Mazurek różany
🌹🌹Uroczy, słodki i bardzo różany mazurek to moja propozycja dla prawdziwych wielbicieli tego smaku. Kruchy, migdałowy spód, pyszna konfitura i krem waniliowy sprawiają, że to popularne ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Wypróbuj ten przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na mazurek różany:
-
Krok 1
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały i cukier puder - wymieszaj. Następnie dodaj żółtka i zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć krótko do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut.
-
Krok 2
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Prostokątną formę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 3
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na wielkość formy. Wyłóż nim formę, a następnie wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut lub do zarumienienia. Po upieczeniu wystudź.
Krem waniliowy:
-
Krok 4
Wszystkie składniki na krem umieść w miseczce.
-
Krok 5
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob z niej ziarenka i dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!
Przełożenie mazurka różanego:
-
Krok 6
Konfiturę różaną wymieszaj z sokiem z cytryny. Następnie rozsmaruj ją cieniutko na kruchym spodzie.
-
Krok 7
Mazurek udekoruj kremem: zrób z niego kleksy, a następnie małą łyżeczką rozciągnij je na kształt łezek. Na koniec ozdób ciasto płatkami róż.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-rozany |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze