Ciasto francuskie z serkiem ricotta i śliwkami
Dziś upiekłam ciasto francuskie z delikatną masą z serka ricotta i śliwek oraz płatkami migdałów. 🍰 Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego przepięknie pachnie i smakuje wybornie. Zachęcam do wypróbowania przepisu i koniecznie daj znać, jak smakowało! 😃
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta francuskiego z serkiem ricotta i śliwkami:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 200˚C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Ciasto rozwiń na blaszce, zawijając brzegi na zakładkę tak, aby przez wyższy brzeg nie wypływało serowe nadzienie.
-
Krok 3
Serek ricotta przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszaj rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 4
Z umytych i osuszonych śliwek usuń pestki i pokrój owoce na kawałki.
-
Krok 5
Masę serową rozłóż równomiernie na cieście, a na niej poukładaj śliwki. Pomiędzy owoce rozsyp płatki migdałów.
-
Krok 6
Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem.
-
Krok 7
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż do ścięcia się masy serowej i zarumienienia się ciasta.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/ciasto-francuskie-z-serkiem-ricotta-i-sliwkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze