1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Klasyczne pączki z czekoladą

Klasyczne pączki z czekoladą

idealne klasyczne pączki nadziewane czekoladą i posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
idealne klasyczne pączki nadziewane czekoladą i posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Klasyczne pączki z czekoladą.🍫 Mięciutkie, pulchne ciasto, wypełniłam pysznym aksamitnym, czekoladowym nadzieniem. Po usmażeniu wystarczy je delikatnie oprószyć cukrem pudrem i gotowe - po prostu palce lizać (dosłownie😉)! Są naprawdę pyszne i wyglądają jak z najlepszej cukierni. Pączki są bardzo proste w przygotowaniu, dodatkowo klasyczne ciasto możecie wypełnić niemalże każdym dodatkiem na który macie ochotę! 🍩

↪️ Zobacz przy okazji nasz poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Nadzienie czekoladowe:

  • Krok 1

    Przygotuj czekoladę mleczną, gorzką i śmietankę 30%.

    czekolada mleczna i czekolada gorzka w osobnych miseczkach oraz śmietanka 30% w rondelku
  • Krok 2

    Śmietankę podgrzej w garnku, ale nie zagotowuj. Dodaj połamane kawałki czekolady i mieszaj od czasu do czasu do momentu rozpuszczenia się czekolady. Przestudzony krem przykryj folią spożywczą tak, żeby stykał się z jego powierzchnią i odstaw do lodówki na około 3 godziny.

    czekolada mleczna i gorzka rozpuszczone ze śmietanką w rondelku
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Mleczna czekolada 823 Callebaut oferuje intensywnie kakaowy smak ze słodkimi, karmelowymi i owocowymi nutami w doskonałej harmonii. Doskonała do robienia różnorodnych wyrobów cukierniczych.Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) oraz niesamowicie aksamitnie gładką i kremową konsystencję.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Ciasto na klasyczne pączki z czekoladą:

  • Krok 3

    Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Przesianą mąkę wraz z drożdżami umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj cukier, sól, jajka, mleko oraz spirytus i zagnieć ciasto do połączenia się składników. Na koniec wlej masło.

    mąka i sól w misce, obok cukier i jajka w osobnych miseczkach, mleko w szklance, spirytus w kieliszku, roztopione masło w rondelku oraz opakowanie drożdży suszonych instant dr. oetkera
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
  • Krok 4

    Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i miękkie (na końcu przygotowane ciasto powinno być lekko klejące).

    w misce wyrobione ciasto drożdżowe na klasyczne pączki z czekoladą
  • Krok 5

    Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    wyrośnięte ciasto drożdżowe na pączki w misce
  • Krok 6

    Po tym czasie wyjmij je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Szklanką o średnicy około 8 cm powycinaj z ciasta kółka, posmaruj je całe olejem i pozostaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

    wycinanie krążków z ciasta drożdżowego na pączki za pomocą szklanki
  • Krok 7

    Do garnka wlej olej, rozgrzej go do około 175°C. Wrzucaj partiami krążki ciasta, smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo, bo wtedy pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe. Gotowe pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  • Krok 8

    Wystudzone pączki nadziewaj czekoladą, np. przy pomocy rękawa cukierniczego i ostro zakończonej tylki przeznaczonej do nadziewania. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Wysokiej jakości tylka bismarck do nadziewania marki Wilton. Świetna do nadziewania pączków marmoladą lub dżemem. Idealnie się również sprawdzi do nadziewania babeczek, churros, ptysi lub eklerków za pomocą kremów lub marmolady i czekolady. Pasuje do każdego rękawa cukierniczego marki Wilton.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Warto wiedzieć:

⭐ Czekolady: mleczną i ciemną można w łatwy sposób zastąpić innym rodzajem. Szczególnie polecamy czekoladę słony karmel Gold Callebaut 🛒

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/klasyczne-paczki-z-czekolada

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej