1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Wegańska tarta pistacjowa

Wegańska tarta pistacjowa

Wegańska tarta pistacjowa na czekoladowym spodzie z kremem pistacjowym, podana na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Wegańska tarta pistacjowa na czekoladowym spodzie z kremem pistacjowym, podana na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Lubię ciasta, które pozwalają mojej wyobraźni poszaleć w kuchni. Tarta to właśnie ten rodzaj deseru, przy którym nie kończą mi się pomysły i ciągle jest coś do odkrycia. Cenię ją za mnogość możliwości zarówno w kwestii spodu, jak i nadzienia czy dekoracji.

Tym razem przygotowałam wersję de luxe – przed Wami wegańska tarta pistacjowa, która robi wrażenie zarówno smakiem, jak i swoim wyglądem. Pierwsze skrzypce gra w niej masa pistacjowa, otulona kruchym, czekoladowym spodem. Idealny deser, jeśli chcecie zrobić na kimś wrażenie. 😉

W przepisie na wegańską tartę pistacjową możecie wykorzystać gotową pastę lub samodzielnie zmielić orzechy np. w mocnym blenderze. Dodatek soli i wanilii idealnie podkreśla smak pistacji. ❤️

Tarta prezentuje się naprawdę imponująco. Delikatnie wykończona czekoladą i pokruszonymi pistacjami zachwyci każdego i na długo zapadnie w pamięć miłośnikom tych zielonych orzeszków. 😋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód na tartę pistacjową:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Tortownica o średnicy 24 cm Dr. Oetkera, wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Mąkę pszenną wymieszaj z kakao i solą.

    Mąka pszenna w szklanej misce. Obok ciemne kakao w miseczce i sól na drewnianej łyżeczce.
  • Krok 3

    Margarynę (lub olej kokosowy) rozetrzyj z cukrem pudrem. Następnie dodajsuche składniki i zimną wodę i szybko połącz.

    Margaryna wegańska w misie robota kuchennego bosch. Obok cukier puder w miseczce.
  • Krok 4

    Ciasto wegańskie na tartę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.

    Wegańskie czekoladowe ciasto kruche na tartę pistacjową.
  • Krok 5

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś do tortownicy. Delikatnie dociśnij boki i wyrównaj je za pomocą noża. Spód ponakłuwaj widelcem i ponownie wstaw do lodówki, tym razem  na około 60 minut.

    Piekarnik rozgrzej do 190°C

    Wegański czekoladowy kruchy spód do tarty wyłożony w tortownicy.
  • Krok 6

    Po tym czasie ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1820 minut. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczony czekoladowy kruchy spód wegański na tartę pistacjową.
  • Może się przydać

    Uniwersalna tortownica, która przyda się zarówno do przygotowania tortu, jak i tarty czy sernika. Ciasto można bardzo łatwo wyciągnąć z formy, dzięki odpinanej obręczy.

    Może się przydać

Wegański krem pistacjowy:

  • Krok 7

    Napój sojowy przelej do garnka. Dodaj skrobię, sól, ekstrakt waniliowy, cukier oraz agar i dobrze wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu.

    W garnku na kuchence napój sojowy z dolanym ekstraktem waniliowym. Obok miseczki cukrem pudrem,  skrobią kukurydzianą i agarem oraz opakowanie ekstraktu waniliowego taylor and colledge
  • Krok 8

    Następnie dodawaj stopniowo pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj jeszcze olej kokosowy.

    W garnku krem pistacjowy na tartę pistacjową, obok w miseczce pasta pistacjowa.
  • Krok 9

    Przełóż krem na wystudzony spód tarty i wyrównaj.

    Krem pistacjowy wyłożony na tarcie.

Dekorowanie tarty pistacjowej:

  • Krok 10

    Rozpuszczoną czekoladę przełóż do worka cukierniczego, a następnie udekoruj nią tartę. 

    Tarta pistacjowa udekorowana rozpuszczoną czekoladą. Obok na deseczce posiekane pistacje.
  • Marta poleca

    Jednorazowe worki cukiernicze marki Wilton idealnie sprawdzą się do dekorowania tortów, ciast, ciasteczek i innych deserów.

    Marta poleca
  • Krok 11

    Posyp posiekanymi pistacjami i udekoruj listkami mięty.

    Tarta pistacjowa udekorowana czekoladą, posiekanymi pistacjami i listkami mięty.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/weganska-tarta-pistacjowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej