Mazurek czekoladowy
Szybki i prosty przepis na wielkanocny mazurek czekoladowy, który skradnie Wasze serca!🐣💛 Delikatne kruche ciasto skrywa w sobie wiśniowe nadzienie przykryte nieprzyzwoitą ilością czekolady🍫🍫🍫
Mazurek czekoladowy pokochacie za jego smak i prostotę przygotowania 😍 Nic dziwnego, że to jedno z najczęściej królujących ciast na wielkanocnym stole. Do dekoracji wykorzystaj czekoladową posypkę Dr. Oetkera, która przyjemnie chrupie, a także czekoladowe jajeczka, które dodadzą jeszcze więcej świątecznego klimatu!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche do mazurka na dużą blachę
-
Krok 1
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w misie robota.
-
Krok 2
Zagnieć krótko. Ciasto podziel na dwie porcje 2/3 i 1/3.
-
Krok 3
Większą porcję ciasta wyłóż na spód formy o wymiarach 38 x 25 cm 🛒 wyłożonej papierem. Z pozostałej porcji utocz wałeczki i zwób z nich obrzeża ciasta. Nożem zrób wgłębienia. Odstaw ciasto do zamrażarki na kwadrans.
-
Krok 4
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Wstaw schłodzone ciasto i piecz około 15 - 20 minut do zarumienienia się ciasta.
-
Może się przydać
Cukier wanilinowy Premium 8 g od Dr. Oetkera z naturalnym aromatem wanilii - idealny dodatek do twoich wypieków, nada im niepowtarzalny smak i aromat.
Nadzienie mazurka:
-
Krok 5
Żelatynę namocz w wodzie i odstaw do napęcznienia. Dżem podgrzej. W gorącym dżemie rozpuść żelatynę, wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 6
Przestudzony dżem wyłóż na spód ciasta.
-
Krok 7
Śmietankę podgrzej i gorącą zalej czekolady.
-
Krok 8
Po kilku minutach wymieszaj. Dodaj miękkie masło, jesli pozostaną grudki, zblejnduj.
-
Krok 9
Czekoladę przelej na warstwę dżemu. Udekoruj posypką czekoladową i pokruszonymi czekoladowymi jajeczkami.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Posypka czekoladowa od Dr. Oetkera to wesoło chrupiąca i pysznie czekoladowa w smaku posypka idealna do dekoracji ciast i deserów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-czekoladowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze