Ciasto Orzech Włoski
Ciasto Orzech Włoski to fantastyczne ciasto orzechowe, klasyk wśród przepisów na ciasta z orzechami. Pyszne ciasto orzechowe z miodem, orzechami włoskimi i kremem budyniowym. Było tak dobre, że z trudem doczekało się zdjęcia. 📷😉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Masa orzechowa:
-
Krok 1
Orzechy, masło, cukier oraz miód umieść w rondelku, wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez ok. 10 minut. Uważaj, żeby orzechy zbytnio się nie przyrumieniły, bo wtedy będą gorzkie. W razie potrzeby zmniejsz nieco moc palnika. Następnie zdejmij rondelek z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia.
-
Może się przydać
Orzechy włoskie z linii Bakal Naturalnie to wyjątkowa odmiana o wytrawnym, intensywnym smaku i zawierają ogromne ilości białka.
Przygotowanie spodu na ciasto Orzech Włoski:
-
Krok 2
Zagnieć składniki na ciasto. Podziel je na dwie części, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.
-
Krok 3
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 C.
Pierwszy kawałek ciasta wyjmij i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdejmij jeden arkusz i wyłóż ciasto do formy (28x24) papierem do dołu.
Na ciasto wyłóż równomiernie masę orzechową, wstaw do piekarnika i piecz ok 15-20 min.
-
Krok 4
Z drugą częścią ciasta postąp podobnie, z tą różnicą, że piecz je bez masy orzechowej przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu wystudź.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Krem budyniowy:
-
Krok 5
Odlej około 100 ml mleka, dodaj cukier i wymieszaj w nim budyń.
-
Krok 6
Do garnka przelej pozostałe mleko, dodaj kawałki masła i zagotuj.
-
Krok 7
Do gotującego się mleka wlej wymieszany z cukrem budyń i ponownie zagotuj, energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu. Przelej do miski i odstaw do wystudzenia.
Przełożenie ciasta Orzech Włoski:
-
Krok 8
Pierwszy blat ciasta z warstwą orzechową ułóż w czystej formie, a na niego wyłóż około ¾ kremu i przykryj drugim blatem. Następnie górny blat dobrze nasącz ponczem. Na jego wierzch wyłóż pozostałą część kremu. Całość wstaw do lodówki.
-
Krok 9
Ciemną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie udekoruj nią wierzch ciasta i ułóż orzechy. Ponownie wstaw do lodówki do schłodzenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą sie w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Porada:
⭐ Jeśli chcesz dodać do ciasta trochę chrupkości, stwórz dodatkową warstwę z użyciem wyśmienitych prażynek Callebaut 🛒
Wymieszaj prażynki z roztopioną czekoladą i odrobiną oleju roślinnego (5:1) i umieść pomiędzy dowolnymi warstwami. Prażynki będą przyjemnie chrupać i dodadzą delikatnie karmelowego smaku.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-orzech-wloski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze