Mazurek pomara艅czowy
Ciasto, bez którego wielkanocne 艣wi臋towanie nie ma prawa si臋 rozpocz膮膰 馃悋馃悾 Po艂膮cze艅 smakowych i wersji nadzienia jest naprawd臋 wiele - je艣li wi臋c szukasz nowych pomys艂ów, czym zaskoczy膰 go艣ci przy 艣wi膮tecznym stole - wypróbuj przepis na mazurek pomara艅czowy 馃槏
Klasyczne kruche ciasto, z dodatkiem wanilii Bourbon, o intensywnym aromacie tej szlachetnej przyprawy, w duecie z domow膮 konfitur膮 z pomara艅czy馃崐馃崐馃崐 i nutk膮 gorzkiej czekolady 馃崼Do sma偶onych owoców warto doda膰 cukier ze skórk膮 pomara艅czow膮 Dr. Oetkera - idealnie podkre艣li cytrusowy smak nadzienia naszego pomara艅czowego mazurka 馃崐
Dekorowanie mazurka to ju偶 ostatnia prosta! Tradycyjnie wykorzystuje si臋 do tego ró偶ne bakalie. Do mazurka pomara艅czowego idealnie pasuj膮 delikatne zdobienia z roztopionej czekolady, pra偶one p艂atki migda艂ów i czekoladowe motylki 馃
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruchy sp贸d:
-
Krok 1
W misie miksera umie艣膰 m膮k臋, pokrojone w kostk臋 mas艂o, cukier puder i cukier waniliowy. Zagnie膰 do uzyskania konsystencji przypominaj膮cej mokry piasek. Dodaj 偶ó艂tka i wyrób szybko na g艂adkie ciasto.
-
Krok 2
Ciasto lekko sp艂aszcz, owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i w艂ó偶 do lodówki na oko艂o 30-40 minut, aby si臋 sch艂odzi艂o.
-
Krok 3
Sch艂odzone ciasto rozwa艂kuj na prostok膮t ok. 20x30 cm, prze艂ó偶 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Ciasto ponak艂uwaj widelcem i sch艂od藕 ponownie, przez 30 minut. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz oko艂o 30 minut, do uzyskania z艂otego koloru.
Konfitura pomara艅czowa:
-
Krok 4
Owoce umyj, obierz ze skórek i dok艂adnie pozb膮d藕 si臋 bia艂ego albedo i pestek. Pomara艅cze pokrój na cz膮stki i razem ze skórk膮 zblenduj na g艂adk膮 mas臋.
-
Krok 5
Mas臋 owocow膮 prze艂ó偶 do garnka, zasyp cukrem, dodaj cukier ze skórk膮 pomara艅czow膮 i sma偶 ca艂y czas mieszaj膮c, a偶 konfitura zg臋stnieje i stanie si臋 szklista. Zdejmij z ognia.
-
Krok 6
Do pomara艅czy dodaj posiekane migda艂y i jeszcze ciep艂膮 konfitur臋 rozsmaruj na upieczonym kruchym spodzie.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 7
艢mietank臋 podgrzej z kakao, dodaj czekolad臋. Ca艂o艣膰 wymieszaj i odstaw do wystygni臋cia.
-
Krok 8
Polew臋 prze艂ó偶 do r臋kawa cukierniczego i odetnij ko艅cówk臋. Wzd艂u偶 rantów ciasta wylewaj czekolad臋, tworz膮c cienkie linie. Ca艂o艣膰 udekoruj pra偶onymi migda艂ami Bakal i czekoladowymi motylkami.
-
Motylki z czekolady
Udekoruj swoje wypieki na wiosn臋! 艢liczne motylki dodadz膮 uroku ka偶dej s艂odko艣ci. Dekoracja ta pi臋knie ozdobi zar贸wno torty jak i zgrabne babeczki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-pomaranczowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze