1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto pychotka na dużą blachę

Ciasto pychotka na dużą blachę

Kawałek ciasta pychotka na dużą blachę - Wszystkiego Słodkiego
Kawałek ciasta pychotka na dużą blachę - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pychotka! Bo co innego można powiedzieć po kawałku tego bajecznie pysznego wypieku! Jeśli lubicie przekładane ciasta, koniecznie wypróbujcie przepis na dużą blachę. W myśl zasady: im więcej słodkiego, tym lepiej!

Pani Walewska, nazywana także właśnie pychotką, to kruche blaty posmarowane lekko kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki, przełożone waniliowym kremem budyniowym. Bezowa korona posypana płatkami migdałów to idealnie wykończenie tego pysznego ciasta!

 

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz z cukrem wanilinowym. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę oraz żółtka.

    W misie mąka psklasycznego Lurpakzenna. Obok miseczka z jajkami, masłem oraz opakowanie masła Lurpak i proszek do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 2

    Zagnieć na ciasto kruche. Podziel je na 2 części, owiń folią spożywczą i odstaw do schłodzenia na około 30 minut.

    Zagniecione ciasto kruche.
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Beza:

  • Krok 3

    Białka przełóż do misy miksera. Ubij je dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodaj skrobię ziemniaczaną.

    Białka w misie robota kuchennego. Obok w miseczce cukier oraz skrobia ziemniaczana.
  • Krok 4

    Rozwałkuj jedną połowę schłodzonego ciasta kruchego w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 38 cm. 

    Rozwałkowany blat ciasta kruchego w prostokątnej formie.
  • Krok 5

    Na surowym cieście rozsmaruj dżem z czarnej porzeczki.

    Dżem porzeczkowy rozsmarowany na cieście kruchym.
  • Krok 6

    Następnie delikatnie rozsmaruj masę bezową i posyp ją płatkami migdałów.

    Beza posypana płatkami migdałów.
  • Krok 7

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez  około 30 minut. W ten sam sposób przygotuj drugi blat ciasta. Pozostaw je do całkowitego wystudzenia.

    Upieczony blat do ciasta pychotka.

Krem budyniowy:

  • Krok 8

    500 ml mleka przełóż do garnka i zagotuj. W pozostałej ilości mleka rozpuść proszek budyniowy z cukrem.

    W garnku mleko. Obok opakowania budyniu o smaku waniliowym Dr. Oetkera.
  • Krok 9

    Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek budyniowy z cukrem. Ciągle mieszając gotuj przez kilka minut, aż masa zrobi się gęsta. Dodaj pokrojone w kostkę masło i dokładnie wymieszaj.

    W garnku ugotowany budyń. Obok masło w miseczce.
  • Krok 10

    Masę budyniową przełóż na jeden z upieczonych blatów.

    Gotowy blat ciasta do ciasta pychotka i jeden blat przełożony masą budyniową.
  • Krok 11

    Przykryj drugim blatem i delikatnie dociśnij. Odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

    Gotowe ciasto pychotka.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-pychotka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej