1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek pomara艅czowy

Mazurek pomara艅czowy

mazurek pomara艅czowy z dekoracj膮 z czekoladowych motylk贸w - Wszystkiego S艂odkiego
mazurek pomara艅czowy z dekoracj膮 z czekoladowych motylk贸w - Wszystkiego S艂odkiego
Dr. Oetker - zdj臋cie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto, bez którego wielkanocne 艣wi臋towanie nie ma prawa si臋 rozpocz膮膰 馃悋馃悾 Po艂膮cze艅 smakowych i wersji nadzienia jest naprawd臋 wiele - je艣li wi臋c szukasz nowych pomys艂ów, czym zaskoczy膰 go艣ci przy 艣wi膮tecznym stole  - wypróbuj przepis na mazurek pomara艅czowy 馃槏

Klasyczne kruche ciasto, z dodatkiem wanilii Bourbon, o intensywnym aromacie tej szlachetnej przyprawy, w duecie z domow膮 konfitur膮 z pomara艅czy馃崐馃崐馃崐 i nutk膮 gorzkiej czekolady 馃崼Do sma偶onych owoców warto doda膰 cukier ze skórk膮 pomara艅czow膮 Dr. Oetkera - idealnie podkre艣li cytrusowy smak nadzienia naszego pomara艅czowego mazurka 馃崐

Dekorowanie mazurka to ju偶 ostatnia prosta! Tradycyjnie wykorzystuje si臋 do tego ró偶ne bakalie. Do mazurka pomara艅czowego idealnie pasuj膮 delikatne zdobienia z roztopionej czekolady, pra偶one p艂atki migda艂ów i czekoladowe motylki 馃

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruchy sp贸d:

  • Krok 1

    W misie miksera umie艣膰 m膮k臋, pokrojone w kostk臋 mas艂o, cukier puder i cukier waniliowy. Zagnie膰 do uzyskania konsystencji przypominaj膮cej mokry piasek. Dodaj 偶ó艂tka i wyrób szybko na g艂adkie ciasto.

    mas艂o, m膮ka, cukier z wanili膮 Dr. Oetkera, cukier puder, 偶贸艂tka
  • Krok 2

    Ciasto lekko sp艂aszcz, owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i w艂ó偶 do lodówki na oko艂o 30-40 minut, aby si臋 sch艂odzi艂o.

    ciasto na kruchy sp贸d w folii spo偶ywczej
  • Krok 3

    Sch艂odzone ciasto rozwa艂kuj na prostok膮t ok. 20x30 cm, prze艂ó偶 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Ciasto ponak艂uwaj widelcem i sch艂od藕 ponownie, przez 30 minut. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz oko艂o 30 minut, do uzyskania z艂otego koloru.

    ciasto na kruchy sp贸d wy艂o偶one na blasze

Konfitura pomara艅czowa:

  • Krok 4

    Owoce umyj, obierz ze skórek i dok艂adnie pozb膮d藕 si臋 bia艂ego albedo i pestek. Pomara艅cze pokrój na cz膮stki i razem ze skórk膮 zblenduj na g艂adk膮 mas臋.

    pomara艅cze, cytryny, sk贸rka pomara艅czowa
  • Krok 5

    Mas臋 owocow膮 prze艂ó偶 do garnka, zasyp cukrem, dodaj cukier ze skórk膮 pomara艅czow膮 i sma偶 ca艂y czas mieszaj膮c, a偶 konfitura zg臋stnieje i stanie si臋 szklista. Zdejmij z ognia.

    konfitura pomara艅czowa na patelni
  • Krok 6

    Do pomara艅czy dodaj posiekane migda艂y i jeszcze ciep艂膮 konfitur臋 rozsmaruj na upieczonym kruchym spodzie.

    konfitura pomara艅czowa na kruchym spodzie

Polewa czekoladowa:

  • Krok 7

    艢mietank臋 podgrzej z kakao, dodaj czekolad臋. Ca艂o艣膰 wymieszaj i odstaw do wystygni臋cia. 

    艣mietanka z czarnym kakao Dr. Oetkera
  • Krok 8

    Polew臋 prze艂ó偶 do r臋kawa cukierniczego i odetnij ko艅cówk臋. Wzd艂u偶 rantów ciasta wylewaj czekolad臋, tworz膮c cienkie linie. Ca艂o艣膰 udekoruj pra偶onymi migda艂ami Bakal i czekoladowymi motylkami.

    polewa czekoladowa
  • Motylki z czekolady

    Udekoruj swoje wypieki na wiosn臋! 艢liczne motylki dodadz膮 uroku ka偶dej s艂odko艣ci. Dekoracja ta pi臋knie ozdobi zar贸wno torty jak i zgrabne babeczki.

    Motylki z czekolady
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-pomaranczowy

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej