1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

mazurek czekoladowy wszystkiego słodkiego
mazurek czekoladowy wszystkiego słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Szybki i prosty przepis na wielkanocny mazurek czekoladowy, który skradnie Wasze serca!🐣💛 Delikatne kruche ciasto skrywa w sobie wiśniowe nadzienie przykryte nieprzyzwoitą ilością czekolady🍫🍫🍫

Mazurek czekoladowy pokochacie za jego smak i prostotę przygotowania 😍 Nic dziwnego, że to jedno z najczęściej królujących ciast na wielkanocnym stole. Do dekoracji wykorzystaj czekoladową posypkę Dr. Oetkera, która przyjemnie chrupie, a także czekoladowe jajeczka, które dodadzą jeszcze więcej świątecznego klimatu!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche do mazurka na dużą blachę

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w misie robota.

    składniki na kruche ciasto
  • Krok 2

    Zagnieć krótko. Ciasto podziel na dwie porcje 2/3 i 1/3.

    zagniecione ciasto kruche w robocie kuchennym bosch
  • Krok 3

    Większą porcję ciasta wyłóż na spód formy o wymiarach 38 x 25 cm 🛒 wyłożonej papierem. Z pozostałej porcji utocz wałeczki i zwób z nich obrzeża ciasta. Nożem zrób wgłębienia. Odstaw ciasto do zamrażarki na kwadrans.

    w formie prostokątnej wyłożony nieupieczony spód do mazurka
  • Krok 4

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Wstaw schłodzone ciasto i piecz około 15 - 20 minut do zarumienienia się ciasta.

    upieczony spód do mazurka
  • Może się przydać

    Cukier wanilinowy Premium 8 g od Dr. Oetkera z naturalnym aromatem wanilii - idealny dodatek do twoich wypieków, nada im niepowtarzalny smak i aromat.

    Może się przydać

Nadzienie mazurka:

  • Krok 5

    Żelatynę namocz w wodzie i odstaw do napęcznienia. Dżem podgrzej. W gorącym dżemie rozpuść żelatynę, wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.

    namoczona żelatyna Dr.Oetker obok konfitura wiśniowa w miseczce
  • Krok 6

    Przestudzony dżem wyłóż na spód ciasta.

    Spód mazurka wyłożony dżemem wiśniowym
  • Krok 7

    Śmietankę podgrzej i gorącą zalej czekolady. 

    kaletki czekolady callebaut w naczyniu szklanym obok śmietanka
  • Krok 8

    Po kilku minutach wymieszaj. Dodaj miękkie masło, jesli pozostaną grudki, zblejnduj.

    rozpuszczona czekolada callebaut w szklanym naczyniu
  • Krok 9

    Czekoladę przelej na warstwę dżemu. Udekoruj posypką czekoladową i pokruszonymi czekoladowymi jajeczkami.

    czekoladowy mazurek z dżemem wiśniowym
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Posypka czekoladowa od Dr. Oetkera to wesoło chrupiąca i pysznie czekoladowa w smaku posypka idealna do dekoracji ciast i deserów.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-czekoladowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej