1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Krajanka orzechowa z gruszkami

Krajanka orzechowa z gruszkami

na desce krajanka z mas艂em orzechowym i gruszkami wszystkiego s艂odkiego
Magda - zdj臋cie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Szukasz przepisu na oryginalny jesienny wypiek, wykorzystuj膮cy sezonowe owoce? 馃崘 Dobrze trafi艂e艣 馃槉 Je艣li lubisz gruszki oraz mas艂o orzechowe, zachwyci Ci臋 oryginalny, lecz wyj膮tkowo prosty w przygotowaniu przepis na orzechow膮 krajank臋 z gruszkami. Soczyste gruszki z dodatkiem cukru kokosowego, ukryte w aromatycznym cie艣cie, zaskakuj膮 fantastycznym smakiem!

Aby krajanka by艂a bardziej chrupi膮ca, wykorzystaj wersj臋 mas艂a orzechowego z kawa艂kami pra偶onych orzeszków! 馃 Poznaj przepis na ciasto krajanka z gruszkami i orzechami!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Nadzienie do ciasta krajanki:

  • Krok 1

    Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostk臋. Wy艂ó偶 na patelni臋 i dodaj cukier kokosowy. Co chwil臋 mieszaj膮c sma偶 gruszki do momentu a偶 zaczn膮 puszcza膰 sok. 

    pokrojone gruszki na patelni z cukrem kokosowym Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Po oko艂o 5 minutach dodaj m膮k臋 ziemniaczan膮 wymieszan膮 z wod膮 i zagotuj.

    ugotowane gruszki na patelni, m膮ka ziemniaczana wymieszana z wod膮 w miseczce
  • Krok 3

    Zagotowane gruszki zdejmij z palnika i pozostaw do wystudzenia.

    ugotowane gruszki na patelni z drewnian膮 艂y偶k膮

Ciasto:

  • Krok 4

    Suche sk艂adniki umie艣膰 w misie miksera. Dodaj zimne mas艂o, mas艂o orzechowe i jajko. Wymieszaj wszystkie sk艂adniki.

    m膮ka, cukier puder, proszek do pieczenia Dr. Oetkera w misie miksera, jajko, mas艂o i mas艂o orzechowe w miseczkach na blacie
  • Krok 5

    Ciasto powinno mie膰 konsystencj臋 kruszonki. Podziel je na dwie cz臋艣ci.

    wymieszane ciasto w misie miksera na blacie
  • Krok 6

    Jedn膮 cz臋艣ci膮 ciasta wy艂ó偶 spód formy o wymiarach 30 x 22 cm. Wy艂ó偶 na dno formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C, i piecz przez 15 minut do uzyskania z艂otego koloru.

    forma do pieczenia wy艂o偶ona ciastem
  • Krok 7

    Upieczony spód pozostaw do wystudzenia.

    upieczony sp贸d ciasta w formie do pieczenia

Kruszonka do ciasta krajanki:

  • Krok 8

    Na wystudzony spód wy艂ó偶 nadzienie gruszkowe, posyp kruszonk膮 i p艂atkami migda艂ów.

    gotowe nadzienie gruszkowe na spodzie ciasta, kruszonka i p艂atki migda艂贸w w miseczkach na blacie
  • Krok 9

    Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez oko艂o 30 minut.

    ciasto posypane kruszonk膮 i p艂atkami migda艂贸w w formie do pieczenia
  • Krok 10

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

    upieczona krajanka orzechowa w formie do pieczenia na kratce
  • Magda poleca

    Silikonowa r臋kawica odporna na dzia艂anie wysokich temperatur (do 230掳C).

    Magda poleca

Zamiast cukru kokosowego mo偶esz u偶y膰 cukru trzcinowego. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/krajanka-gruszkowa

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej