1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Orzech Włoski

Ciasto Orzech Włoski

ciasto orzech włoski z miodem, orzechami włoskimi, kremem budyniowym i czekoladą - wszystkiego słodkiego
ciasto orzech włoski z miodem, orzechami włoskimi, kremem budyniowym i czekoladą - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
4.67/5 3 oceny

Ciasto Orzech Włoski to fantastyczne ciasto orzechowe, klasyk wśród przepisów na ciasta z orzechami. Pyszne ciasto orzechowe z miodem, orzechami włoskimi i kremem budyniowym. Było tak dobre, że z trudem doczekało się zdjęcia. 📷😉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa orzechowa:

  • Krok 1

    Orzechy, masło, cukier oraz miód umieść w rondelku, wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez ok. 10 minut. Uważaj, żeby orzechy zbytnio się nie przyrumieniły, bo wtedy będą gorzkie. W razie potrzeby zmniejsz nieco moc palnika. Następnie zdejmij rondelek z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia.

  • Może się przydać

    Orzechy włoskie z linii Bakal Naturalnie to wyjątkowa odmiana o wytrawnym, intensywnym smaku i zawierają ogromne ilości białka.

    Może się przydać

Przygotowanie spodu na ciasto Orzech Włoski:

  • Krok 2

    Zagnieć składniki na ciasto. Podziel je na dwie części, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.

     

  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 C.

    Pierwszy kawałek ciasta wyjmij i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdejmij jeden arkusz i wyłóż ciasto do formy (28x24) papierem do dołu.

    Na ciasto wyłóż równomiernie masę orzechową, wstaw do piekarnika i piecz ok 15-20 min.

  • Krok 4

    Z drugą częścią ciasta postąp podobnie, z tą różnicą, że piecz je bez masy orzechowej przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu wystudź.

  • Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

Krem budyniowy:

  • Krok 5

    Odlej około 100 ml mleka, dodaj cukier i wymieszaj w nim budyń.

  • Krok 6

    Do garnka przelej pozostałe mleko, dodaj kawałki masła i zagotuj.

  • Krok 7

    Do gotującego się mleka wlej wymieszany z cukrem budyń i ponownie zagotuj, energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu. Przelej do miski i odstaw do wystudzenia.

Przełożenie ciasta Orzech Włoski:

  • Krok 8

    Pierwszy blat ciasta z warstwą orzechową ułóż w czystej formie, a na niego wyłóż około ¾ kremu i przykryj drugim blatem. Następnie górny blat dobrze nasącz ponczem. Na jego wierzch wyłóż pozostałą część kremu. Całość wstaw do lodówki.

  • Krok 9

    Ciemną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie udekoruj nią wierzch ciasta i ułóż orzechy. Ponownie wstaw do lodówki do schłodzenia. 

  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą sie w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Porada:

⭐ Jeśli chcesz dodać do ciasta trochę chrupkości, stwórz dodatkową warstwę z użyciem wyśmienitych prażynek Callebaut 🛒
Wymieszaj prażynki z roztopioną czekoladą i odrobiną oleju roślinnego (5:1) i umieść pomiędzy dowolnymi warstwami. Prażynki będą przyjemnie chrupać i dodadzą delikatnie karmelowego smaku.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-orzech-wloski

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej