Tarta tatin
Klasyk prosto z Francji, czyli tarta tatin (po francusku tarte tatin)🥧 Można śmiało powiedzieć, że jest to pewna wariacja na temat szarlotki, ponieważ pierwsze skrzypce grają tutaj jabłka. Warto sięgnąć po szarą renetę, która nie rozpadnie się podczas prażenia i ma lekko kwaskowy smak 🍎🍏
Tu nic nie ma prawa się nie udać. Prażone z cynamonem jabłka przykrywamy cienką warstwą delikatnego, kruchego ciasta, a całość po upieczeniu odwracamy do góry dnem - w ten sposób nasza jabłkowa warstwa pozostaje na wierzchu. Całość zwieńczona cynamonowym karmelem. Spełnienie najsłodszych marzeń 😍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 200°C.
W misie miksera umieść mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier i sól. Utrzyj składniki tylko do połączenia, dodaj żółtka i ponownie zagnieć.
-
Krok 2
Z ciasta uformuj płaski placek, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki, aby ciasto dobrze się schłodziło.
Nadzienie do tarty tatin:
-
Krok 3
Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry - możesz wykorzystać specjalną nakładkę do robota kuchennego, która potnie owoce na równe plasterki.
-
Krok 4
Na patelni podgrzej miód z cynamonem. Dodaj pokrojone w plasterki jabłka, laskę wanilii i sok z cytryny. Podpraż całość przez kilka minut, a następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i cynamon.
-
Krok 5
Formę na tartę wyłóż jabłkami. Aby tarta tatin ładnie wyglądała po upieczeniu, układaj owoce tworząc kręgi.
-
Krok 6
Schłodzone ciasto rozwałkuj na średnicę o kilka centymetrów większą niż forma, której używasz.
-
Krok 7
Jabłka przykryj ciastem, dokładnie przykrywając całość formy. Brzegi ciasta zawiń do środka, a wierzch ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz 35 minut.
-
Krok 8
Upieczoną tartę przykryj dużym talerzem i obróć tak, aby jabłka znalazły się na górze.
Syrop cukrowo-cynamonowy:
-
Krok 9
W rondelku zagotuj wodę z cukrem do momentu, aż zamieni się w gęsty syrop.
-
Krok 10
Dodaj cynamon i gotuj jeszcze przez kilka minut do momentu, aż syrop zacznie się karmelizować.
-
Krok 11
Wierzch tarty tatin oblej dokładnie syropem cukrowo-cynamonowym.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-tatin |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze