1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kremowa tarta z batatami

Kremowa tarta z batatami

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Kremowa tarta z batatami to niecodzienne wykorzystanie słodkich ziemniaków. Bataty są bardzo kremowe, idealnie komponują się z orzechami i nadają ciastu delikatny pomarańczowy kolor. Kruche ciasto to tradycyjna wersja ciasta - lubię łączyć w przepisach klasykę z nowoczesnością :) Wierzch ciasta zdobi zapiekana warstwa orzechów z syropem klonowym, który doskonale pasuje do jesiennych wypieków 🍁Pamiętajcie, żeby ciasto schłodzić przez parę godzin w lodówce - dzięki temu, krem z batatów nabierze idealnej konsystencji. Zapraszam na niebanalne połączenie kruchego i aksamitnego oraz kremowego i chrupiącego!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kruchego ciasta:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę, cukier, pokrojone zimne masło i żółtka umieść w misce i zagnieć na plastyczne ciasto. 

  • Krok 2

    Wstaw je do lodówki na około pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Spód delikatnie ponakłuwaj widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika. Ciasto piecz przez około 20-25 minut, aż do zrumienienia. 

  • Krok 3

    Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C.

  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Forma do tarty z wyjmowanym dnem ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mogą posiadać wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc. Niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Krem z batatów:

  • Krok 4

    Ugotowane i zblendowane bataty wymieszaj z brązowym cukrem, jajkami, śmietanką, ekstraktem pomarańczowym, cukrem trzcinowym i szczyptą soli. 

  • Krok 5

    Otrzymany krem równomiernie rozłóż na cieście.

Orzechowa góra:

  • Krok 6

    Orzechy włoskie i pekan posiekaj. Cukier, syrop klonowy i jajko wymieszaj. Dodaj pokrojone orzechy. 

  • Krok 7

    Masę rozprowadź na kremie z batatów. Całość zapiekaj przez 60 minut. Ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/kremowa-tarta-z-batatami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej