Wegańska tarta pistacjowa
Lubię ciasta, które pozwalają mojej wyobraźni poszaleć w kuchni. Tarta to właśnie ten rodzaj deseru, przy którym nie kończą mi się pomysły i ciągle jest coś do odkrycia. Cenię ją za mnogość możliwości zarówno w kwestii spodu, jak i nadzienia czy dekoracji.
Tym razem przygotowałam wersję de luxe – przed Wami wegańska tarta pistacjowa, która robi wrażenie zarówno smakiem, jak i swoim wyglądem. Pierwsze skrzypce gra w niej masa pistacjowa, otulona kruchym, czekoladowym spodem. Idealny deser, jeśli chcecie zrobić na kimś wrażenie. 😉
W przepisie na wegańską tartę pistacjową możecie wykorzystać gotową pastę lub samodzielnie zmielić orzechy np. w mocnym blenderze. Dodatek soli i wanilii idealnie podkreśla smak pistacji. ❤️
Tarta prezentuje się naprawdę imponująco. Delikatnie wykończona czekoladą i pokruszonymi pistacjami zachwyci każdego i na długo zapadnie w pamięć miłośnikom tych zielonych orzeszków. 😋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód na tartę pistacjową:
-
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Mąkę pszenną wymieszaj z kakao i solą.
-
Krok 3
Margarynę (lub olej kokosowy) rozetrzyj z cukrem pudrem. Następnie dodajsuche składniki i zimną wodę i szybko połącz.
-
Krok 4
Ciasto wegańskie na tartę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
-
Krok 5
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś do tortownicy. Delikatnie dociśnij boki i wyrównaj je za pomocą noża. Spód ponakłuwaj widelcem i ponownie wstaw do lodówki, tym razem na około 60 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
-
Krok 6
Po tym czasie ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 18–20 minut. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Może się przydać
Uniwersalna tortownica, która przyda się zarówno do przygotowania tortu, jak i tarty czy sernika. Ciasto można bardzo łatwo wyciągnąć z formy, dzięki odpinanej obręczy.
Wegański krem pistacjowy:
-
Krok 7
Napój sojowy przelej do garnka. Dodaj skrobię, sól, ekstrakt waniliowy, cukier oraz agar i dobrze wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu.
-
Krok 8
Następnie dodawaj stopniowo pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj jeszcze olej kokosowy.
-
Krok 9
Przełóż krem na wystudzony spód tarty i wyrównaj.
Dekorowanie tarty pistacjowej:
-
Krok 10
Rozpuszczoną czekoladę przełóż do worka cukierniczego, a następnie udekoruj nią tartę.
-
Marta poleca
Jednorazowe worki cukiernicze marki Wilton idealnie sprawdzą się do dekorowania tortów, ciast, ciasteczek i innych deserów.
-
Krok 11
Posyp posiekanymi pistacjami i udekoruj listkami mięty.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/weganska-tarta-pistacjowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze