Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Odkryjmy wspólnie słodko-kwaśny smak rabarbaru! Rozpocznij przygodę z tym fantastycznym przysmakiem, który w ostatnich latach ponownie wraca do naszych kuchni jako jedna z najjaśniejszych gwiazd sezonu. Wiosną i wczesnym latem nic nie sprawdza się lepiej niż klasyka, czyli… proste (i szybkie!) ciasto z rabarbarem i kruszonką.
Kruche ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, na wierzchu kruszonka a pomiędzy nimi rabarbar to proste smaki, od których nie można się oderwać.
Masz ochotę na EKSPRESOWĄ wersję rabarbaru pod kruszonką? Oto ona! Rabarbarowe crumble, czyli po prostu rabarbar pod kruszonką możesz przygotować jako popołudniowy deser lub późne śniadanie. Wtedy jako dodatek do kruszonki świetnie sprawdzają się także górskie płatki owsiane. 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na spód:
-
Krok 1
Prostokątną formę o wymiarach 38 x 25 wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.
-
Krok 2
Wszystkie składniki na spód zagnieć na jednolite ciasto.
Gotowym ciastem wylep spód formy, wyrównaj i wstaw do lodówki (30-40 minut) lub zamrażarki (15-20 minut) do schłodzenia.
-
Krok 3
Schłodzony spód nakłuj widelcem i wstaw do pieczenia na 18-20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 °C
Kruszonka:
-
Krok 4
Mąkę , zimne masło, cukier i cukier z wanilią zagnieć na kruszonkę. Na koniec wsyp płatki migdałów i wymieszaj.
Odstaw do lodówki na czas przygotowania rabarbaru.
Nadzienie:
-
Krok 5
Rabarbar umyj i pokrój na grubsze kawałki (ok 2 cm). Dodaj cukier, cukier z wanilią i całość dokładnie wymieszaj.
-
Krok 6
Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą, a następnie wyłóż równomiernie rabarbar.
Wierzch posyp kruszonką.
-
Krok 7
Wstaw do piekarnika (pamiętaj, teraz ciasto piecze się w 180°C) i piecz około 45 minut do zarumienienia kruszonki.
-
Krok 8
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze