Tarta czekoladowa z miętą
Tarta czekoladowa z miętą i pysznym kremem czekoladowym. 🍫 Jej wnętrze skrywa nadzienie miętowe, a całość jest udekorowana wyjątkowym kremem. Zasmakuje wielbicielom czekoladowo-miętowych smaków.
Tarta czekoladowa jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy godzinka i będzie gotowa! Koniecznie wypróbuj ten przepis! 😃💚
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta kruchego na tartę czekoladową:
-
Krok 1
Wszystkie składniki na kruche kakaowe ciasto przełóż do misy robota kuchennego (lub do zwykłej miski).
-
Ciemne kakao Dr. Oetker
Oryginalne i intensywnie czekoladowe ciemne kakao od Dr. Oetkera sprawdzi się w wielu przepisach na ciasta, desery, polewy, a także do picia.
-
Krok 2
Zagnieć krótko do połączenia się składników.
-
Krok 3
Rozwałkuj na około 5 milimetrowy placek i wyłóż na formę do tarty o średnicy 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem i odstaw do zamrażarki na około 15 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
-
Krok 4
Ciasto piecz przez około 13-15 minut.
Nadzienie miętowe:
-
Krok 5
Wodę zagotuj z cukrem na syrop.
-
Krok 6
Dodaj świeże listki mięty i gotuj je przez kilka minut na małej mocy palnika.
-
Krok 7
W zimnej wodzie wymieszaj skrobię kukukurydzianą i przelej ją do miętowego syropu. Mieszając, zagotuj kisiel.
-
Krok 8
Całość przełoż do miski, zblenduj i przecedź przez sitko. W osobnym naczyniu namocz żelatynę.
-
Krok 9
Do ciepłego płynu dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Dla wzmocnienia miętowego smaku dodaj kilka kropli miętowych (do kupienia w aptece).
-
Krok 10
Przelej galaretkę na wystudzony spód tarty i odstaw do lodówki do stężenia.
Ganache czekoladowy:
-
Krok 11
Śmietankę przelej do garnka, doprowadź do wrzenia i natychmiast zestaw z palnika. Dodaj do niej kawałki czekolady.
-
Krok 12
Wymieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady, na końcu wmieszaj miękkie masło.
-
Krok 13
Na miętową galaretkę przelej czekoladowy krem.
-
Krok 14
Tartę odstaw do lodówki na kilka godzin.
Krem miętowy:
-
Krok 15
Śmietankę przelej do garnka, dodaj liście mięty, zagotuj. Następnie odstaw do wystudzenia, a później na noc do lodówki (razem z łodygami mięty).
Dekorowanie:
-
Krok 16
Tartę wystaw z lodówki, by odtajała.
-
Krok 17
Schłodzoną śmietankę wyciągnij z lodówki, usuń liście mięty. Cukier puder wymieszaj ze Śmiatan-fixem, dodaj do śmietanki razem z zielonym barwnikiem i ubij na puszysty krem.
-
Krok 18
Krem przełóż do worka z ozdobną końcówką i udekoruj nim ciasto.
-
Magda poleca
Barwnik spożywczy w formie żelu marki Wilton ma wiele zastosowań - możesz połączyć go z kremem, lukrem lub ciastem, nadając im pięknego, zielonego koloru. Możesz go także wymieszać z innymi barwnikami, uzyskując unikalne kolory. Nie zmienia smaku ani konsystencji barwionej masy! 💚
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-czekoladowa-z-mieta |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze