Metrowiec
Zapraszam na słodki powrót do przeszłości, czyli przepis na tradycyjny metrowiec. Nazwa nawołuje do długości ciasta - finalnie otrzymujemy naprawdę spory kawałek a słodkości (a nawet dwa!).
Ciasto może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości przepis jest dość prosty. Ciasto waniliowe i czekoladowe możesz upiec dzień wcześniej. Wystarczy pokroić je na równe plastry i układać naprzemiennie: jasne, ciemne, jasne, ciemne... i tak do ostatniego kawałka 😃 Między kawałkami ciasta znajduje się pyszny, waniliowy krem budyniowy, a całość otulona jest kakaową polewą😋
Cały szkopuł tkwi w sposobie krojenia gotowego już ciasta - najlepiej robić to pod skosem tak, aby ukrojony kawałek prezentował w przekroju 3 plastry ciasta. Smacznego!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto waniliowe:
-
Krok 1
Dwie formy keksówki wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Stale miksując dodawaj stopniowo cukier i ubijaj do jego rozpuszczenia. Następnie dodaj żółtka.
-
Krok 3
Potem wlewaj stopniowo olej i wodę
-
Krok 4
Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na wolnych obrotach do połączenia.
Wyłóż masę równomiernie w formie.
Ciasto kakaowe:
-
Krok 5
W podobny sposób przygotuj ciasto kakaowe.
Wyłóż je równomiernie w formie, a następnie wstaw obie formy z jasnym i ciemnym ciastem do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 40 minut.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
W końcu żadnego uciążliwego przeliczenia w przepisach, ponieważ od teraz to forma dopasowuje się do przepisu – a nie odwrotnie. Wystarczy regulowaną keksówkę Dr. Oetkera rozciągnąć do pożądanej długości. Keksówka doskonale przewodzi ciepło i równomiernie rumieni ciasto. Dzięki specjalnej powłoce ciasto po upieczeniu można z łatwością wyjąć z formy. Forma regulowana od 20 do 35 cm. Forma posiada 5 lat gwarancji.
Krem budyniowy:
-
Krok 6
Ugotuj budyń z dodatkiem cukru z wanilią (bez masła).
Gotowy budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia.
-
Krok 7
Miękkie masło utrzyj na puch, dodawaj stopniowo budyń i zmiksuj na jednolity krem.
Przekładanie metrowca:
-
Krok 8
Wystudzone ciasto pokrój na kawałki ok 1,5 cm szerokości.
Możesz przygotować jeden długi metrowiec lub dwa krótsze.
-
Krok 9
Kawałki ciasta smaruj kremem i przyczepiaj do siebie na przemian jasny i ciemny kawałek.
Na koniec posmaruj ciasto na wierzchu kremem. Jeśli ciasto nie wyrosło równomiernie, zetnij lekko brzegi aby je wyrównać.
Wstaw metrowiec do lodówki na czas przygotowania polewy.
-
Natalia poleca
Wentylowana blacha do ciastek, sprawdzi się świetnie nie tylko do pieczenia. Wygodnie przygotujesz na niej większe ciasta.
Polewa kakaowa:
-
Krok 10
Masło, kakao, cukier i mleko umieść w rondelku i podgrzewaj. Mieszaj do momentu, aż składniki dobrze się połączą.
Gotową polewę przestudź a następnie polej nią ciasto.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/metrowiec |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze