch zagniecione ciasto drożdżowe
  • Krok 5

    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia obiętości.

    w robocie kuchennym bosch wyrośnięte ciasto drożdżowe
  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, rozwałkuj na około 1-1,5 centymetra i wycinaj kółeczka przy pomocy wykrawaczki lub szklanki. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania.

    na blaszce wycięte pączki przed smażeniem
  • Magda poleca

    Wysokiej jakości blacha metalowa do pieczenia ciasteczek Wilton o wymiarach 41 x 36 cm. Charakteryzuje ją system Recipe Right Air, dzięki której ciepło jest równomiernie rozprowadzane.

    Magda poleca
  • Krok 7

    Wyrośnięte pączki smaż na pateni na złoty kolor. Olej rozgrzej do 170°C.

    usmażone pączki na papierze do pieczenia

Nadzienie:

  • Krok 8

    Serek mascarpone zmiksuj masą kajmakową i solą. Nadzienie przełóż do worka z końcówką do nadziewania i wypełnij usmażone i wystudzone pączki.

    Z podanych skłaników wymieszaj lukier i obtaczaj nim pączki.

  • Może się przydać

    Wysokiej jakości tylka bismarck do nadziewania Wilton. Świetna do nadziewania pączków, sprawdzi się również do nadziewania kremem babeczek, ptysi czy eklerków. Pasuje do każdego rękawa cukierniczego marki Wilton.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/paczki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej