Ciasto pychotka na dużą blachę



Pychotka! Bo co innego można powiedzieć po kawałku tego bajecznie pysznego wypieku! Jeśli lubicie przekładane ciasta, koniecznie wypróbujcie przepis na dużą blachę. W myśl zasady: im więcej słodkiego, tym lepiej!
Pani Walewska, nazywana także właśnie pychotką, to kruche blaty posmarowane lekko kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki, przełożone waniliowym kremem budyniowym. Bezowa korona posypana płatkami migdałów to idealnie wykończenie tego pysznego ciasta!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche:
-
Krok 1
Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz z cukrem wanilinowym. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę oraz żółtka.
-
Krok 2
Zagnieć na ciasto kruche. Podziel je na 2 części, owiń folią spożywczą i odstaw do schłodzenia na około 30 minut.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Beza:
-
Krok 3
Białka przełóż do misy miksera. Ubij je dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodaj skrobię ziemniaczaną.
-
Krok 4
Rozwałkuj jedną połowę schłodzonego ciasta kruchego w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 38 cm.
-
Krok 5
Na surowym cieście rozsmaruj dżem z czarnej porzeczki.
-
Krok 6
Następnie delikatnie rozsmaruj masę bezową i posyp ją płatkami migdałów.
-
Krok 7
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 30 minut. W ten sam sposób przygotuj drugi blat ciasta. Pozostaw je do całkowitego wystudzenia.
Krem budyniowy:
-
Krok 8
500 ml mleka przełóż do garnka i zagotuj. W pozostałej ilości mleka rozpuść proszek budyniowy z cukrem.
-
Krok 9
Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek budyniowy z cukrem. Ciągle mieszając gotuj przez kilka minut, aż masa zrobi się gęsta. Dodaj pokrojone w kostkę masło i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 10
Masę budyniową przełóż na jeden z upieczonych blatów.
-
Krok 11
Przykryj drugim blatem i delikatnie dociśnij. Odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-pychotka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze