Tarta czekoladowo-kokosowa
Wyjątkowa tarta czekoladowo-kokosowa🍫🥥 Spód przygotowany jest na bazie migdałów, wiórek kokosowych i oleju kokosowego. Krem jest natomiast mocno czekoladowy i w dodatku wegański. Tarta zasmakuje każdemu!😋 Jest przygotowana z myślą o weganach i osobach, które unikają glutenu. Smacznego!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wegański spód kokosowy:
-
Krok 1
Wszystkie składniki spodu umieść w rozdrabniaczu lub blenderze wysokoobrotowym. Blenduj aż do uzyskania jednolitej masy. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 2
Okrągłą formę do tarty (20 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Dno i brzegi formy wyłóż masą kokosowo-migdałową, mocno dociskając masę do formy. Piecz spód na złocisty kolor - około 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie:
-
Krok 3
Czekoladę posiekaj i włóż do dużej miski. Dodaj sól. W rondelku zagotuj mleko kokosowe na małym ogniu. Zalej czekoladę gorącym mlekiem i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
-
Krok 4
Wylej przestudzoną masę na wystudzony spód. Wstaw ciasto do lodówki do zastygnięcia - co najmniej 2-3 godziny, najlepiej na całą noc.
-
Krok 5
Przed podaniem obsyp tartę płatkami kokosa i polej rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-czekoladowo-kokosowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze