1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta czekoladowa z miętą

Tarta czekoladowa z miętą

Tarta czekoladowa z miętą na kruchym cieście kakaowym z galaretką miętową i kremem czekoladowym, udekorowana zielonym kremem miętowym i listkami świeżej mięty - Wszystkiego Słodkiego
Tarta czekoladowa z miętą na kruchym cieście kakaowym z galaretką miętową i kremem czekoladowym, udekorowana zielonym kremem miętowym i listkami świeżej mięty - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Tarta czekoladowa z miętą i pysznym kremem czekoladowym. 🍫 Jej wnętrze skrywa nadzienie miętowe, a całość jest udekorowana wyjątkowym kremem. Zasmakuje wielbicielom czekoladowo-miętowych smaków. 

Tarta czekoladowa jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy godzinka i będzie gotowa! Koniecznie wypróbuj ten przepis! 😃💚


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta kruchego na tartę czekoladową:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na kruche kakaowe ciasto przełóż do misy robota kuchennego (lub do zwykłej miski).

    mąka, cukier puder, sól, kakao, żółtka i masło w misie robota kuchennego
  • Ciemne kakao Dr. Oetker

    Oryginalne i intensywnie czekoladowe ciemne kakao od Dr. Oetkera sprawdzi się w wielu przepisach na ciasta, desery, polewy, a także do picia.

    Ciemne kakao Dr. Oetker
  • Krok 2

    Zagnieć krótko do połączenia się składników.

    zagniecione kruche ciasto kakaowe w misie robota kuchennego
  • Krok 3

    Rozwałkuj na około 5 milimetrowy placek i wyłóż na formę do tarty o średnicy 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem i odstaw do zamrażarki na około 15 minut.

    Piekarnik rozgrzej do 190°C.

    forma na tartę wylepiona kruchym ciastem kakaowym ponakłuwanym widelcem
  • Krok 4

    Ciasto piecz przez około 13-15 minut. 

    upieczone kruche ciasto kakaowe w formie do tarty

Nadzienie miętowe:

  • Krok 5

    Wodę zagotuj z cukrem na syrop.

    rondelek z wodą zagotowaną z cukrem na palniku kuchenki
  • Krok 6

    Dodaj świeże listki mięty i gotuj je przez kilka minut na małej mocy palnika.

    świeże listki mięty dodane do rondelka z wodą zagotowaną z cukrem
  • Krok 7

    W zimnej wodzie wymieszaj skrobię kukukurydzianą i przelej ją do miętowego syropu. Mieszając, zagotuj kisiel.

    rondelek z listkami mięty ugotowanymi z syropem cukrowym zagęszczonym skrobią kukurydzianą na kisiel
  • Krok 8

    Całość przełoż do miski, zblenduj i przecedź przez sitko. W osobnym naczyniu namocz żelatynę.

    kisiel z listkami mięty zblendowany i przecedzony przez sitko do szklanej miski, obok żelatyna namoczona w wodzie w szklance z łyżeczką
  • Krok 9

    Do ciepłego płynu dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Dla wzmocnienia miętowego smaku dodaj kilka kropli miętowych (do kupienia w aptece).

    kisiel miętowy z wymieszany z żelatyną i kroplami miętowymi
  • Krok 10

    Przelej galaretkę na wystudzony spód tarty i odstaw do lodówki do stężenia.

    galaretka miętowa wylana na kakaowy spód tarty

Ganache czekoladowy:

  • Krok 11

    Śmietankę przelej do garnka, doprowadź do wrzenia i natychmiast zestaw z palnika. Dodaj do niej kawałki czekolady.

    rondelek z gorącą śmietanką i wrzuconymi do niej kawałkami czekolady
  • Krok 12

    Wymieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady, na końcu wmieszaj miękkie masło.

    rondelek z czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką, z dodanym masłem i szpatułką
  • Krok 13

    Na miętową galaretkę przelej czekoladowy krem.

    rondelek z ganache czekoladowym obok tarty ze stężoną galaretką miętową
  • Krok 14

    Tartę odstaw do lodówki na kilka godzin.

    czekolada przelana na tartę z miętową galaretką

Krem miętowy:

  • Krok 15

    Śmietankę przelej do garnka, dodaj liście mięty, zagotuj. Następnie odstaw do wystudzenia, a później na noc do lodówki (razem z łodygami mięty).

    rondelek ze śmietanką i świeżą miętą

Dekorowanie:

  • Krok 16

    Tartę wystaw z lodówki, by odtajała.

    tarta z galaretką miętową i zestalonym kremem czekoladowym
  • Krok 17

    Schłodzoną śmietankę wyciągnij z lodówki, usuń liście mięty. Cukier puder wymieszaj ze Śmiatan-fixem, dodaj do śmietanki razem z zielonym barwnikiem i ubij na puszysty krem.

    rondelek ze śmietanką i namoczonymi w niej liśćmi mięty
  • Krok 18

    Krem przełóż do worka z ozdobną końcówką i udekoruj nim ciasto.

    zielony krem miętowy z worku cukierniczym, obok barwnik spożywczy zielony listek marki Wilton oraz tarta czekoladowa
  • Magda poleca

    Barwnik spożywczy w formie żelu marki Wilton ma wiele zastosowań - możesz połączyć go z kremem, lukrem lub ciastem, nadając im pięknego, zielonego koloru. Możesz go także wymieszać z innymi barwnikami, uzyskując unikalne kolory. Nie zmienia smaku ani konsystencji barwionej masy! 💚

    Magda poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-czekoladowa-z-mieta

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej