Pączki
Najlepsze pączki od teraz przygotujesz samodzielnie w domu z moim przepisem 🍩🍩🍩 Idealnie pulchne, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach 🥰
Ciasto z użyciem samych żółtek jest bardzo delikatne. Podczas wyrabiania staraj się jak najmniej podysypywać je mąką, aby zachowało swoją strukturę, a pączki po usmażeniu pozostały puszyste. Gotowe, wystudzone pączki nadziałam kajmakiem z serkiem mascarpone i odrobiną soli.
Zachęcam do przygotowania pączków samodzielnie - mój przepis przełamuje mit, że to trudne i skomplikowane wyzwanie 😉
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto drożdżowe na pączki:
-
Krok 1
Jajka utrzyj z cukrem na jasny, puszysty krem.
-
Krok 2
Dodaj ciepłe mleko. Mąkę przesiej, wymieszja z drożdzami i solą.
-
Krok 3
Zagnieć na jednolite ciasto, dodaj miękkie masło.
-
Krok 4
Kiedy składniki się połączą, na końcu dodaj spirytus.
-
Krok 5
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia obiętości.
-
Krok 6
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, rozwałkuj na około 1-1,5 centymetra i wycinaj kółeczka przy pomocy wykrawaczki lub szklanki. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania.
-
Magda poleca
Wysokiej jakości blacha metalowa do pieczenia ciasteczek Wilton o wymiarach 41 x 36 cm. Charakteryzuje ją system Recipe Right Air, dzięki której ciepło jest równomiernie rozprowadzane.
-
Krok 7
Wyrośnięte pączki smaż na pateni na złoty kolor. Olej rozgrzej do 170°C.
Nadzienie:
-
Krok 8
Serek mascarpone zmiksuj masą kajmakową i solą. Nadzienie przełóż do worka z końcówką do nadziewania i wypełnij usmażone i wystudzone pączki.
Z podanych skłaników wymieszaj lukier i obtaczaj nim pączki.
-
Może się przydać
Wysokiej jakości tylka bismarck do nadziewania Wilton. Świetna do nadziewania pączków, sprawdzi się również do nadziewania kremem babeczek, ptysi czy eklerków. Pasuje do każdego rękawa cukierniczego marki Wilton.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/paczki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze